9 istina koje mame sinova treba da znaju

6 juna, 2017

“Šta ćeš kada budeš bolesna? Neće ti sinovi biti pri ruci, veruj mi” – to je toliko glup mit koji zamagljuje sve one predivne stvari koje mame sinova mogu očekivati u svom životu

AKO imate same kćeri okolina će vas neprestano ispitivati mislite li možda da poradite i na barem jednom sinu? No mit o sinovima nije nažalost jedina naporna stvar koju će vam okolina nametati s obzirom da će vam vrlo verovatno isto ponavljati i ako imate sinove. “Mislite li ići na kćer?”

Šta ima loše u tome da odgajate samo kćeri ili samo sinove? Nema ništa loše, naravno, no okolina često zna biti brutalna. Zna to dobro mama Aby Rodman koja ima tri sina i nipošto ne želi da pokušava da dobije ćerku.. Za nju su tri sina i više nego dovoljna i uopšte ne vidi problem u tome, nasuprot tome što su  znali da je  szsipaju s raznim pametnim mišljenjima o očitim nedostacima sinova.

“Šta ćeš kada budeš bolesna? Neće ti sinovi biti pri ruci, veruj mi.” – otac naše bebisiterke.

“Ne želim ni da pomislim  na novu trudnoću da mi se ne bi dogodilo šta i tebi” – prijateljica koja ima dva sina.

“Uh, troje! Sve sinovi. Blago vama! (uz okretanje očima)” – učiteljica jednog od sina.

“Ponekad je takve opaske lako ignorisati, ali nekad su me stvarno ostavili u šoku”, napisala je na svom blogu na blogu na Huffington Postu mama Abby. “Ponekad mi je došlo da se branim, sebe i svoje sinove, a sada, nakon toliko godina predivnog suživota s moja predivna tri dečka imam nešto puno ozbiljnije da vam kažem.

Svi vi koji imate sinove složićete se, nadam se, sa mnom, jer život s dečacima jeste izazovan, ali svakako imamo svoje posebne draži.

1. Prva ljubav

Rođenjem sina rađa se ljubav jaka i snažna, istovetna prvoj ljubavi u kojoj bezuslovno uživaju i sinovi i mame. Nema zdravije ljubavi od te, jer sinovi od prvoga dana uče da vole i poštuju – žene, i onako kako ćete svoje sinove učiti da se ophode prema vama, naučiće kako da se  ophode prema drugim curicama i ženama. Ista je stvar naravno i u odnosu kćeri i tate, to su odnosi iz kojih se uči za kasnije u životu.

2. Mama je ženski prototip

Sve polazi od doma pa tako i budući odnosi vaše dece s njihovim budućim partnerima. Znajte da ćete baš vi svom sinu biti prototip žene koju će vrlo verovatno kasnije tražiti u svom životu, pa ako muško dete navikne da se prema ženama odnosi s poštovanjem i ljubavlju, ako nauče da mame samo očekuju baš takav odnos od svoje dece i svog partnera, vaš će sin jednoga dana težiti sličnom odnosu i sa svojom budućom partnerkom.

3. Ponekad ćete žaliti zbog svog ponašanja

Sinovi su puno aktivniji i nestašniji od kćerki (u većini slučajeve) zbog čega su i mame prema sinovima malo “nestašnije”.

Mame i viču i često se živciraju zbog ponašanja svojih sinova, i kasnije žale, ali priča se ponavlja i ponavlja. Ali mame zbog toga nisu loše, samo im treba malo više strpljenja ili jednostavno moraju naučiti pravovremeno sebe isključiti iz nestašne situacije, smiriti se i tek onda delovati.

4. Ponekad ćete ipak razmišljati o devojčicama

Kada vam vaši dragi, mili, nestašni sinovi pokvare dan svojim ponašanjem možda ćete se zateći da ipak razmišljate o devojčici – možda ona ne bi bila toliko glasna, na koga bi ličila, možda bi ona bila malo poslušnija? Svaka mama ima pravo da razmišlja ili mašta, to je normalna stvar, no ako ste pored svojih dečaka odlučili ne ići više na još jedno dete, niko vam ne može zabraniti da barem u nekim situacijama razmišljate o tome, šta bi bilo da je bilo.

5. Nećete imati toliko drame

U ranom detinjstvu sve curice imaju svoje drame, a sve mame koje nemaju curice srećne su jer zu izbegle sve te emocionalne ringišpile, sve te dečje svađe i svađice – i zato uživajte u svojim sinovima s kojima su emocionalni usponi i padovi čak i dokazano malo manje dramatični nego kod curica. No, uživanje vam neće trajati doživotno jer dečki redovno pokazuju znatno više “drame” u predtinejdžerskim i tinejdžerskim godinama.

6. Dečaci su nezavisniji pa će i mame imati malo više vremena za sebe

Možda ne u prvim godinama njihovog života, ali kako će rasti dečaci će se puno brže  osamostaljivati u svojim igrama i neće toliko tražiti mamino društvo kao što to čine curice. Tako će mama puno pre početi da  nalazi vreme za sebe.

7. Dečaci su ređe žrtve
Ne možemo ne misliti i na onaj segment detinjstva gde kada deca počnu sama da  izlaze – i po danu i po mraku, i u to će vam slučaju činjenica da imate sina (snažnog, samouverenog i dobro odgojenog) smiriti vaše živce, a kasnije i vaš san. S curicama, kasnije devojkama, imaćete puno više stresa.

8. Uvek ćete ih gledati i voljeti na isti način

Koliko god izrasli i narasli vaši će sinovi uvijek biti vaši mali sinovi. I istim ćete ih očima gledati dok spavaju onako slatki s tri-četiri godine ili sa 18. I isto ćete se topiti kada vas vaš sin zagrli, stisne i kaže da vas voli – i sa 3 i sa 20 godina.

9. Prihvatite izazov

Setite se da baš sve dolazi od doma i da je vaš zadatak od vaših sinova napraviti poštenog muškarca. Setite se toga svaki put kada vaš sin zaplače – ne branite mu to – dajte mu da iskaže emocije; podstaknite ih da imaju svoje zadatke po kući – dajte im da se nauče na svoju ulogu u kućanstvu; učite ih da budu samouvereni, ali i nježni – vaš je zadatak da ih oblikujete po meri, da ih najviše što možete približite slici savršenog muškarca jer verujte, društvo će možda učiniti kasnije svoje, ali vi ste ona(j) koji im mora dati čvrste i dobre temelje za daljnju izgradnju svog muževnog karaktera.

I kada jednom vaš mali nestašni sin stasa u muškarca koji je istodobno i snažan i nježan, i svjestan i voljen – znajte da ćete, jednom kada se razbolite i ostarite imati sina (sinove) koji će itekako biti voljni brinuti o vama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama