9 истина које маме синова треба да знају

„Штa ћеш када будеш болесна? Неће ти синови бити при руци, веруј ми“ – то је толико глуп мит који замагљује све оне предивне ствари које маме синова могу очекивати у свом животу

АKО имате саме кћери околина ће вас непрестано испитивати мислите ли можда да порадите и на барем једном сину? Но мит о синовима није нажалост једина напорна ствар коју ће вам околина наметати с обзиром да ће вам врло вероватно исто понављати и ако имате синове. „Мислите ли ићи на кћер?“

Штa има лоше у томе да одгајате само кћери или само синове? Нема ништа лоше, наравно, но околина често зна бити брутална. Зна то добро мама Абy Родман која има три сина и нипошто не жели да покушава да добије ћерку.. За њу су три сина и више него довољна и уопште не види проблем у томе, насупрот томе што су  знали да је  сзсипају с разним паметним мишљењима о очитим недостацима синова.

„Штa ћеш када будеш болесна? Неће ти синови бити при руци, веруј ми.“ – отац наше бебиситерке.

„Не желим ни да помислим  на нову трудноћу да ми се не би догодило шта и теби“ – пријатељица која има два сина.

„Ух, троје! Све синови. Благо вама! (уз окретање очима)“ – учитељица једног од сина.

„Понекад је такве опаске лако игнорисати, али некад су ме стварно оставили у шоку“, написала је на свом блогу на blogu na Huffington Postu mama Abby. „Понекад ми је дошло да се браним, себе и своје синове, а сада, након толико година предивног суживота с моја предивна три дечка имам нешто пуно озбиљније да вам кажем.

Сви ви који имате синове сложићете се, надам се, са мном, јер живот с дечацима јесте изазован, али свакако имамо своје посебне дражи.

1. Прва љубав

Рођењем сина рађа се љубав јака и снажна, истоветна првој љубави у којој безусловно уживају и синови и маме. Нема здравије љубави од те, јер синови од првога дана уче да воле и поштују – жене, и онако како ћете своје синове учити да се опходе према вама, научиће како да се  опходе према другим цурицама и женама. Иста је ствар наравно и у односу кћери и тате, то су односи из којих се учи за касније у животу.

2. Мама је женски прототип

Све полази од дома па тако и будући односи ваше деце с њиховим будућим партнерима. Знајте да ћете баш ви свом сину бити прототип жене коју ће врло вероватно касније тражити у свом животу, па ако мушко дете навикне да се према женама односи с поштовањем и љубављу, ако науче да маме само очекују баш такав однос од своје деце и свог партнера, ваш ће син једнога дана тежити сличном односу и са својом будућом партнерком.

3. Понекад ћете жалити због свог понашања

Синови су пуно активнији и несташнији од кћерки (у већини случајеве) због чега су и маме према синовима мало „несташније“.

Маме и вичу и често се живцирају због понашања својих синова, и касније жале, али прича се понавља и понавља. Али маме због тога нису лоше, само им треба мало више стрпљења или једноставно морају научити правовремено себе искључити из несташне ситуације, смирити се и тек онда деловати.

4. Понекад ћете ипак размишљати о девојчицама

Kада вам ваши драги, мили, несташни синови покваре дан својим понашањем можда ћете се затећи да ипак размишљате о девојчици – можда она не би била толико гласна, на кога би личила, можда би она била мало послушнија? Свака мама има право да размишља или машта, то је нормална ствар, но ако сте поред својих дечака одлучили не ићи више на још једно дете, нико вам не може забранити да барем у неким ситуацијама размишљате о томе, шта би било да је било.

5. Нећете имати толико драме

У раном детињству све цурице имају своје драме, а све маме које немају цурице срећне су јер зу избегле све те емоционалне рингишпиле, све те дечје свађе и свађице – и зато уживајте у својим синовима с којима су емоционални успони и падови чак и доказано мало мање драматични него код цурица. Но, уживање вам неће трајати доживотно јер дечки редовно показују знатно више „драме“ у предтинејџерским и тинејџерским годинама.

6. Дечаци су независнији па ће и маме имати мало више времена за себе

Можда не у првим годинама њиховог живота, али како ће расти дечаци ће се пуно брже  осамостаљивати у својим играма и неће толико тражити мамино друштво као што то чине цурице. Тако ће мама пуно пре почети да  налази време за себе.

7. Дечаци су ређе жртве
Не можемо не мислити и на онај сегмент детињства где када деца почну сама да  излазе – и по дану и по мраку, и у то ће вам случају чињеница да имате сина (снажног, самоувереног и добро одгојеног) смирити ваше живце, а касније и ваш сан. С цурицама, касније девојкама, имаћете пуно више стреса.

8. Увек ћете их гледати и вољети на исти начин

Kолико год израсли и нарасли ваши ће синови увијек бити ваши мали синови. И истим ћете их очима гледати док спавају онако слатки с три-четири године или са 18. И исто ћете се топити када вас ваш син загрли, стисне и каже да вас воли – и са 3 и са 20 година.

9. Прихватите изазов

Сетите се да баш све долази од дома и да је ваш задатак од ваших синова направити поштеног мушкарца. Сетите се тога сваки пут када ваш син заплаче – не браните му то – дајте му да искаже емоције; подстакните их да имају своје задатке по кући – дајте им да се науче на своју улогу у кућанству; учите их да буду самоуверени, али и њежни – ваш је задатак да их обликујете по мери, да их највише што можете приближите слици савршеног мушкарца јер верујте, друштво ће можда учинити касније своје, али ви сте она(ј) који им мора дати чврсте и добре темеље за даљњу изградњу свог мужевног карактера.

И када једном ваш мали несташни син стаса у мушкарца који је истодобно и снажан и њежан, и свјестан и вољен – знајте да ћете, једном када се разболите и остарите имати сина (синове) који ће итекако бити вољни бринути о вама.