9 karakteristika odličnog učitelja

28 aprila, 2015

Nije lako biti učitelj. Da bi postali odlični u svom poslu, učitelj ili učiteljica moraju neumorno da rade na stvaranju izazovnog i podsticajnog vaspitnog okruženja.
uci
Biti dobar nastavnik manje zavisi od znanja i veština, a više od stava prema učenicima, predmetu koji predajemo i našem poslu. Iako ovo nije sveobuhvatan popis, ovde možete pronaći neke osnovne karakteristika odličnog učitelja:

Odličan učitelj poštuje učenike. U njegovoj učionici cene se sve ideje i mišljenja. Učenici se osećaju sigurnim u izražavanju svojih osećanja i  uče da poštuju i slušaju druge.

Odličan učitelj podstiče u učenicima osećaj zajedništva. Obostrano poštovanje i promovisanje druženja i saradnje su izuzetno važni, a svaki je učenik treba da je svestan da je integralni deo grupe. Odličan učitelj učenicima daje do znanja da se mogu osloniti na njega, ali i na druge učenike.

Odličan učitelj je topla, dostupna, entuzijastična i brižna osoba, a učenici mu se mogu obratiti s bilo kojim problemom ili brigom. Odlični učitelji razvijaju veštine slušanja i odvajaju vreme iz svog pretrpanog rasporeda da bi pomogli svakome kome je pomoć potrebna. Ako učitelj ima loš dan, to ne deli ni s kim – svoje probleme ostavlja izvan školskih vrata.

Odličan učitelj postavlja visoka očekivanja svim svojim učenicima. Shvata da očekivanja od učenika u velikoj meri utiču na njihova postignuća, jer zna da učenici  daju onoliko koliko se od njih očekuje.

Odličan učitelj i sam voli da uči pa inspiriše učenike svojom strašću za obrazovanjem. Neprestano radi na sebi kao profesionalnom edukatoru kako bi učenicima pružio kvalitetno obrazovanje. Odličan učitelj nema odbojnost prema učenju novih strategija učenja ili uvođenja novih tehnologija u razrednu nastavu, a uvek je spreman s kolegama da podeli ono što je naučio.

Odličan učitelj je i vešt vođa. Za razliku od administrativnih vođa, uspešni učitelji usmereni su na zajedničko odlučivanje i timski rad te na izgrađivanje zajedništva, a taj smisao za vođstvo prenose na učenike.

Odličan učitelj može „promeniti brzinu rada“ i lako se prilagoditi kada neki nastavni materijal nailazi na otpor učenika. Neprestano traži nove načine predstavljanja gradiva kako bi ga učenici lakše shvatili i usvojili.

Odličan učitelj sarađuje s kolegama, traži pomoć iskusnijih i pomaže neiskusnijima. Umesto da to smatra slabošću, u saradnji s kolegama vidi priliku da uči i napreduje, a konstruktivnu kritiku i savet doživljava kao novu priliku da se razvija kao edukator.

Odličan učitelj održava profesionalizam u svim područjima – od ličnog izgleda do organizacionih veština i svakodnevne aktivnosti. Neguje svoje komunikacijske veštine i zauzima isti stav bez obzira na to da li razgovara sa školskim službenicima, učenicima ili kolegama.

Učiteljski posao je dar kojeg neki imaju više, a manje daroviti moraju naporno da rade da bi postigli status odličnog učitelja. S druge strane, trud koji učitelji(ce) ulože biće višestruko nagrađen – i od učenika i od kolega.

Izvor: www.skolskiportal.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama