9 карактеристика одличног учитеља

28 априла, 2015

Није лако бити учитељ. Да би постали одлични у свом послу, учитељ или учитељица морају неуморно радити на стварању изазовног и подстицајног васпитног окружења.
uci
Бити добар учитељ мање овиси о знању и вјештинама, а више о ставу према ученицима, предмету који предајемо и нашем послу. Иако ово није свеобухватан попис, овдје можете наћи неке темељне карактеристика одличног учитеља:
 
Одличан учитељ поштује ученике. У његовој учионици цене се све идеје и мишљења. Ученици се осећају сигурнима у изражавању својих осећања и  уче да поштују и слушају друге.
 
Одличан учитељ постиче у ученицима осећај заједништва. Обострано поштивање омогућује околини који промовише дружење и сарадњу, а сваки је ученик свестан да је интегрални део групе. Одличан учитељ ученицима даје до знања да се могу ослонити на њега, али и на друге ученике.
 
Одличан учитељ је топла, доступна, ентузијастична и брижна особа, а ученици му се могу обратити с било којим проблемом или бригом. Одлични учитељи развијају вештине слушања и одвајају време из свог претрпаног распореда да би помогли свакоме коме је помоћ потребна. Ако учитељ има лош дан, то не дели ни с ким – своје проблеме оставља изван школских врата.
 
Одличан учитељ поставља висока очекивања свим својим ученицима. Схвата да очекивања од ученика увелике утичу на њихова постигнућа, јер зна да ученици  дају онолико колико се од њих очекује.
 
Одличан учитељ и сам воли да учи па инспиририше ученике својом страшћу за образовањем. Непрестано ради на себи као професионалном едукатору како би ученицима пружио квалитетно образовање. Одличан учитељ нема одбојност према учењу нових стратегија учења или увођења нових технологија у разредну наставу, а увек је спреман с колегама поделити оно што је научио.
 
Одличан учитељ је и вешт вођа. За разлику од административних вођа, успешни учитељи усмерени су на заједничко одлучивање и тимски рад те на изграђивање заједништва, а тај смисао за водство преносе на ученике.
 
Одличан учитељ може „променити брзину рада“ и лако се прилагодити када неки наставни материјал наилази на отпор ученика. Непрестано тражи нове начине представљања наставног материјала како би га ученици лакше схватили и усвојили.
 
Одличан учитељ сарађује с колегама, тражи помоћ искуснијих и помаже неискуснијима. Уместо да то сматра слабошћу, у сарадњи с колегама види прилику да учи и напредује, а конструктивну критику и савет доживљава као нову прилику да се развија као едукатор.
 
Одличан учитељ одржава професионализам у свим подручјима – од личног изгледа до организационих вештина и свакодневне активности. Његује своје комуникацијске вештине и једнако му је важно разговара ли са школским службеницима, ученицима или колегама.
 
Учитељски је посао дар којег неки имају више, а мање даровити морају напорно да раде  да би постигли статус одличног учитеља. С друге стране, труд који учитељи(це) уложе бит ће вишеструко награђен – и од ученика и од колега.
 
Извор: www.sko:lskiportal.hr/ riznicazlatnihideja.wordpress.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама