9 pravila razvoja veštine crtanja kod dece

17 oktobra, 2018

Na razvoj veštine crtanja kod deteta možemo uticati na više načina, a to su:

1. Odrediti kutak za crtanje, mesto u prostoriji gde će dete moći da drži sav likovni pribor i tamo razvija svoju kreativnost.

2. Pripazite kako dete sedi za stolom, pravilnim položajem lakše će se koncentrisati na to što radi.

3. Obavezno pokažite zanimanje za detetov crtež, nemojte donositi sami zaključke šta je na crtežu, pitajte dete da vam objasni.


4. Ukoliko dete crta izlet na kojem ste bili zajedno, prvo razgovarajte o tom događaju, prisetite se trenutaka koji su se tamo dogodili, neka dete odabere koji događaj tog dana mu se najviše dopao i neka ga nacrta.

5. Ako se dete požali da nešto ne zna da nacrta, porazgovarajte o tome, opišite mu predmet ili događaj, usmerite mu opažanje (npr. Šta još vidiš? Šta se sve nalazi u parku? Kako raste lišće na drveću? Koliko je bilo veliko drvo u šumi? Kako je duvao vetar?… )

6. Pročitajte detetu priču, neka nacrta deo priče koji mu se najviše svideo. Možemo napraviti i malenu slikovnicu u koju dete crta svoju priču. Na taj način razvija se mašta i podstiče kreativnost.

7. Kada kupujete likovni pribor, ponudite detetu nekoliko različitih pribora, neka dete ima izbor i neka samo odabere koji želi.

8. Ukoliko želite da podstaknete stvaralaštvo kod deteta, osigurajte detetu više vrsta likovnih materijala, poput olovke, plastelina, gline, pastela, bojice, flomastere itd.

9. Izložite detetove crteže, na taj ćemo način omogućiti detetu da s ostalim ukućanima prokomentariše svoj rad.

Ometanje dečjeg stvaralaštva

Što može ometati stvaralaštvo?

1. Šabloni, bojanke i crtanje deci, iako se bojenje gotovih oblika koristi za uvežbavanje bojenja unutar linije, podstaknite dete da samo nacrta ceo crtež te da ga oboji.

2. Možda se nama to čini kao dobra ideja, ali ispravljanje dečjih oblika nikako nije poželjno raditi, umesto toga možemo detetu dati razne grafomotoričke zadatke, te na taj način podstaknuti dete da uvežba pravilno crtanje oblika, a razvoj stvaralaštva i kreativnosti ostaviti za crtež.

3. Vrednovanje i procenjivanje likovnih radova kod dece nije poželjno, no svakako treba pohvaliti ukoliko se dete trudi.

4. Nikada nemojte kritikovati detetov crtež, to mnogo utiče na samopouzdanje deteta, s vremenom dete će samo dodati sve detalje na crtež.

Izvor: Terapeut u kući

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama