9 правила развоја вештине цртања код деце

17 октобра, 2018

На развој вештине цртања код детета можемо утицати на више начина, а то су:

1. Одредити кутак за цртање, место у просторији где ће дете моћи да држи сав ликовни прибор и тамо развија своју креативност.

2. Припазите како дете седи за столом, правилним положајем лакше ће се концентрисати на то што ради.

3. Обавезно покажите занимање за дететов цртеж, немојте доносити сами закључке шта је на цртежу, питајте дете да вам објасни.


4. Уколико дете црта излет на којем сте били заједно, прво разговарајте о том догађају, присетите се тренутака који су се тамо догодили, нека дете одабере који догађај тог дана му се највише допао и нека га нацрта.

5. Ако се дете пожали да нешто не зна да нацрта, поразговарајте о томе, опишите му предмет или догађај, усмерите му опажање (нпр. Шта још видиш? Шта се све налази у парку? Како расте лишће на дрвећу? Колико је било велико дрво у шуми? Како је дувао ветар?… )

6. Прочитајте детету причу, нека нацрта део приче који му се највише свидео. Можемо направити и малену сликовницу у коју дете црта своју причу. На тај начин развија се машта и подстиче креативност.

7. Када купујете ликовни прибор, понудите детету неколико различитих прибора, нека дете има избор и нека само одабере који жели.

8. Уколико желите да подстакнете стваралаштво код детета, осигурајте детету више врста ликовних материјала, попут оловке, пластелина, глине, пастела, бојице, фломастере итд.

9. Изложите дететове цртеже, на тај ћемо начин омогућити детету да с осталим укућанима прокоментарише свој рад.

Ометање дечјег стваралаштва

Што може ометати стваралаштво?

1. Шаблони, бојанке и цртање деци, иако се бојење готових облика користи за увежбавање бојења унутар линије, подстакните дете да само нацрта цео цртеж те да га обоји.

2. Можда се нама то чини као добра идеја, али исправљање дечјих облика никако није пожељно радити, уместо тога можемо детету дати разне графомоторичке задатке, те на тај начин подстакнути дете да увежба правилно цртање облика, а развој стваралаштва и креативности оставити за цртеж.

3. Вредновање и процењивање ликовних радова код деце није пожељно, но свакако треба похвалити уколико се дете труди.

4. Никада немојте критиковати дететов цртеж, то много утиче на самопоуздање детета, с временом дете ће само додати све детаље на цртеж.

Извор: Терапеут у кући

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама