9 razloga zbog kojih sam ja ZLA MAMA

mart 24, 2017

To je iscrpljujuće. To je kao mentalno oporezivanje. Zahteva da moja lična osećanja budu kao da su zaštićena teflonom. I veoma često, to čini i mene i ljude sa kojima živim mrzovoljnim, razdražljivim i ljutim.

Ali zaista, biti „zla mama“ nije nešto u čemu uživam i u najmanju ruku nije lako, ali znate šta, odgajati decu koja se neće pretvoriti u bezobraznike nije za one sa slabim srcem. Potrebna je ozbiljna hrabrost i oštar um. Dakle, samo napred deco. Napadnite vašom živahnošću, besom, drskim odgovaranjem, lenjošću, pokušajima da se izvučete iz kazne i svim ostalim glupostima, jer sam mentalno naoružana i spremna da pobedim decu koja nastoje da postanu loše osobe. Na najbolji mogući način, naravno.

  1. Nisam vaš prijatelj. Nisam ni blizu toga.

Na početku, kada su deca mlađa, lako je održati ovu granicu, ali kada postanu malo stariji, tinejdžeri i kada počnu da se povlače od vas, tada je veoma primamljiva ideja o tome „hajde da budemo dobri prijatelji“, kako biste i dalje bili bliski sa decom i uključeni u njihove živote. Ne radite to. Vi ste zrela, odrasla osoba sa godinama životnog iskustva i ne treba vam 14-godišnji prijatelj. Dakle, držite se toga.

  1. Nisam ovde da bih bila „kul“. Tu sam da bih odgajila „kul“ decu.

I kada kažem „kul“, mislim na pristojnu, kulturnu, uljudnu i dobroćudnu decu. To nećete naučiti od mame koja brine o tome da li je „kul“ i da li je dopadljiva. Ne sviđam ti se? Nije me briga. Ali, jednog dana ćeš me voleti zbog toga.

  1. Zato što zanovetanje „pali“. Tako kaže nauka.

Sećate se onog istraživanja koje kaže da majke koje zanovetaju, odgajaju uspešne ćerke? Sve majke sveta su se složile sa tim. I naravno, sve mi opet govorimo deci da srede sobu i urade domaći, po 150. put tog dana.

  1. Udala sam se za „kul“ tatu.

Da, on je heroj kuće. Kada uđe u prostoriju, kao da je uleteo najpoznatiji i najomiljeniji sportista. Ovo znači da on definitivno nije (ili iskreno ne želi) da bude „loš policajac“ i zato sam ja i više nego raspoložena da obavim to umesto njega. Ionako ću odraditi to bolje.

  1. Najjednostavnije taktike

Vidite, probala sam taktiku nežne discipline. Pročitala sam sve pozitivne teorije roditeljstva, kao što je Kako iskoristiti emocionalnu povezanost u kažnjavanju i to prosto nije upalilo kod moje četvorice sinova. Ali znate li šta jeste? Oči čudno uprte direktno u njihove kao da isteruju đavola iz nekoga (odnosno kao da zaustavljaju trogodišnjaka da baci igračku u vc šolju). Da li želite da vidite tinejdžera poslušnog? Evo male pomoći: duboka i nežna emocionalna konekcija sa petnaestogodišnjakom ne postoji, ali đavolski pogled čini čuda.

  1. Svi na istoj strani

Pre nego što dođete do ljuljaški u parku, trebalo bi da postoji određeni dogovor između majki: „Ako vidiš da je neko dete bezobrazno, ne suzdržavaj se. Reci nešto. Imaš pravo u takvoj situaciji da budeš zla. Kada je to dete tvoje dete, dozvoli da druga majka reši to umesto tebe.“ Volim svoje komšinice, ali moraju biti na istoj strani materinstva sa mnom.

  1. Deca će isisati finoću iz vas. Pustite ih.

Lepo je što želite da budete fini, ali deca nanjuše finoću na kilometar i isisaće to iz vas, ostavivši vas da se osećate istrošeno. U međuvremenu, dok se vi oporavljate, oni će se izvući sa svojim lošim ponašanjem. Dobra vest za vas je ta što će se to desiti samo jednom i to u vašem ranom roditeljstvu. Ali kada nestane ta „fina mama“, posao tada počinje.

  1. Odbijam da odgajam male manipulatore

Ovo je od izuzetne važnosti, zato što vaspitavam mlade momke i ako samo u jednom momentu pomisle da mi mogu izmaći tlo pod nogama samo zato što sam žensko, onda nisam uspešna u tom vaspitanju. Slaba sam zato što sam žena? Nikako.

  1. I dalje želite da budete „kul“? Sačekajte da postanete bake.

Najzad, ta „zla mama“ izlazi iz vas kada deca porastu i kada se odsele. Tada imate par godina da napunite baterije – baš na vreme za vaše unuke. Svi vrlo dobro znamo da ako mama kaže ne, pitajte baku. Tako je, odmah kod bake, zato što su one „da“ dame. I ja ću biti tako fina.

Priredila: Aleksandra Ivković

Izvor: Scary Mommy

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama