Срђан Огњановић: Оцене нису у сразмери са знањем, то би се могло решити екстерним тестирањима у свим школама, једном или више пута годишње

Некадашњи директор београдске Математичке гимназије Срђан Огњановић је рекао, говорећи о приликама у просвети, да се показало да оцене уопште нису у сразмери са знањем, наводећи да је тако било и пре короне, сада још више.

„Девалвација оцена је дуготрајан процес, а ни ту наша земља није изузетак. Слично је и у другим државама“, рекао је у интервјуу за НИН некадашњи директор гимназије, чији ученици освајају бројне награде на такмичењима у свету.

Он је навео да се сада појављују екстремни предлози који иду чак и до укидања, делимичног или потпуног, система оцењивања које познајемо, нагласивши да не мисли да су радикална решења добра.

„Овакве оцене код нас постоје откад и школе, од времена Милоша Обреновића, не треба то на брзину да се мења. Али мало више строгости не би било на одмет. Сетимо се, на пример, да је некада двојка била непрелазна оцена, да је било много више поправних испита и понављања разреда“, рекао је Огњановић.

Можда би, навео је, могло да се покуша са праксом која постоји у многим земљама – да се једном или неколико пута годишње у свим школама организују екстерна тестирања на нивоу целе Србије и да она у већој мери утичу на оцену.

„То не само да би допринело праведности у оцењивању и уједначавању критеријума, већ би из основа променило однос наставник-ученик. Признајем да је ово скупо и компликовано за организацију. Али, ако може у Енглеској, Шведској, Финској, може и код нас“, објаснио је Огњановић.

Извор: Бета