Повишена температура, кашаљ, дијареја и остали чести симптоми болести код деце – списак лекова који се дају и дозирање по узрасту/килажи

Foto: Canva

Много пута сте до сада, сигурно, док се дете бори са симптомима неког од вируса које је покупило у колективу, журно гуглали који лек да му дате и коју дозу, пре него што одлучите да ли је време за лекара. Педијатри у домовима здравља обично саветују да три дана скидате температуру код куће, а ако ни након тога не спадне, дођете у дом здравља. Наравно, бебе су изузетак.

У наставку се налази списак лекова који се користе у случају појаве најчешћих симптома који прате вирусне инфекције и њихово дозирање. Наравно, овај текст није замена за посету лекару.

Повишена температура

Антитипиретици треба да се примењују када је температура виша од 38 степени Целзијусових, по потреби или на 4-6 сати, уз расхлађивање туширањем.

ПАРАЦЕТАМОЛ – Efferalgan сируп 150 мг у паковању је мензура са означеном телесном тежином или Panadol baby сируп 120 мг – за децу до 6 мес. доза је ½ кк (2.5 мл); за децу до 2 год. доза је 1 кк (5 мл); за децу од 2-4 год. доза је 1 ½ кк (7.5 мл), од 4-8 год. доза је 2 кк (10 мл);

ИЛИ

ИБУПРОФЕН – Brufen (Nurofen) сируп 100 мг – за децу до 2 год. доза је ½ кк (2.5 мл); за децу од 3-7 год. доза је 1 кк (5 мл); 8-12 год. доза је 2 кк (10 мл). Nurofen може да се примењује и у дози 1 мл на свака 2 кг ТТ, нпр. ТТ детета је 20 кг, доза Nurofena од 100 мг је 10 мл. Код Nurofen сирупа од 200 мг, дозе су двоструко мање у односу на исти сируп од 100 мг.

Цурење носа

Испирати нос физиолошким раствором (Physiomer, Nisita, Aqua maris), 3 до 4 пута дневно и аспирирати секрет. У случају да је обилнији секрет у носу или постоји запушеност носа, код беба и деце свих узраста могу да се користе хипертонични раствори (Sinomarin), 3 пута дневно, уз аспирацију секрета вакуум пумпицом. Код старије деце могу да се употребе и деконгестиви, највише 3 пута дневно 5 дана и то: Operil P спреј или Olynth спреј.

Бол у грлу

Примењивати спрејеве за грло, 3-4 пута дневно:

Apis Gola спреј – код деце старије од 1. године; Tantum Verde спреј – код деце старије од 3 године.

Бол у уху

Примењивати претходно наведене антипиретике Paracetamol или Ibuprofen, који су у исто време и аналгетици (делују против болова), у истој дози.

Otol H капи – неколико пута дневно по 2-4 капи у оболело уво, или натопити стерилну газу раствором и ставити у уво, мењати једном дневно;

Кашаљ

У случају сувог, надражајног кашља применити:

Tussiflux сируп – деца од 1-3 год. 5 мл 2-3 пута дневно, од 3-6 год. 10 мл 2-3 шута дневно, од 6 до 12 год. 10 мл 3-4 пута дневно.

Prospan сируп, за децу од 2 до 6 год. 2.5-5 мл дневно, за децу од 6 до 12 год. 5-10 мл дневно, за децу старију од 12 год. и одрасле 10-15 мл дневно, све подељено у 2 дозе, узимати ујутру и увече.

Код продуктивног, „зрелог“ кашља или где је потребно искашљавање применити:

Broncamil сируп – деца 1-3. год. једном дневно по 15 мл; 3-6 год. 2 пута по 15 мл; деца старија од 6. год. 3 пута по 15 мл;

ИЛИ

Grintuss сируп – за децу од 1-6 год. 5 мл 2-4 пута дневно; за децу старију од 6 год. 10 мл 2-4 пута дневно;

ИЛИ

Flavamed сируп – деца до 2 год. Два пута ½ кк (2.5 мл); деца од 2-5 год. Три пута ½ кк (2.5 мл); деца од 6-12 год. три пута по једну кк (5 мл);

ИЛИ

Altiprim сируп – 3-4 пута по једна кк (5 мл), код деце старије од 3 године.

Дијареја

У случају дијареје првих неколико дана применити цревни антисептик:

Enterosgel и то за децу млађу од годину дана 1/3 мале кашике, до 6 пута дневно; за децу од 1-5 година: 1-2 мале кашике три пута дневно; за децу старију од 5 година и одрасле две до три мале кашике три пута на дан. Уколико је нормалан број столица, али су ређе, применити пробиотике.

Повраћање

Поред дијете, применити раствор за рехидрацију:

Rehidran, Humana Elektrolyt и ORS – кесицу растворити у 200 или 250 мл прокуване воде или чаја, на 10 мин. давати по гутљај или једну супену кашику.

Алергија

У случају појаве копривњаче обратити се одмах педијатру; уколико није могуће, применити антихистаминике:

Aeirus сируп 0.5 мг/мл – деца од 1-5 год. ½ кк (2.5 мл); деца 6-11 год. једну кк (5 мл);

ИЛИ

Rupafin сируп 1 мг/мл – деца са телесном тежином од 10 до 25 кг 2.5 мл дневно, за децу са 25 и више кг ТТ 5 мл дневно;

ИЛИ

Xyzal сируп 0.5 мг/мл – деца од 2-6 год. два пута по ½ кк (2.5 мл), укупно 5 мл дневно; деца старија од 6 год. 2 кк (10 мл);

Fenistil гел или Synopen крема – нанети на кожу два до три пута дневно.

Убоди инсеката

При одласку у природу нанети репелент на кожу отворених делова лица и тела; у случају израженије реакције након убода инсеката, применити претходно наведене антихистаминике.

Ране

Опрати рану водом и дезинфиковати – Octenisept спреј, по потреби прекрити стерилном газом.

Крмељање ока

Првих неколико дана испирање ока физиолошким раствором, у случају појаве жућкасто-зеленкастог секрета локално применити антибиотике, највише 5 дана:

Chloramphenicol маст – три пута дневно, уз горњу ивицу ока;

ИЛИ

Gentokulin капи – Три пута дневно по једна кап.

Путна/кућна апотека треба да садржи и топломер (термометар), препарате за негу коже и за сунчање са заштитним фактором 50+ стерилну газу, фластер и ханзапласт. Увек треба да буде доступна здравствена књижица и вакцинални картон детета.

Аутор: Поликлиника Др Ракетић / Зелена учионица