Најбољи савети психолога о васпитању деце

Сви бисмо ми волели да знамо мишљења психолога из сваке књиге о родитељству, а истина је да једва имамо времена да довршимо и једну коју почнемо. Управо зато смо за вас издвојили најбоље и најкорисније савете стручњака о васпитању! Сваки од ових савета се односи на свакодневне недоумице родитеља и биће вам од велике помоћи.
ПОТРУДИТЕ СЕ ДА СХВАТИТЕ ШТА ВАМ ДЕТЕ ЗАИСТА ГОВОРИdarovita-deca
„Правило бр.1 у родитељству је да увек имате на уму да сва деца изражавају своје мисли, осећања и потребе кроз понашање“, каже др.Сара Клагсбурн, психијатар из Њујорка специјализована за родитељске проблеме. Другим речима, ако дете ради оно што сте му изричито рекли да не ради, за то постоји разлог и на вама је да га откријете. „Не можете посматрати понашање само за себе, морате схватити шта га изазива. Тек тада можете разумети дететову тачку гледишта и поправити његово понашање у будућности.“
УСПОРИТЕ
Психолози саветују родитељима да престану са својим махнитим ритмом. На пример, претворите мењање пелена у доживљај. Нека оно, уместо 30 секунди, траје 3 минута. Радите то полагано, причајте са дететом, објашњавајте му шта радите и чекајте да вам одговори. Тако ћете свакодневне досадне радње претворити у прилику за грађење односа сигурности и поверења између вас и детета.
ОСТАВИТЕ ТЕЛЕФОН И КОМПЈУТЕР
Родитељи често заборављају да је највреднија ствар коју могу пружити свом детету њихово време и потпуна пажња. Зато се потрудите да будете потпуно присутни када сте са дететом. Искључите свој телефон понекад када дођете кући или одредите одређено време (макар сат времена) када ћете искључити сву електронику и бити само са дететом и породицом.
ЗАПАМТИТЕ ФЕНОМЕН ПОЛОМЉЕНОГ КЕКСА
Сваки пут када осетите потребу да умањите значај дечијег проблема и објасните му зашто не би требало да се нервира око нечега што се вама чини безначајним, сетите се како деца посматрају поломљени кекс. За одраслу особу то је ништа, али за дете то може значити „смак света“. То није оно што је дете очекивало, што жели и за њега је то несавладива препрека. Тако је и са другим проблемима, немојте их омаловажавати. (више…)