А зашто зборнице ћуте?

17 фебруара, 2015

“Не предаје учитељ оно што жели,
не предаје учитељ оно што зна,
учитељ предаје оно што јесте.”
Тако тачна изрека! Ту се и крије највећи проблем. Шта је данас учитељ? Учитељ, који треба да образује генерације младих, данас је једно од најподциењенијих занимања. У задње вријеме читамо и слушамо о честим увредама, па чак и нападима на учитеље и професоре. Шта је томе разлог? Ако се вратимо у не тако давну прошлост, можемо видети да је учитељ био једно од најцењених и најутицајних занимања, учитељ је био особа која се поштује, уважава и цени. Након само неколико деценија догађа се нешто сасвим друго…
С обзиром на потезе према образовању било које власти у овој држави јасно је да им је образовање на задњем месту приоритета. На сваким изборима уста су им пуна “земље знања”, а у просвети се стално реже. Нису само проблем плата учитеља, које су у државним службама најниже, а учитељи имају највишу стручну спрему у просеку, него је и проблем улагања у образовање. У школе требају улагати оснивачи (општине), а они често немају ни ставку у прорачуну за тако нешто (наравно да имају, али то је тако мизерно да не вреди ни спомињати). Не улаже се у опремање и оспособљавање учионица. Нема новца! То је најчешћи одговор кад се спомене улагање у образовање. Наравно да има новца, али НЕ за образовање!
Проблем је и политика која се стално уплиће у просвету и тако који год министар дође на власт мисли да с њиме почиње све, оно прије ништа не ваља и потребна је реформа. Наравно да тренутни систем није добар и да га треба променити, али то не сме радити сваки министар који седне у фотељу. Струка треба рећи и донети стратегију образовања, коју ће сваки министар проводити, а не мењати или измишљати нову. И сваки министар би се требао борити за образовање и носиоце тог образовања, УЧИТЕЉЕ! Али већини је битна “столица”, па само климају главом како “велики газда” хоће.
Уз систем и политику, велику улогу у креирању јавног мишљења о просвети имају и родитељи. Наравно да сваки родитељ мисли да је његово дете најбоље, најпаметније, најспособније и тако можемо набрајати. Али какву корист чините себи и своме детету ако учитељу не верујете. Нема нико ништа против ваше деце. Нама су они сви једнаки и за све желимо најбоље. Наравно да сви нису једнако талентовани за све, па од туда и разлике у знању и коначно и у оценама. Ако им закључимо оцену мању од пет, не значи да га не волимо или да имамо нешто против вашег детета, него по постављеним критеријима није научио и савладао све што је за ту оцену потребно. Не морате због тога деци говорити да учитељи ништа не раде или да не знају или да знање није битно. Ваш став према учитељима и школи деца доносе у те исте школе. Зато се трудите, да тај став, ако не може бити позитиван, да бар не буде негативан. Ни према школи, ни према знању, а ни према учитељима.
И коначно долазимо до нас – УЧИТЕЉА! Да, ми смо главни кривци што је мишљење о учитељима, наставницима, професорима такво какво је. Зборнице ћуте!! А учитељи у њима потплаћени, деградирани, оптерећени папирологијом, живе у страху од директора, родитеља, ученика, наметања додатних обавеза и сталних смањења примања. Кад ћемо схватити да се нико не бори за бољи стандард учитеља ни за боље услове у школама? Већ одавно Министарство просвете и синдикати не брину за учитеље, већ за своје фотеље и плате. Тргују учитељским правима и стално говоре НЕМА НОВЦА! Кад ћемо јавно износити своје негодовање према одговорнима за овакво стање у образовању? До када ћемо живети у страху од директора, који често мисле да су “Богом дани” и када дођу у директорску фотељу забораве на учитеље! До када ћемо живети у страху од инспекција, као да радимо нешто лоше? До када ћемо трпети силну папирологију коју нам намећу писари који нису дана боравили међу ученицима? То све зависи од нас. Једино ми можемо променити јавно мишљење о учитељима, наставницима и професорима.
“…учитељ предаје оно што јесте!” је изрека с почетка текста, а што може научити децу и како може предавати потплаћен, деградиран и уплашен учитељ?
Морају зборнице износити своје ставове и борити се за своја права. Јер будимо сигурни – НИКО ДРУГИ ТО НЕЋЕ!
Извор: http://ucenici.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "А зашто зборнице ћуте?

 1. Bisenija каже:

  NAJZAD dobar članak,bravo .Možda neko od GORE PROČITA…

 2. mmm каже:

  jadna ugrozena vrsta kao beli medvedi

 3. Marija каже:

  “Učitelj predaje ono što jeste”. Lepo zvuči, nema šta! Činjenica je da iz generacije u generaciju većina naših učenika izlaze sve problematičniji i nepismeniji iz škola.Na koga li kao takvi liče, čije su modele ponašanja prihvatili? Demagogija je lepa, ali nije poželjna niti primenjiva. U zbornicama se ne ćuti, mnogo se priča o problemima kojima učitelji nisu dorasli, a na sva zvona se deklarišu kao (pro)svetitelji,posebno u ovom besmislenom štrajku.Zar učitelj koji predaje ono što jeste treba da se bori za svoja prava, uskraćujući prava deci na kvalitetno obrazovanje? Mnogim današnjim učiteljima u borbi za svoja prava,nisu učenici prioritet , a ugled i dostojanstvo se ne brani, niti postiže štrajkom!
  “Da se reči kupuju, manje bi ih bilo”!
  .

 4. XenijaM каже:

  Е, драга Марија! Када предајеш лекције које су предвиђене прописаним планом од стране Министарства просвете родитељи кажу: “Ова је полудела, шта тражи од наше деце! Па, они су мали, нису дорасли логичком размишљању и закључивању.” А, да ли су иста та деца која седе у клупама нешто за седам година научила од својих родитеља, осим да критикују друге, агресивно се понашају како према вршњацима, тако и према наставницима. Они преносе атмосферу свог кућног васпитања у школе. За нас јесу приоритет ученици, а да ли су за родитеље приоритет њихова деца. Како то дете дође у школу без домаћег задатка, свеске ученика се не отворе по неколико дана,а деси се и недеља! Поруке непотписане, па родитељи не знају ни шта њихова деца уче у школи, али су спремни да критикују оне који се боре за своју егзистенцију. Ако школа не ради, врсни родитељи не знају шта ће са својом децом радити цео дан. Постарајте се да до поласка у школу, драги родитељи – критичари- барем васпитате децу и научите их примерном понашању, а не бахатом, научите их да вежу пертле, да поштују своје другове, да их научите учтивом понашању према одраслима, … има тога много што нисте научили своје малишане. А мање се бавите проблемом како ће просветари да бране своје достојанство.

 5. Marija каже:

  XsenijaM,da li biste mogli neprestano da slušate lekare, socijalne radnike, psihologe, dramske umetnike, kuvarice, spremačice…na koje sve probleme nailaze obavljajući svoj posao? Verovatno biste počeli da sumnjate u kompetentnost i odanost svom pozivu.Ako vam je toliko teško da radite u prosveti, promenite poziv, prekvalifikujte se, radite nešto drugo, manje odgovorno i teško! U tome vas niko neće sprečavati, niko nije nezamenjiv!

 6. XenijaM каже:

  Draga Marija, kada bismo bili placeni kao lekari koji mogu da rade u društvenom sektoru, a šalju svoje pacijente u privatnu ordinaciju gde rade više nego na svom poslu koji bi m trebao biti prioritet, možda bismo uspeli da vaspitamo vašu decu i izvedemo ih na pravi put. Na put na koji ih vi možda nikada nećete izvesti jer sa svojom decom provodite 2-3 sata dnevno, a mi smo sa vašom decom i po 6-7 sati. A ima i takvih roditelja koji rađe sede u kafićima, spavaju “zimski” san po podne, pa zaborave da dođu po svoju decu i kad produženi boravak prestane sa radom. Šta predlažete da se radi sa takvim roditeljima,da li ćemo i njih prekvalifikovati?

 7. Jadranka каже:

  XsenijaM, svaka Vam čast, svaka Vam je na mestu! Ali, avaj, šta to vredi, nama učiteljima, kad se naša ne računa, pa makar bila i zlatna.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама