Ако хоћеш да ти дете буде здраво, понашај се као сиромах: Необичан, али сасвим логичан савет педијатра!

19 фебруара, 2020

“Ако желите да вам дете буде здраво, замисли да си сиромашан и тако се понашај”, посаветовао је педијатар једног оца, који је одлучио да овај необичан, али не и нелогичан савет подели са свима.

“Назирете ли мудрост у овој реченици? Ја сам је видео. Његове речи одмах су ми се урезале у памћење и одлучио сам да анализирам на шта је тачно мислио, пише Стил.

Чини се да су најздравија она деца чији родитељи немају пуно новца, већ баш онолико колико је потребно да се преживи. Наравно, не верујем да се односило на децу која пате од озбиљних болести, већ на начин живота једне просечне породице.

Пре свега – ту је исхрана. Шта бих купио да сам сиромашан? Одгвор је јасан и логичан – просечне житарице, јефтино сезонско воће и поврће, мање количине меса, и то пилећег, јефтину рибу… И кад боље размислиш, све ово је много боље за дечје здравље од којекаквих пудинга, додавања кобасица у оброк и парадајза усред децембра.

Данас се квалитет свих наведених производа доводи у питање, али ипак мислим да је боље за дете да поједе комад пилетине, каква год да је, него кобасицу. Такође мислим да је боље да попије шољу кефира него неки магични јогурт “обогаћен” свим и свачим, или домаћи џем на кришки тако озлоглашеног белог хлеба, него чоколадицу.

Мислим да знате шта хоћу да кажем, и шта је педијатар заправо желео да каже – Што мање новца имате, купујете једноставнију храну, а она је боља за здравље.

Како да применим речи педијатра на облачење?

Наравно, не желим и не саветујем никоме да купује неквалитетну гардеробу. Али, што мање новца, то мање гардеробе. Биће да је овде мислио на здраво васпитање. Реално, коме треба 30 мајица?

А шта је са лековима?

Наравно, лекарско мишљење је најкомпетентније, али шта ради сиромашан човек када му доктор препоручи 5 до 7 препарата за лечење прехладе? Сведе тај “пакет” на минимум и на најважније. На пример, купиће преписани антибиотик и сируп за температуру, али ће најскупљи препоручени спреј за нос заменити природном инхалацијом, папрену крему за осип јефтинијом, али провереном верзијом…

Како се забављају сиромашна деца?

Ово је можда и најбоље од свега! Сиромашан родитељ не води дете у играоницу, где ће се можда и заразити неким вирусом, већ за руку па у парк на бесплатну, али најздравију разбибригу!”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Ако хоћеш да ти дете буде здраво, понашај се као сиромах: Необичан, али сасвим логичан савет педијатра!"

  1. Jelena каже:

    Ima istine ali samo ako je to “prosecna” porodica. Na zalost sve je vise onih ispod proseka a sta e tek oni mogu da kupe…pa to ni za ishranu zivotinja nije dobro…ali na zalost!!! 😔

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама