Ako želite da saznate kako vaše dete vidi svog tatu, pogledajte kako crta sunce

13 decembra, 2019

Ako želite da saznate kako vas doživljava vaše dete, dajte mu da nacrta kuću koja, zapravo, simboliše odnos deteta prema majci. Sunce je tata, drvo ono samo.

Pustite decu da crtaju, ona na taj način izražavaju svoja psihička stanja, strahove, radosti, želje… Najlakše ćete “zaviriti” u glavu i srce vašeg deteta tako što ćete mu dati bojice i papir – dete ne crta stvari kako ih vidi, već kako ih doživljava.

Kada mališan nacrta kuću u jarkim bojama, sa svim osnovnim elementima: krovom, prozorima, vratima, znajte da je ono, zapravo, prikazalo na parčetu papira kako se oseća u svojoj porodici, a oseća se sigurno, voljeno i srećno.

Kuća tamnih boja, bez prozora na primer, govori da se dete nečega plaši, da nema blizak odnos sa majkom i da bi trebalo da se zapitate da li u vašoj kući vladaju harmonija i ljubav, ili netrpeljivost, bračne svađe, ljubomora između dece…

Kada otac želi da sazna kako ga vidi vlastito dete, treba da ga zamoli da nacrta sunce. Veliko i žuto, znači da vas dete doživljava kao bitnog člana porodice, zaštitnika koji u njegov život unosi svetlost i toplinu. Malo sunce, sakriveno iza oblaka, planina, drveća… znači da detetu nedostajete i da je vreme da mu posvetite više pažnje.

Na levoj strani crteža su uvek osobe koje su detetu najbliže, a oni kojih na crtežu porodice nema nisu nevoljeni, već je dete zbog nečega na njih ljuto ili ljubomorno.

Ako je dete na crtežu bosonogo to znači da je nesigurno, a previše osenčen crtež crtaju deca koja su nervozna.

Veoma je važno i kako dete crta drvo. Kada je ono na centralnom mestu na papiru, znači da se dete razvija prirodno, u ličnost sa izraženom svešću o sebi. Razgranato drvo, sa zelenim lišćem i plodovima, ukazuje na dete koje je sigurno u sebe i svoju porodicu. Lišće koje opada je znak da detetu nedostaju roditelji.

Čudovišta govore da se deca nečega plaše, kao i tanki potezi bojicom. Agresivno dete crta energičnim potezima, često i pocepa papir. Previše detalja crta dete koje ima prilično realan pogled na svet.

Meke, oble linije koristi dete koje je maštovitom dok rvane i uglove crta živahno dete.

Bez obzira na to koliko su crteži važni, ostavite dete da samo crta. Tek kada završi priđite i pogledajte šta je mali slikar uradio i obavezno ga pohvalite.

Napravite kućnu izložbu, pozovite ostale članove porodice, uživajte u “ranim radovima”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama