Безбедан интернет: 16 савета за родитеље

15 јула, 2016

1. Први корак у заштити Вашег детета на интернету јесте да га охрабрите да одабере “приватни” или “затворени” профил како не би био доступан свима који пожеле да га виде.
2. Ваше дете мора одлучити коме ће дозволити да види његов профил. Охрабрите га да за пријатеље на друштвеним мрежама прихвата само особе које познаје, а уколико наиђе на нежељену особу у сваком моменту је може блокирати.
3. Научите Ваше дете да означавање (таговање) слика може бити опасно. Подесите профил тако да таговање буде забрањено или дозвољено само уз дозволу особе која је тагована.
4. Проверите ПЕГИ ознаку на игрици коју Ваше дете игра. Она садржи податке о старосном добу детета за које је намењена, као и о самом садржају игрице. Уколико игрица поседује ПЕГИ лого она задовољава одређене безбедносне и друге услове.
5. Можете да блокирате или филтрирате садржај за који мислите да не одговара Вашем детету. Можете ограничити приступ одређеним сајтовима, речима или фотографијама како Ваше дете не би дошло у конакт са њима. Погледајте како то можете учинити.
6. Како би заштитли себе и Ваше дете од крађе идентитета, саветујте Ваше дете да никада не одаје личне податке, као што је име и презиме, број телефона, број пасоша, адреса становања или школе, банковни рачун и сл.
dete kompjuter
7. Разговарајте са дететом о томе да ли посећује оригиналне сајтове који га интересују. Постоје сајтови који делују као изворни, али заправо служе за крађу личних потадака или друге противзаконите радње.
8. Реците Вашем детету да припази на онлајн пријатеље који су необично пријатни, који говоре да воле исту музику, филмове, музичаре, глумце и сл. као и он. Намера интернет злостављача је да стекну поверење детета и трудиће се да се представе као “сродне душе”.
9. Саветује детету да води рачуна о доследности прича онлајн пријатеља. На пример, уколико та особа одједном каже да има много више година него што је то првобитно тврдила, најбоље је прекинути сваки контакт.
1о.Реците свом детету да уколико било која њему непозната особа путем интернета почне да прича о сексуалним садржајима одмах о томе обавести одраслу особу од поверења и прекине сваки контакт са том особом.
11. Уверите Ваше дете да у сваком моменту може да се обрати Вама или некој другој одраслој особи од поверења уколико се осети непријатно, уплашено или уколико је доживело претње путем интернета.
12. Утврдите јасна правила о сусретима са непознатим особама договореним преко интернета. Захтевајте да Вас о томе обавести и уколико сте у могућности идите на састанак како би Ваше дете било безбедно. Погледајте посебна правила за сусрете са непознатим пријатељима.
13. Сервиси који се заснивају на локацији уређаја могу бити злоупотребљени од стране злостављача са интернета. Проверите уређаје Вашег детета и заједно са њим одлучите да ли је потребно да такав сервис буде омогућен.
14. Укажите му на то да одавања лозинке својих налога, мејлова и других сервиса омогућава приступ других особа његовим подацима и садржају. Препорука је да се лозинке не дају чак ни најбољим пријатељима.
15. Строго забраните детету да креира и објављује сексуално експлицитне фотографије, видео садржаје или поруке себе и других јер се оне лако могу појавити на интернету и постати видљиви за свакога. Поред тога што на тај начин деца угрожавају своју репутацију и репутацију својих пријатеља, на тај начин могу прекршити закон уколико креирају, прослеђују или чак чувају овакве врсте порука или фотографија.
16. Разговарајте са Вашим дететом о томе да добро промисли пре него што било шта објави на интернету. Садржаји које објављује и понашање на нтернету одређује његову репутацију, јер све што се постави на интернет, остаје тамо заувек.
 
Извор: bezbedaninternet.ombudsmanapv.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама