“Bолела сам те довољно да кажем НЕ и кад сам знала да ћеш ме мрзети због тога”

3 септембра, 2019

Једнога дана кад ми деца буду довољно велика да схвате логику која води родитеље, рећи ћу им:

– Волела сам те довољно да бих те питала где идеш, с ким си и када ћеш се вратити.

– Волела сам те довољно да бих инсистирала да штедиш и сама купиш бицикл, иако смо имали довољно да бисмо ми могли то да ти приуштимо.

– Волела сам те довољно да ћутим и допустим да сама схватиш да те твој најбољи пријатељ искоришћава.

– Волела сам те довољно да те натерам да у продавницу однесеш напола поједену чоколаду и кажеш: “Ово сам јуче украо и сад сам донео новац”.

– Волела сам те довољно да ти два сата будем за вратом док не поспремиш своју собу – посао за који ти је требало 15 минута.

– Волела сам те довољно да ти допустим да видиш љутњу, разочарање и сузе у мојим очима (деца морају да науче да им родитељи нису савршени).

– Волела сам те довољно да ти допустим да искусиш последице онога што радиш, чак и кад су оне толико болне да мени сламају срце.

Али највише од свега, волела сам те довољно да кажем НЕ и кад сам знала да ћеш ме мрзети због тога. Биле су то најтеже битке. Драго ми је што сам их извојевала јер на крају, то су и твоје победе.

Родитељство је дивна и врло захтевна улога у животу човека. Не постоје “рецепти” за успешно васпитање младог човека – детета. Свако дете тражи свој индивидуални приступ и то нас чини истраживачима дететовог чаробног и непредвидивог света како бисмо му помогли да се развије као потпуно, срећно и задовољно биће.

Једна мама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама