Božidar Kalezić: Deca se uspavljuju pričom, a bude poljupcima

16 decembra, 2019

“Veoma često moramo ponavljati, da ne bismo zaboravili, da umetnost ne zabavlja, već služi obrazovanju i razvijanju estetskih osećanja. Zato je važno šta ćemo deci ponuditi kao štivo iz kojeg će napajati svoje glave. Bespredmetno je ponavljati da se deci nameću neukus i najprimitivniji kič. Brutalnost je postala svakodnevica. Pogotovo prema deci. Dinamičan život i trka za materijalnim dobrima sve više nas otuđuju od dece. Zaboravili smo da deci čitamo bajke i priče pred spavanje. Da ih ispraćamo u snove s lepim porukama. Iz svega toga je nastala knjiga Vaspitavanje pred spavanje, koja im omogućava da maštaju, da budu bolja i da se oprobaju kao glumci u ulogama glavnih junaka. Duboko verujem da sam uspeo u tome.”

Ovo je u svom intervjuu za Zelenu učionicu izjavio Tode Nikoletić, čuveni pesnik i dramski pisac koji piše pre svega za decu, a čija je zbirka dramskih tekstova za predškolce pod nazivom “Vaspitavanje pred spavanje” i zvanično promovisana ove nedelje u Pan teatru u Beogradu. U dramskim tekstovima ove knjige glavni junaci su životinje. Njihov odnos prema prirodi, prijateljstvu, životu uči decu mnogim važnim stvarima koje danas od odraslih teško mogu da nauče.

Na toj promociji izvedena je i mala predstava upravo iz pomenute zbirke, a o knjizi su govorili Anđelka Ružić, urednica u Kreativnom centru, književnik Branko Stevanović, reditelj Božidar Kalezić i, naravno, sam Tode.

Na nas je najjači utisak, pored Todeta ostavio i Božidar Kalezić koji kaže:

“Nebo nam je svima isto i velika je šteta što se delimo. Ja ne delim ljude na decu i odrasle. I deca su ljudi i zaslužuju da ih poštujemo. Znate, danas često kažu da se deca sad rađaju sa fakultetom i verujem da to jeste tako. Deca mnogo znaju. Zato sasvim malo zameram Todetu na ovom delu naziva knjige koji kaže vaspitavanje jer, decu ne treba vaspitavati, s njima treba razgovarati. Ali je ova knjiga pravo blago i deca iz nje mnogo mogu da nauče.

Još jednu stvar roditelji treba da znaju – deca treba da se uspavljuju pričom, a da se bude poljupcem. I najlepše u ovoj Todetovoj zbirci je to što je on dao životinjama da govore mudre stvari. Znate, Tode je rođen u Ubovića brdu kod Mrkonjić grada gde su mu društvo pravile životinje i on ih i danas kao i ja voli.

Kad vidim na ulici čoveka kome je teško, nikad ne kažem “teško njemu”, kažem “teško nama”. Jer celokupna sudbina čoveka je naša sudbina. Mi smo svi jedni drugima briga i ne može svako brinuti svoju brigu. I baš su takve mudrosti i ovom knjigom date, gde veverica sadi žir, umesto da ga pojede, jer zna da ako bude šume, biće života za sve.”

Govoreći o zbirci Vaspitavanje pred spavanje, Tode Nikoletić objasnio je svoja životna iskustva koja su ga navela da izgradi tako nežan odnos prema životinjama i da im u svojim delima mudrost za koju mnogi veruju da pripada samo ljudima.

“Do svoje sedme godine živeo sam u planini. Nisam znao da postoji radio, kamion, da deca mogu imati majicu i patike kupljene u radnji. Ali sam imao šarplaninca kog smo zvali Šarov. Zimi, kad je velika glad, vuk bi nam dolazio i na 20 metara od kuće. Šarov je bio taj koji se borio i spasavao nas. Iz svake borbe s vukom izlazio je kao pobednik. A onda smo krenuli u Vojvodinu i moji roditelji su ga ostavili stricu. Nikada im to nisam oprostio. On je nastavio da se u šumi bori dok ga jednog dana nisu našli, pobeđenog.

Zato kažem, životinje su te od kojih treba da učimo o zahvalnosti, i to je jedna od stvari koju sam kroz ovu knjigu želeo da poručim deci” – kaže Tode Nikoletić.

Ovu zbirku duhovitih i poučnih dramskih tekstova od kojih mnoge mogu poslužiti kao lekcija i odraslima i deci, možete potražiti u knjižari Kreativnog centra ili putem linka: https://kreativnicentar.rs/knjiga.php?code=D182

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama