Чак 50 клиничких студија показале: Деца која су гојазна са четири године имају очекивани животни век 39 година!

Foto: Canva

Немачки научници након истраживања упозорили да озбиљна гојазност у раном детињству скраћује животни век.

Све је више гојазне деце широм света, а стручњаци већ годинама уназад упозоравају да то има веома лоше ефекте на здравље малишана. Немачки научници из компаније Стардоо су сада спровели истраживање које је објављено на конгресу Европске асоцијације за истраживање гојазности, где је саопштено да озбиљна гојазност у раним годинама живота може да скрати животни век за око 50 одсто!

До овог закључка научници су дошли узимајући у обзир године у којима се јавила гојазност, колико дуго је дете било гојазно, здравствене проблеме који могу да остану као последица гојазности и озбиљност гојазности.

Податке су прикупили из 50 клинички студија које су истраживање гојазности везу килаже са коморбидитетима попут дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних болести и болести масне јетре, преноси gazeta.ru.

Испоставило се да деца која су гојазна већ у узрасту од четири године имају очекивани животни век од 39 година, уколико у међувремену не скину килажу.

Такође, утврђено је да што раније наступи гојазност и што је она озбиљнија, то су веће шансе за развој коморбидитета. На пример, особа која је озбиљно гојазна има 27 одсто шансе да развије дијабетес типа 2 до узраста од 25 година, а до 35. године тај ризик расте на 45 одсто.

Стручњаци су нагласили да последице могу да се избегну уколико дете успе да победи гојазност у раном узрасту, тј. скине вишак килограма. Што се раније телесна тежина врати у нормалу, то је мањи ризик од развоја коморбидитета и дужи животни век.

Извор: YuMama