Četiri fakulteta Beogradskog univerziteta ukidaju prijemni ispit

7 aprila, 2023

Uvođenje državne mature, odnosno završnog ispita nakon srednjeg obrazovanja najavljeno je za 2024. godinu. Ovaj ispit trebalo bi, kako je rekao ministar prosvete, da uvede jednostavniju, manje stresnu i pravedniju selekciju budućih studenata. Ali i da znači ukidanje prijemnih ispita kakvi postoje već decenijama.

Neki fakulteti doneli su odluku da pored državne mature, njihovi budući studenti moraju polagati i testove sklonosti. Ovo znači da će studenti tih fakulteta (za sad ih je ukupno sedam na Beogradskom univerzitetu) imati mnogo više posla da se pripreme za upis na fakultet nego njihove kolege prethodnih godina.

Ipak, pojedini fakulteti BU najavili su da će prihvatiti državnu maturu i neće organizovati dodatne ispite. Prvi je to pre nekoliko dana objavio Pravni fakultet, a za njim, piše Telegraf, Šumarski, Biološki i Geografski fakultet u Beogradu. Ova četiri fakulteta će, dakle, svoje studente upisivati na osnovu uspeha u školi i rezultata državne mature, bez dodatnih ispita.

Kako je Telegrafu rečeno iz dekanata Šumarskog fakulteta, razlog za ukidanje prijemnog ispita je smanjenje broja upisanih studenata na većini studijskih programa, te postoji bojazan da bi se dodavanje prijemnog ispita još negativnije odrazilo na zainteresovanost budućih brucoša.

– Geografski fakultet ne namerava da organizuje prijemni ispit za buduće studente kada bude zaživela Državna matura. Osim uspeha iz srednje škole koji nosi 40% bodova, vrednovaće se i matematika i srpski jezik sa po 20%, te geografija, ali i ostali predmeti iz kojih se polaže DM (biologija, fizika, hemija, istorija…) sa takođe 20%. Nagrade na takmičenjima koje priznaje Geografski fakultet će biti dodatnih 20% – rečeno je na Geografskom fakultetu.

FPN i Učiteljski fakultet i dalje čekaju odluku nastavno-naučnog veća.

Iako mnoge visokoškloske ustanove odustaju od prijemnih ispita, pojedini fakulteti i dalje neće moći da odaberu buduće studente bez prijemnog ispita koji prikazuje njihove posebne sklonosti i sposobnosti. Među njima i Medicinski fakultet u Beogradu koji će zadržati prijemne ispite.

– Medicinski fakultet u Beogradu zauzeo je stav da državna matura treba da ima sertifikacioni karakter i pokaže uspeh kako nekog srednjoškolca, tako i škole koju je završio, ali za upis na Medicinski fakultet potrebna je dodatna provera znanja koja će biti organizovana kroz test sklonosti iz biologije i hemije. Medicinski fakultet se zalaže da značaj tog ispita treba da bude veći nego što je predloženo, tj. da prilikom upisa “nosi” 50 bodova, o čemu se još uvek razgovara sa Ministarstvom prosvete – rečeno nam je u ovoj ustanovi.

Kako su dodali, pitanja za test sklonosti trebalo bi da sastavljaju, kao i do sada, profesori medicinskih fakulteta u Srbiji, članica Zajednice medicinskih fakulteta Srbije, pa tvrde da samo takav pristup upisu garantuje da će Medicinski fakultet ostati na ovom nivou kvaliteta i da će upisivati najkvalitetnije kandidate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Četiri fakulteta Beogradskog univerziteta ukidaju prijemni ispit"

  1. Janko kaže:

    Ukinuti mature. Uvesti prijemni u srednje skole. I sve je ok

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama