Четири ствари које ће се догодити кад престанете да вичете на децу

Деца су мали људи, са својим жељама, приоритетима, осећањима, па није тешко разумети то што, врло често, неће поступати онако како ми сматрамо да би било најбоље. Поред свих осталих изазова које родитељство доноси, ово може бити прилично фрустрирајуће. И наша прва реакција често је – викање.

С друге стране, кад вичете на децу, иако то отпушта ваш бес и помаже да се осетите смиреније, ником није корисно кад се то догоди. Много је студија показало да је редовно викање на децу извор једнако велике емоционалне штете, као и телесна казна. А као да све то није довољно, ту је и чињеница да викање на децу неће учинити да они постану бољи. Напротив, могло би се десити да се понашање додатно погорша.

А кад успемо да победимо себе и престанемо да вичемо, деси се толико тога доброг. Само ако смо довољно истрајни. Ево шта ће се променити.

1. Ваше дете ће слушати пажљивије

Кад вичемо, уместо покушаја да разумемо шта се са дететом дешава, ми их заправо терамо да се затворе. И не само то. Вичући на децу, уместо да им помогнете да из ситуације у којој су се нашли нешто науче, ви их застрашујете како би били послушни. Као резултат, они ће МОЖДА радити оно што сте од њих тражили, али успут неће ништа научити, осим да родитеље треба слушати кад вичу.

2. Дете ће вам више веровати

Често викање сасвим сигурно слаби повезаност између родитеља и деце. Размислите. Како бисте могли бити повезани с неким ко виче на вас готово сваког дана? То је, заправо, најбржи начин да уништите везу са својим дететом. Јер, не заборавите, за ту повезаност између родитеља и детета, за поверење које се гаји у том односу, одговоран је искључиво родитељ. А ако тај родитељ редовно виче, његова деца имаће проблем да успоставе поверење у било ком односу у детињству, а можда и касније у животу.

3. Осећаћете се као бољи родитељ

Јесте ли се икад извикали на дете и после тога се осећали добро? Или, још боље питање: Да ли сте се икад извикали на дете и после тога осећали као да сте постигли нешто добро? Одговор је вероватно не, јер дубоко у себи, чак и они који то не желе да признају, знају да је викање лош васпитни метод.

4. Цела породица функционисаће боље

Када престанете да вичете и почнете да свом детету приступате на другачији начин, клима у целој породици се мења. Викање као навика и део свакодневице не доноси ништа добро. И кад оно нестане, породица може само да расте и гради лепши и бољи однос.

И пре него што кажете како све то у теорији лепо звучи, али је у пракси тешко изводљиво, морамо да напоменемо: наравно да викање не може да нестане као чаробним штапићем „угашено“. Ми смо људска бића и дешаваће се да емоције надвладају разум. Поента је само у томе да се учимо самоконтроли и да се из дана у дан трудимо да у својој породици градимо здраве односе.