Да ли и ви својој деци радите домаћи задатак?

Према најновијој студији испоставило се да сваки шести родитељ пише комплетно све домаће задатке свом детету.
Domai_zadaci_1
Најновије британско истраживање открива да у свакој шестој породици родитељи пишу домаће задатке уместо деце. У већини случајева, то им представља огромно оптерећење, али су веома поносни кад “добију добру оцену”.
Сваки двадесети родитељски пар признао је да је писање школских задатака узрок свађа у кући најмање три пута месечно. Препирке избијају углавном око начина решавања задатака, због тога што један родитељ не помаже довољно или што се, напротив, превише меша.
Анкета, којом је било обухваћено 2.000 родитеља с децом узраста од пет до 15 година, показала је да је већина (67 одсто) спремна да помогне синовима и ћеркама око школских обавеза, али да најчешће заврше тако што сами раде задатке. Седамдесет одсто испитаника казало је да им деца радо препуштају писање домаћих, често остављајући их саме над књигом док се она баве нечим другим.
-Постоји разлика између помагања и решавања целих задатака. Писање домаћих задатака уместо деце није добра идеја – казао је за лондонски Телеграф представник британског Удружења директора школа, који сматра да децу треба пустити да сама пишу домаћи јер је то део процеса учења.
Његово мишљење је да родитељи раде задатке како би своју децу показали у што бољем светлу, што је потврдило и само истраживање. Наиме, четири од десет испитаника рекло је да доживи право усхићење када њихово дете добије одличну оцену за домаћи који су му помогли да реши, док је једна трећина навела да се сами родитељи такмиче између себе као и са другим родитељима око домаћих задатака.
Једна четвртина испитаника је, пак, изјавила да су домаћи задаци превише тешки, док је 65 одсто њих признало да је било ситуација када нису умели да помогну својим малишанима. Истраживање је показало и да многи родитељи, баш као и њихова деца, осећају нелагоду због домаћих задатака. Готово једна петина родитеља казала је да су се повремено мучили над задацима, док је једна трећина рекла да су се осећали “глупо” јер нису знали како да их реше.
 
Извор: Танјуг