Da li i vi svojoj deci radite domaći zadatak?

16 januara, 2015

Prema najnovijoj studiji ispostavilo se da svaki šesti roditelj piše kompletno sve domaće zadatke svom detetu.
Domai_zadaci_1
Najnovije britansko istraživanje otkriva da u svakoj šestoj porodici roditelji pišu domaće zadatke umesto dece. U većini slučajeva, to im predstavlja ogromno opterećenje, ali su veoma ponosni kad “dobiju dobru ocenu”.
Svaki dvadeseti roditeljski par priznao je da je pisanje školskih zadataka uzrok svađa u kući najmanje tri puta mesečno. Prepirke izbijaju uglavnom oko načina rešavanja zadataka, zbog toga što jedan roditelj ne pomaže dovoljno ili što se, naprotiv, previše meša.
Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 2.000 roditelja s decom uzrasta od pet do 15 godina, pokazala je da je većina (67 odsto) spremna da pomogne sinovima i ćerkama oko školskih obaveza, ali da najčešće završe tako što sami rade zadatke. Sedamdeset odsto ispitanika kazalo je da im deca rado prepuštaju pisanje domaćih, često ostavljajući ih same nad knjigom dok se ona bave nečim drugim.
-Postoji razlika između pomaganja i rešavanja celih zadataka. Pisanje domaćih zadataka umesto dece nije dobra ideja – kazao je za londonski Telegraf predstavnik britanskog Udruženja direktora škola, koji smatra da decu treba pustiti da sama pišu domaći jer je to deo procesa učenja.
Njegovo mišljenje je da roditelji rade zadatke kako bi svoju decu pokazali u što boljem svetlu, što je potvrdilo i samo istraživanje. Naime, četiri od deset ispitanika reklo je da doživi pravo ushićenje kada njihovo dete dobije odličnu ocenu za domaći koji su mu pomogli da reši, dok je jedna trećina navela da se sami roditelji takmiče između sebe kao i sa drugim roditeljima oko domaćih zadataka.
Jedna četvrtina ispitanika je, pak, izjavila da su domaći zadaci previše teški, dok je 65 odsto njih priznalo da je bilo situacija kada nisu umeli da pomognu svojim mališanima. Istraživanje je pokazalo i da mnogi roditelji, baš kao i njihova deca, osećaju nelagodu zbog domaćih zadataka. Gotovo jedna petina roditelja kazala je da su se povremeno mučili nad zadacima, dok je jedna trećina rekla da su se osećali “glupo” jer nisu znali kako da ih reše.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama