Da li je u redu da šerujem privatne trenutke svog deteta na Internetu?

9 decembra, 2017

Ljudi su danas naviknuti na konstantno deljenje priča, fotografija i informacija na društvenim mrežama. Treba li tako postupati i sa privatnim, dečijim fotografijama?

Kako uveliko znamo da postoji i negativna strana Interneta i društvenih mreža, trebalo bi s velikom pažnjom odlučiti da li bi trebalo uključivati i decu u to, posebno ukoliko su još uvek mala i dok se ne mogu tome suprotstaviti.
Šta je to digitalni DNK kada je reč o Internetu i društvenim mrežama?
“Koristim izraz digitalni DNK za sve što šerujemo na internetu. To znači da svaka slika, svaki komentar i svaki post ostaju zauvek zabeleženi. Dakle, roditelji postavljaju informacije o svojoj deci onlajn ne uzimajući to u obzir. Deca uopšte nemaju pravo glasa niti pravo na privatne momente”, navodi doktorka Kirsti Godvin.
Takođe, stručnjaci ističu da su mnoga deca po prirodi perfekcionisti, pa tako umrežavanje sa onlajn svetom od malih nogu nikako ne može imati pozitivnog uticaja na njih.
“Želimo da naša deca budu prirodna, zar ne? Niko nije prirodan na društvenim mrežama!”, ističe ekspert za roditetljstvo, Majkl Gros.
Treba li zatražiti dozvolu od dece da podelite njihove privatne trenutke sa celim svetom?
Ukoliko je vaše dete dovoljno odraslo da samo može da donosi osnovne odluke, onda obavezno zatražite dozvolu od njega. Međutim, ukoliko nije, konsultujte se bar sa odraslom osobom koja je bila prisutna u momentu kada je nastala fotografija koju želite da šerujtete.
Zastanite pre nego što definitivno šerujete post na društvenim mrežama
Ovo je primarno pravilo i osvrće se na prethodnu konstataciju o digitalnom DNK. Razmislite: kakav DNK kreirate za svoju decu i njihovu budućnost?
“Postoji mogućnost da ćete podeliti određeni momenat sa virtuelnim svetom i da ćete kasnije zažaliti zbog toga, ali onda je već prekasno. Momenat je zauvek zabeležen.”
 
Izvor: yumama. com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Da li je u redu da šerujem privatne trenutke svog deteta na Internetu?"

  1. Mama kaže:

    Odlican tekst! Konacno neko skrece paznju na ovaj problem. Mislim da kao roditelji ne razmisljamo dovoljno kad objavljujemo intimne slike svoje dece . Uzivamo u lajkovima , a ne razmisljamo o negativnim posledicama. Mama sam, i ponosna sam na svoju decu, ali nijednu njihovu sliku nisam objavila. Mislim da treba mnogo vise govoriti o ovoj temi, da bismo dobro razmislili pre objavljivanja fotografija. Meni licno nisu potrebni lajkovi, divni komentari ni bilo sta slicno da bih uzivala sa svojom decom. Razgovarala sam sa njima na ovu temu i oni su srecni sto sam njihove fotografije sacuvala samo za blisku porodicu, a sada su sedmi i osmi razred. I sama deca cesto bivaju postidjena objavljenim fotografijama i uce se pogresnim vrednostima. Postaje im previse bitno misljenje drugih ljudi, cak i onih koje nikad u zivotu nisu videli.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama