Деца која расту без генерацијског јаза у породицама, углавном нису у предности

12 фебруара, 2019

Неколицина одраслих хвалисаво “разуме” језик необуздане младости. Кажу да су псовке едукативне у ствари, само ми маторци смо лажног морала и препуни предрасуда. То је доста низак ниво развоја за зреле године.

Свесна одрасла особа чула је разне псовке и вулгарности и није то ништа ново за њу, али их као модел и прозор у будућност осуђује пред младима. И то је једино примерено.

Млади, у први мах прихватају радо себи сличне, а одрасле особе, али временом престају да их гледају као особе које држе конце у рукама, као компас, као сигурност која им је неопходна… Посебно је непожељно да на овај начин размишљају просветни радници. Болна је истина када схватиш да си након другарског односа према ђацима, заиста постао само друг са сасвим једнаким статусом као да си ђак. Чујеш на ходнику своје име, огољено за “наставнице” испред, лажеш себе да ти прија да поново будеш само другар неискусним шеснаестогодишњацима. Другар без ауторитета који добија позивницу за журку, па чак на њу и одлази. Јефтини су то поени, циљ промашен, плата незарађена, а неодобравање од стране колега загарантовано.

Да ли си модеран или незрео, питај себе.

Наставник је пријатељ родитељу, они би заједно требало да буду скретничари који не дозвољавају да се вози у погрешном смеру и упозоравају на једносмерне улице живота. Кроз време, из године у годину, захвалност према одраслима са ауторитетом расте.

Деца која расту без генерацијског јаза у породицама, углавном нису у предности. Шта више, велики је проблем што немају моделе озбиљности и пристојности пред собом, те и сами, стичући зрелост, немају тежњу да својим мислима дају снагу и слободу кроз одмерено и пристојно понашање. Стапају се са знатно нижим критеријумима, који је карактеристичан за младе људе без искуства и праве слободе. Бунт клинцима помаже да поднесу немоћ и ограничења узраста, док одрасли не би требало да буду у подређеном положају. Такве одрасле особе своју слободу виде у псовкама, агресивном и бунтовним понашању, непоштовању правила и Закона који нас чувају од анархије. Због неусаглашености година и понашања често се не осећају добро у својој кожи и не налазе јасне циљеве, па постају дежурни “хејтери” општих и усвојених ставова друштва. Још увек траже свој идентитет и због тога имају изражену вештачку потребу да буду оригинални, што је одлика адолесцената. Такве особе не успевају да прерасту младе бунтовнике и своја запажања претворе у професионалну позицију из које ће мењати околности, већ њихова моћ остаје на речима, а све чешће публику добија само на друштвеним мрежама.

Обавеза родитеља и наставника је да пред децу стављају више вредности и животно искуство, а не да се стапају са 25 година млађима од себе.

Типичан пример, свеж за све нас је сагледавање популарних јутјубера и тумачење садржаја који су препуни вулгарности, ругања и суженог речника. Описане особе прихватају такав садржај као нормалан, шаљући младима поруку да су млади духом, да су широких погледа, да нису формалисти… али не схватају да су само једно дете више и да своју функцију подизања захтева на виши ниво нису остварили. Мини-сукња примерена је младој девојци, али не и њеној мами. Зашто? Зато што се уз редован развој приоритети неминовно мењају и са физичког прелазе на умне квалитете. Тако би требало да буде.

Гледати младе и слутити да свет иде низбрдо, незаустављивом брзином и без контроле је друга крајност која осуђује младост и продубљује генерацијски јаз. Дакле, јаз нам је потребан, али не предубок. Мудраци су забринуто уклесали у давној прошлости: “Каква је данашња омладина, куда иде овај свет?”. Није нам идеја да млади остану такви, већ да развојно сустигну своје родитеље и добију децу која ће лагано сустизати њих. Никако да се изједначимо. То не би требало и не би смело да се деси.

Одрасли – будите одрасли! Децо – будите деца!

Аутор: Снежана Голић, педагог развојног центра Фактор, Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Деца која расту без генерацијског јаза у породицама, углавном нису у предности

 1. Mama Vesna каже:

  Slazem se s Vama, jaz jeste dobar i treba da postoji, moramo se ponasati u skladu s godinama, ali bih se osvrnula samo na oblacenje; smatram da i mama moze da nosi minic jer danas imate razlicite modele pomenute suknje i mislim da neki minic pristojne duzine moze da stoji nekoj dobrodrzecoj i ozbiljnoj gospodji koja, pri tom, ima i smisla za oblacenje. Hocu reci, ne radi se samo o minicu i sto se izgleda tice ne treba generalizovati; mnogo mladalacke garderobe moze i mama da ponese ako su odgovarajuci.

 2. Monika каже:

  Tekst pun predrasuda! Žalosno da ovako nazadno i patrijarhalno razmišljaju oni koji nam uče decu. Mini-suknja nije za majku? Ma idi. Ako je tačno da zrele osobe treba posmatrati prema drugim kvalitetima, kako to da upravo autorka mame u miničima posmatra kroz oblačenje, površno. Jeza.

  1. Snezana каже:

   Mediji ne bi ni upola bili moćni, kada mi ne bismo bili površni.
   Napisala sam tekst o generacijskom jazu, koji nema ama baš nikakve veze sa oblačenjem. U jednoj rečenici pomenula sam mini suknju kao simbol mladosti.
   Novinari k’o novinari , pompezno nasovima intrigiraju i nezainteresovane za teme kojima se bave , pa su stavili naslov: “Mini suknja je za mladu devojku, ali ne i za njenu mamu” i sliku suknjice. Nižu se komentari pozitivni i negativni,ali skoro nijedan bez POTPUNO NEBITNE suknje.
   Da li je moguće da smo tako lake žrtve????

   P.S. Ja nosim kratke suknje. Mini ne, ali kratke da. Mada moja ćerka još nije devojka,ali možda ću ih nositi i tada.

   1. Kristina каже:

    Postovana Snežana,
    Vaše objave vrlo rado čitam. Prvi stručnjak za koga se ne dvoumim da kažem da piše zaista korisne tekstove.
    To sto se glavna polemika povela o minicima nije ni malo slučajno. Živimo u eri neodraslih žena i muškaraca koji ni sa 40 godina nisu prerasli svoje pubertetske bubice. Srednjovečni muškarci koji ne izlaze iz teretane, a kada izađu prezentuju svo svoje životno dostignuće šetajući u bodi majicama ili napućene srednjovečne žene u minićima sa komplet šminkom nikako nisu osobe koje mogu da izazovu poštovanje mlađih generacija. Konstantno se vodi hajka na mlade, a ja vas, i kao mlada i kao majka pitam koga to treba da postuju mladi? Na koga to treba da se ugledaju? Na odrasle koji se ponasaju, a i izgledaju kao buntovni i smesni tinejdžeri? Nije tako davno bilo kada sam i sama bila tinejdžer i ni tada, kao ni sada nisam mogla da shvatim odrasle koji su pokušavali da se ponašaju i izgledaju kao mladi. Pitala sam se u šta su uložili svoje godine i iskustvo kad ništa nisu uspeli da nauče. Teško je mladima da poštuju one koji ne postuju ono najvrednije sto imaju, a to su upravo godine i iskustvo. Šta se desilo sa našim društvom da su oni koji treba da budu primer nama, počeli da oponašaju nas? Zašto je to sve češća pojava? Ne zavaravajmo se da oblačenje i izgled nisu bitni i da je povrsno posmatrati ljude na osnovu izgleda. Odelo šalje jasnu neverbalnu poruku o nama. Ispravnu sliku mozemo da imamo samo o onima koje poznajemo, ali koliko je takvih?
    Šta je sa svim onim ljudima koje srećemo u prolazu? Uticaj koji širimo samo na osnovu izgleda je ogroman, posebno kada su u pitanju mladi. Tužna sam što je moj narod došao u situaciju da godine više ne znače i mudrost. Da je poklekao pred nadolazećim trendovima zaboravljajući sve one vrednosti koje su krasile i mladost i starost.

    1. Snežana каже:

     Hvala Vam na podršci. Slažem se sa Vama. “Garderoba ne čini čoveka, ali o njemu puno govori” , pročitala sam negde. Poenta svega je, razumeli smo se, da je razlika medju generacijama posledica zrelosti i iskustva i da je kao takva jako važna mladima. Ako je nema – definitivno nešto nije u redu. Veliki pozdrav ?

   2. Mama Vesna каже:

    Zasto mislite da smo se “zakacili” za suknju iz povrsnosti? Ja je jesam pomenula, isto kao simbol, uostalom, rekla sam gore u svom komentaru “ne radi se samo o minicu i oblacenju”, mislim da smo shvatili sta ste hteli da kazete. Takodje sam pomenula generacijski jaz, i sto se toga tice, slazem se s Vama. Takodje mislim da ste ovde zrtva pogresnog naslova, iako ima ljudi koji shvataju sustinu.

    1. Snezana каже:

     Nisam mislila na Vas, pratila sam tekst na različitim portalima. Preko 100 komentara ZA i PROTIV ,konkretno suknje, ne kao simbola . Neverovatno. Veliki pozdrav za Vas i hvala ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама