Da li zanemarujemo posledice digitalnog vršnjačkog nasilja? U Srbiji ga je doživelo više od polovine đaka!

U Srbiji je nasilje na internetu doživelo čak dve trećine srednjoškolaca i svaki drugi đak osnovne škole, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije i predsednik Odbora za prava deteta Ivica Dačić, a prenosi Tanjug.

Na konferenciji „Vršnjačko digitalno nasilje – kako mu stati na put?“, Dačić je rekao da su to užasavajući podaci koji jasno pokazuju da je cela naša mlada populacija praktično bila izložena nekom vidu nasilja u digitalnom prostoru.

„Ovo nisu sporadični incidenti, a još manje su pojave za koje možemo da pomislimo da će nestati kao što su i došle. To se neće desiti“, rekao je Dačić na konferenciji održanoj u Narodnoj skupštini.

Podsetio je da je digitalni svet za naše mlade svet u kojem žive i u kojem su se čak i školovali poslednje dve godine zbog pandemije korona virusa.

Kako je rekao, mi ne možemo da razmišljamo o vraćanju tog točka unazad, ali zato možemo da digitalni prostor učinimo maksimalno bezbednim za našu decu kao što brinemo o njihovoj bezbednosti na ulici u saobraćaju, na sportskim terenima… svuda u realnom životu.

Dačić je istakao da su se u proteklom periodu naše društvo i posebno državne institucije veoma ozbiljno pozabavile ovim problemom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić podsetio je da živimo u vremenu tehnološkog napretka i dodao da je važno da to shvatimo kao alat za boljitak, a ne da dođemo do dehumanizacije obrazovnog sistema ili čitavog društva.

Naveo je da naš obrazovni sistem ima izgrađene mehanizme za zaštitu dece od svih oblika nasilja i diskriminacije.

„Zakonska regulativa u ovoj oblasti je posebno uređena i propisuje jasne procedure i korake u prevenciji i reagovanju na nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje u obrazovno-vaspitnim ustanovama“, rekao je Ružić i dodao da će se nastaviti sa pružanjem podrške razvoju različitih preventivnih resursa i osnaživanjem ustanova za njihovu primenu.

Izvor: Tanjug