Лист Мирослављевог јаванђеља који недостаје вратио се у Србију после 800 година!

 
Мирослављевог јеванђеља, који је у 19. веку истргнуто и однео са собом руски духовник Порфирије Успенски, први пут је у Србији!
Овај драгоцени спис приказан је у Музеју Вука и Доситеја, у склопу изложбе “Путевима Мирослављевог јеванђеља”, која је отворена у недељу вече, а за посетиоце од 10. марта до 5. априла. Да страница која је недостајала први пут у историји буде у Београду заслужни су наше и руско министарство културе.
kul-jevandjelje-166a-stran
– У овом догађају има много симболике. Недостајући лист никада није био ближи свом оригиналу – рекао је министар културе Иван Тасовац, отварајући изложбу. – До сада су их делиле хиљаде километара, а сада их раздваја само неколико стотина метара, колико су удаљени Музеј Вука и Доситеја и Народни музеј, који чува најстарији и најдрагоценији српски ћирилски рукопис.

Прича о најстаријој и најважнијој српској књизи

Његов колега из Русије, министар Владимир Медински истакао је да и овај догађај говори о нашем заједничком наслеђу:
– То се најбоље види када се овај лист из Мирослављевог јеванђеља упореди са летописима у Русији, који су, додуше, настали у каснијем периоду – нагласио је Медински. Лист који недостаје Мирослављевом јеванђељу тренутно се налази у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу, а директор ове институције Антон Ликхоманов, који је, такође, дошао у Београд рекао је да је ово почетак сарадње.
– Ово је јединствен културни догађај и доживљај – сматра Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду. – Први пут имамо прилику да осетимо како овај важан писани споменик културе изгледа у целини. Занимљиво је да су управо захваљујући владици кијевском Порфирију Успенском, који је подлегао искушењу, српска, а и светска наука сазнали за Мирослављево јеванђеље. (више…)