Deca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika

15 oktobra, 2016

“Retko da ćete danas naći decu koja kotrljaju točak niz brdo, penju se na stabla, igraju “školice” ili se dobacuju loptom”
Za sve zatvorenike u svetu je karakteristična njihova nemogućnost slobodnog kretanja. Zatvorenici u WABASH zatvoru maksimalne sigurnosti u Indiani, su nedavno su bili šokirani kada su naučili o jednoj grupi koja uživa manje vremena na otvorenom nego oni… to su deca.
305433_301249323222987_1616034445_n
Globalno istraživanje provedeno o tome koliko vremena provode deca na otvorenom je ubrzo postala kampanja pod nazivom “Prljavština je dobra” nakon što su rezultati pokazali nedostatak igre na otvorenom među djecom u dobi od pet do dvanaest godina.
Rezultati ankete, koju je naručila britanska kompanija koja proizvodi prašak za rublje Persil, a provedena je od strane nezavisne agencija za istraživanje tržišta, otkrila je da 1/3 britanske dece potroši 30 minuta ili manje izvan kuće svaki dan, a svako peto dete se ne igra uopšte vani .
Istraživači su ispitli 12.000 roditelja u 10 zemalja: SAD, Brazil, Velika Britanija, Turska, Portugal, Južna Afrika, Vijetnam, Kina, Indonezija i Indija.
“U proseku, deca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika.” Prema inicijativi “Prljavština je dobra”, zatvorenici dobijaju najmanje dva sata vremena vani svaki dan, dok većina dece uživaju jedan sat ili manje, u proseku.
Zatvorenici intervjuisani u kratkom filmu izražavaju važnost njihovog vremena na otvorenom.
“Mislim da je to verovatno najvažniji dio mog dana”, kaže jedan zatvorenik. To “čuva moju pamet, drži moje telo jakim”, još jedan, objašnjava. Još jedan zatvorenik naziva svoje vreme vani “lepi velik vrhunac mog dana.”
Zatvorenici su tada pitani kako bi se osjećali da je njihovo vrijeme vani smanjeno sa dva sata dnevno na jedan.
“Mislim da bi to podstaklo više ljutnje, više – to ne bi bila dobra stvar”, jedan zatvorenik je primetio. Još kaže da će to biti “mučenje”, dok stražar kaže: “Mislim da je rezanje vremena provedenog vani na 1 sat dnevno, potencijalna katastrofa.”
Kad u anketar kaže zatovrenicima da djeca često provode samo jedan sat na otvorenom po danu, oni su šokirani. “To je depresivno”, jedan komentira. “Penjanje na stablo, slomiti nogu; to je dio života”, drugi kaže.
“Naučite biti dijete”, još jedan zatvorenik primećuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama