Deca koja misle da se svet vrti oko njih ne mogu da se nose sa problemima u realnom svetu

Možda ste ga videli, ili osetili – taj fenomen koji je izgleda obuzeo decu u poslednjih nekoliko godina i pretvorio ih u prava egocentrična bića? Ja to zovem „Ja pa ja epidemija” i verovali ili ne, to se manifestuje na malim stvarima, svakodnevno, a da nekad nismo ni svesni toga. Dobre vesti? To je potpuno izlečivo! Mi svi poznajemo klince (možda čak i u našim porodicama) koji misle da imaju pravo da ništa ne rade, koji očekuju najbolje od života bez ikakvog truda, i koji ne poznaju zahvalnost. Sa ovakvom decom je teško živeti, a po pravilu oni postaju ljudi sa visokim očekivanjima, zahtevni supružnici sa istim stavom koji su imali i kao deca. To postaje veliki problem, jer deca koja misle da se svet vrti oko njih ne mogu da se nose sa problemima u realnom svetu.

Iako možemo upirati prstom i kriviti društvene medije, rijalitije i niz drugih spoljnih uticaja, jedan od najvećih uzročnika širenja ove „epidemije“ smo upravo mi, roditelji. Naravno, želimo najbolje za našu decu i niko od nas ne namerava da odgaji razmaženo dete, ali često u našim voljenim pokušajima da uradimo najbolje za našu decu, mi previše dadiljamo. Mi smo previše popustljivi, previše ih hvalimo i uklanjamo sve prepreke sa njihovih puteva. I šta se onda dešava? Mi ne dozvoljavamo deci da urade nešto za sebe, da uče na svojim greškama, ili da reše probleme. Predlažemo pet strategija za okretanje novog lista:

1. Očekujte više

Imajte malo poverenja u svoju decu. Oni mogu i treba da daju doprinos porodici. Na kraju krajeva, oni su deo porodice i svi bi trebalo da doprinesu. Ono što će dobiti zauzvrat će biti životne veštine koji su im potrebne da krenu u svet kao srećnija, uspešnija i nezavisna ljudska bića. A vi? Morate da znate da ste tome doprineli.

2. Odustanite od odustajanja

Da li ste ikada rekli DA iako ste želeli da kažete NE? Kupovina slatkiša pred kasom? Smirivanje deteta poklonom kad krene da se baca? Vreme je da se okrene novi list i kad kažete NE da to to i znači! Tako će vaši mališani naučiti da bacanjem, kolutanjem očiju i durenjem neće ništa postići.

3. Predajte uzde
Svaki put spašavamo našu decu od njihovih grešaka, intervenišemo u njihovo ime, ili im krčimo put. Ne dajemo im mogućnost da sami nešto nauče. Mic po mic, oni prestaju da se trude. Vreme je da predate uzde pravom vlasniku. Umesto da trčite sa zaboravljenim domaćim zadatkom u školu, treba da ih naučite da moraju sami da spreme knjige uveče. Neka znaju da mogu i sami da razgovaraju sa nastavnicima, trenerima i vršnjacima o pitanjima koja ih zanimaju. Vi im možete pomoći da se pripreme. Vaša deca moraju da se nauče sama na svojim greškama i uspesima. Vi ćete biti tu da ih podržite.
4. Isključite bankomat

Ovo je korak. Instant zadovoljstvo je glavno u današnjem društvu. „To želim, to i dobijam. Sada i odmah.” Najbolji način za borbu protiv ove pošasti je da prekinete da dajete i kupujete kad god oni požele. Umesto toga, postavite određeni iznos nedeljno i spisak troškova koje dete treba da pokrije (užina, školski pribor, ulaznica za bioskop…). Naravno ovo treba prilagoditi uzrastu deteta. Na ovaj način dete uči kako će kad odraste da raspolaže svojom platom.

5. Decentralizujte Ego-univerzum

Istraživanja su jasna – oni sa „zahvalnim stavom” u životu su srećniji, manje depresivni, i manje pod stresom jer vode život sa zdravim optimizmom. Ali zahvalnost mora da se vežba. To je nešto čemu moramo da naučimo našu decu. Neka znaju da im svet ništa ne duguje i da svi treba da uradimo svoj deo posla kako bi nam bilo lepše. Naučite decu da cene svoje okolnosti (bez predavanja o gladi dece u zemljama Trećeg sveta). Vežbajte decu da kažu hvala, razgovarajte s njima – neka smisle npr. tri stvari za koje su zahvalni. Na ovaj način pomažete njima, a i celoj porodici da vode skladniji i srećniji život.
Priredila: A. Maksimović