Деца која спавају 10 и више сати имају боље резултате у школи

4 августа, 2022

Сан је за децу изузетно важан. Да би се развијали правилно – ментално и физички НЕОПХОДНО је да имају довољно сна. Али, родитељи то често занемарују јер симптоме недостатка сна лако је погрешно тумачити.

Ускоро ће почети нова школска година а нова истраживања би требало да охрабре маме да своју децу у кревет смештају раније, како би у школи могли да прате наставу и постигну боље резултате.

Шта је показало истраживање?

Па, једноставно – деца која у току ноћи спавају 10 и више сати имају боље академске резултате.

Америчка академија педијатара (AAP) објавила је резултате нове студије која је спроведена како би се проверио утицај (не)довољно сна на децу. Закључили су да деца предшколског узраста која су спавала 10 и више сати имају много боље резултате од оних који мање спавају. Бољи су у препознавању слова и писању слова. А шестогодишњаци који су касно ишли у кревет или генерално имали лоше навике спавања имали су на крају првог разреда лошије резултате на тестовима знања.

То значи да је успостављање добре рутине кад је реч о спавању, и пре поласка у вртић, од виталног значаја за будући успех у школи.

Наравно да распуст прија свима и да га деца једва чекају како би коначно мало могли да се опусте. И баш због тога је много деце школског узраста која увече остају будна до касно па ујутру дуже спавају. Ипак, ово би требало избегавати, како не бисмо превише реметили рутину на коју су навикнути током целе године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама