Deca koja spavaju 10 i više sati imaju bolje rezultate u školi

avgust 4, 2022

San je za decu izuzetno važan. Da bi se razvijali pravilno – mentalno i fizički NEOPHODNO je da imaju dovoljno sna. Ali, roditelji to često zanemaruju jer simptome nedostatka sna lako je pogrešno tumačiti.

Školska godina je počela, a nova istraživanja bi trebalo da ohrabre mame i tate da svoju decu u krevet smeštaju ranije, kako bi u školi mogli da prate nastavu i postignu bolje rezultate.

Šta je pokazalo istraživanje?

Pa, jednostavno – deca koja u toku noći spavaju 10 i više sati imaju bolje akademske rezultate.

Američka akademija pedijatara (AAP) objavila je rezultate nove studije koja je sprovedena kako bi se proverio uticaj (ne)dovoljno sna na decu. Zaključili su da deca predškolskog uzrasta koja su spavala 10 i više sati imaju mnogo bolje rezultate od onih koji manje spavaju. Bolji su u prepoznavanju slova i pisanju slova. A šestogodišnjaci koji su kasno išli u krevet ili generalno imali loše navike spavanja imali su na kraju prvog razreda lošije rezultate na testovima znanja.

To znači da je uspostavljanje dobre rutine kad je reč o spavanju, i pre polaska u vrtić, od vitalnog značaja za budući uspeh u školi.

Naravno da raspust prija svima i da ga deca jedva čekaju kako bi konačno malo mogli da se opuste. I baš zbog toga je mnogo dece školskog uzrasta koja uveče ostaju budna do kasno pa ujutru duže spavaju. Ipak, ovo bi trebalo izbegavati, kako ne bismo previše remetili rutinu na koju su naviknuti tokom cele godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama