Деца која живе под сталним стресом трпе структуралне промене у мозгу

Деца која живе под сталним стресом трпе структуралне промене у мозгу, због чега су у одраслом добу подложнија депресији

Деца која живе под сталним стресом трпе структуралне промене у мозгу, због чега су у одраслом добу подложнија депресији. Овом ризику су нарочито изложени малишани који живе у породици у којој је присутно насиље и занемаривање, а постоји и генетска склоност за наведену болест, установили су ирски истраживачи из Тринити института за неурологију.

Заштита деце од породичног насиља и занемаривања суштински је важна у очувању њиховог психичког и физичког здравља, као и за превенцију раног настанка депресије, сматрају стручњаци. То је показало истраживање којим су обухваћени испитаници од 18 до 65 година. Код њих је анализирана историја психичких поремећаја у детињству, услови живота, а рађен је и преглед одређених делова мозга магнетном резонанцом.

Добијени резултати показали су да је стрес у детињству допринео озбиљним променама у мозгу, те да је у корелацији са развојем хроничне депресије у одраслом добу. Ово откриће је врло важно с обзиром на то да СЗО упозорава да ће у овом веку депресија по учесталости бити други узрок радне неспособности.

Извор: Новости