Deca treba da spavaju s mamama do treće godine

27 oktobra, 2018

Rezultati kontroverznog pedijatrijskog istraživanja pokazuju da se bebe koje spavaju same u prve tri godine života teže vezuju za majke, a to uzrokuje oštećenja u razvoju mozga.

dete
Bebe treba da spavaju sa majkama bar dok ne napune tri godine. Kontroverzan savet dolazi od pedijatra koji je otkrio da su bebe stare dva dana koje su stavljene u krevetac, spavale lošije od onih koje su spavale na grudima svojih majki. Srca beba koje su lošije spavale su bila izložena većem stresu.

Kada dete spava samo, teže mu je da se poveže sa majkom, a štete su višestruke- oštećenja na mozgu tokom razvoja vode ka poremećajima u ponašanju kada ta ista deca odrastu.

Doktor Nils Bergman sa univerziteta Kejptaun u Južnoj Africi kaže da bi novorođenčad za optimalan razvoj trebalo da spavaju na grudima majki prvih nekoliko nedelja života. Takođe, u maminom krevetu bi trebalo da ostanu do treće, pa čak i četvrte godine.

Analizirano je 16 novorođenčadi koja su spavala na majčinim grudima, a onda i u krevecu. Srce bebe je pod trostruko većim stresom kada spava sama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Deca treba da spavaju s mamama do treće godine

 1. Milica kaže:

  Izvinite, ali nije tačno. Ja sam spavala sama, moj brat takodje, pa nemamo nikakva oštećenja mozga. Kao ni moja deca. Deca ne treba da spavaju sa roditeljima jer i tim roditeljima treba san, a sa druge strane, dete treba da se osamostaljuje, a ne da ceo život posle bude pod majčinom suknjom. Kad pišete tekst, pišite bar nešto korisno.

  1. Nezrina kaže:

   Ne, dete treba da spava na tvojim grudima. Sta ce tebi san u odmor??? ???

  2. Sana kaže:

   Ja mogu da potvrdim da je cinjenica koju navode u tekstu potpuno tacna. Iz licnog iskustva,iskustva majke,mogu da govorim. Dete mi je i mirnije i duze spavalo svaki put kada je u mojoj blizini,pa cak i na grudima. I ne samo mojim vec i na grudima svog tate…
   Da li su tacne,lazne,preterane i sl. teme stvarno nije fer komentarisati a da i ne pomislite da je kod nekoga to uspelo. A ja sam u tim momentima najodmornija bila i najduze sam spavala.
   A majke/roditelji kasnije SAMI stavljaju “pod suknjom”,”staklenim zvonom”,itd.
   Spavanjem bebe pa kasnije i deteta od 2 ili 3 godine sa majkom/roditeljima sigurno ne mozete predodrediti da bude nesamostalan…
   Do sada nisam cula za fenomen samostalnog deteta od 3 godina…
   Veliki pozdrav

   1. Luna kaže:

    U potpunosti se slažem sa tekstom i sa Vašim komentarom. Kao deca smo dugo spavali sa majkom i ocem tako stekli bazično poverenje koje nas kasnije lišava mnogih kompleksa. Isto radim sa svojim detetom.

  3. Olgica kaže:

   Svaka ČAST, slazem se

  4. Gricko kaže:

   U pravu ste Milice, da se ne ponavljam…. troje sam “podigla” i u redu su deca. Bila sam povezana sa njima čitavog dana tako da nisam videla razlog da budem i noću povezana sa njima (ne govorim naravno o povremenim ekstremnim situacijama kada je bilo potrebno da beba bude uz mene) A što se tiče povezanosti, pravu nesebičnu povezanost sa roditeljima ljudi počnu osećati tek nakon 30 godine prirorodnim životnim tokovima.

 2. Irena kaže:

  Vece drage mame.
  Svi imaju pravo na svoje misljenje, ali niko nema pravo da kaze za tudje misljenje da je glupost…jer svi smo razliciti…
  Ja se u potpunosti slazem s tekstom. Dvoje sam podigla na taj nacin i trece sada podizem isto tako…oboje starije djece su jako samostalni i uspjesni i u skoli i u sportu, ali su isto tako i jako emotivni i vezani za porodicu.
  Koliko ce ko biti uspjesan i snalazljiv u zivotu sigurno ne zavisi od toga da li je kao dijete spavao sam ili sa mamom.

 3. Daniela kaže:

  Upravo tako! Dijete treba ako Ono zeli da spava s mamom,,, ne mogu zamisliti kakva sebicnost,,, o staviti bebu sarmu u posebno sobi I da ja se kao odmaram,,,,

  1. Mama Vesna kaže:

   Ne vidim zasto je sebicno zeleti odmor? Ja imam dva mala decaka i spavam od 3-5 sati dnevno jer su oni jako losi spavaci. Ti sati su mi potrebni da se odmorim, jer i radim, i ne vidim zasto bi bilo sebicno muciti se ta tri sata dok vas deca udaraju, grizu, penju vam se na glavu ili guraju vam prste u nos, sto se redovno desava kad spavamo zajedno. Kad su u svojim krevecima mirni oni, a mirna i ja. Naravno da ne bih imala nista protiv da spavam s njima da se na taj nacin uopste moze spavati.

 4. Jole kaže:

  A sa tatama?
  Pre sto godina u Srbiji je cela porodica spavala zajedno, da ne pričamo o 1000 ili 2000 godina pre nas. Tako je čovečanstvo nastalo i razvilo se, ne verujem da su u srednjem veku mnogi imali luksuz dečije sobe. A sada je ta pokondirenost dostigla takav nivo da je čudno da dvogodišnje dete nema svoju sobu.

  1. Coka kaže:

   Molim Vas, valjda smo napredovali u zadnjih 1000 godina, ako Vam ne valja, ostavite internet.

 5. LM kaže:

  Verujem da vazi za novorodjene bebe koje su slusale mamino srce u stomaku ali za vece bebe, ne vidim nigde vezu…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama