Деца треба да спавају у мраку, излагање светлу пред спавање је опасно за њихово здравље!

26 априла, 2018

Излагање деце светлу у вечерњим сатима потпуно зауставља производња мелатонина, резултати су нове научне студије.
Десеторо деце, старости од три до пет година, за потребе студије било је изложено јаком светлу сат времена пре одласка на спавање. Потискивање мелатонина, односно престанак производње тог хормона наступио је само десет минута касније, а наставило се и сат времена након што је светло искључено.

Хормон мелатонин је веома важан за здрав циркадијални ритам и спавање. Другим речима, то без сумње може да утиче на квалитет сна, али и да изазове озбиљније и дугорочније проблеме.
С обзиром на то да многа деца данас имају доступне мобилне телефоне или таблет уређаје, чак и деца предшколског узраста, стручњаци упозоравају да осветљење које емитују ти уређаји такође утиче на циркадијални ритам деце. Ови уређаји на децу делују још и више него светло јер је плаво светло екрана ближе лицу.
Постоје најмање три разлога зашто је превише светла у вечерњим сатима опасно за здравље деце, и сва три разлога су ужасна: депресија, суицидалност, канцер.
Нажалост, у многим случајевима депресија одведе до самоубиства. Џин Твенге проучава ментално здравље и друштвену прилагодљивост младих људи, посебно оних рођених након 1995. године.
Она се у свом истраживању фокусирала на смартфоне и показала да постоји веза између тога колико деца проводе пред овим екраном, ризика од депресије и самоубиства. Као могуће узроке тога, Твенге наводи друштвену изолованост пошто се деца највише “друже” с телефонима, ненаспаваност, или обоје.
У новој анализи коју је недавно спровела, Твенге се фокусирала на трајање сна и закључила да ови уређаји које деца све више користе значајно скраћују трајање сна у адолесцентском периоду.
Нарушавање циркадијалног ритма може да буде скривени кривац. Изложеност светлу у вечерњим саветима одлаже сигнализирање мозгу да је време за спавање и тиме се негативно одражава на квалитет сна.
Постоје бројни докази да нарушавање циркадијалног ритма може да утиче на развој депресије или уопште на нагле промене расположења.
Извор: Србијаданас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама