Дечак у Барајеву због ког је цело одељење на онлајн настави добија личног пратиоца, од санкција четворка из владања

Родитељи ђака који иду у Основну школу “Кнез Сима Марковић” у Барајеву, чија деца већ скоро четири недеље не иду на наставу због дечака који је агресиван, састали су се с директором и Саветом родитеља, а одржан је састанак и са родитељима ђака за којег кажу да прави проблеме.

Како јавља РТС, донета је одлука да тај ђак добије личног пратиоца, али родитељи не очекују да ће се на тај начин решити проблем.

“Ми већ годину дана имамо проблем са дететом које иде са нашом децом у одељење, а које је веома насилно. То је било малтретирање на часовима, на путу од школе до станице константно, сваки дан. Моје дете је завршило на Институту, јер га је ухватио у крагну и истегао му вратне жиле. Друго дете је песницом ударио у груди и завршило је у Тиршовој, и једну девојчицу исто, прича родитељ Александар Иванковић.

Родитељи су се, тврде, сваки пут обраћали школи, социјалној служби, Министарству просвете и полицији, где им је речено да немају ни основа ни доказе за покретање било каквог поступка.

Дете је од санкција, кажу, имало само четворку из владања. С обзиром на то да деца скоро месец дана не иду на наставу, на састанку с надлежнима били су и родитељи ђака који прави проблеме.

Лични пратилац за проблематичног ученика

“Управо смо завршили састанак са родитељима деце која не похађају наставу, прво смо са њима постигли договор да направимо искорак, да пробамо да решимо проблем увођењем личног пратиоца за дете које је проблематично. Сагласили смо се да ће то бити један корак напред. Онда смо имали састанак и са родитељем тог ђака и они су потписали да су сагласни”, рекао је Слободан Адамовић, председник општине Барајево.

Родитељ Милан Горуновић указује да не виде сврху тог личног пратиоца, јер он нема никаква права па не може да заштити њихову децу никако.

“Јер он има много мања права од наставника, а то дете ни наставника не слуша. На часу прави неред, тако да ми не видимо решење у том лично пратиоцу. Највероватније ћемо одустати од било чега, да и даље пуштамо децу у школу”, истиче Горуновић.

За сада је једино познато да ће следеће недеље лични пратилац бити уз ученика и требало би да се остала деца врате на наставу.

Директор школе није желео да говори пред камером.

Цео текст: РТС