Dečak u Barajevu zbog kog je celo odeljenje na onlajn nastavi dobija ličnog pratioca, od sankcija četvorka iz vladanja

Roditelji đaka koji idu u Osnovnu školu “Knez Sima Marković” u Barajevu, čija deca već skoro četiri nedelje ne idu na nastavu zbog dečaka koji je agresivan, sastali su se s direktorom i Savetom roditelja, a održan je sastanak i sa roditeljima đaka za kojeg kažu da pravi probleme.

Kako javlja RTS, doneta je odluka da taj đak dobije ličnog pratioca, ali roditelji ne očekuju da će se na taj način rešiti problem.

“Mi već godinu dana imamo problem sa detetom koje ide sa našom decom u odeljenje, a koje je veoma nasilno. To je bilo maltretiranje na časovima, na putu od škole do stanice konstantno, svaki dan. Moje dete je završilo na Institutu, jer ga je uhvatio u kragnu i istegao mu vratne žile. Drugo dete je pesnicom udario u grudi i završilo je u Tiršovoj, i jednu devojčicu isto, priča roditelj Aleksandar Ivanković.

Roditelji su se, tvrde, svaki put obraćali školi, socijalnoj službi, Ministarstvu prosvete i policiji, gde im je rečeno da nemaju ni osnova ni dokaze za pokretanje bilo kakvog postupka.

Dete je od sankcija, kažu, imalo samo četvorku iz vladanja. S obzirom na to da deca skoro mesec dana ne idu na nastavu, na sastanku s nadležnima bili su i roditelji đaka koji pravi probleme.

Lični pratilac za problematičnog učenika

“Upravo smo završili sastanak sa roditeljima dece koja ne pohađaju nastavu, prvo smo sa njima postigli dogovor da napravimo iskorak, da probamo da rešimo problem uvođenjem ličnog pratioca za dete koje je problematično. Saglasili smo se da će to biti jedan korak napred. Onda smo imali sastanak i sa roditeljem tog đaka i oni su potpisali da su saglasni”, rekao je Slobodan Adamović, predsednik opštine Barajevo.

Roditelj Milan Gorunović ukazuje da ne vide svrhu tog ličnog pratioca, jer on nema nikakva prava pa ne može da zaštiti njihovu decu nikako.

“Jer on ima mnogo manja prava od nastavnika, a to dete ni nastavnika ne sluša. Na času pravi nered, tako da mi ne vidimo rešenje u tom lično pratiocu. Najverovatnije ćemo odustati od bilo čega, da i dalje puštamo decu u školu”, ističe Gorunović.

Za sada je jedino poznato da će sledeće nedelje lični pratilac biti uz učenika i trebalo bi da se ostala deca vrate na nastavu.

Direktor škole nije želeo da govori pred kamerom.

Ceo tekst: RTS