Дечја пријатељства и како да помогнете детету да одабере пријатеље

18 априла, 2018

У трећој години живота Ведран је упознао свог најбољег пријатеља Петра. Данас, након неколико година дружења с Бетманом, вишесатног гњечења пластелина, свакодневног играња с аутићима и возићима, Ведран и Петар имају поверења један у другог, а изградили су и чврсто пријатељство. Kао и друга деца предшколског узраста Ведран и Петар заједно се шале, свађају и решавају заједничке проблеме. Два вршњака деле све – од играчака и књига до талената, израза и стилова. А пре неколико недеља, када се Петар ошишао, и Ведран је пожелео исту кул фризуру као и његов пријатељ.

Играње с пријатељима потпомаже емоционални развој деце, а једна од примарних ствари дружења с вршњацима је учење да одређену ствар или ситуацију могу сагледати на више начина.
Kроз пријатељства деца развијају мање егоцентричан поглед на свет. У предшколском узрасту способност налажења пријатеља расте с узрастом детета. Пре треће године деца се повезују с другом децом само у форми паралелне игре, то значи да седе један насупрот другом и, рецимо, додају ствари. Иако се чини да не обраћају пажњу једни на друге, они заправо имитацијом уче једни од других. У узрасту од четири године ствари се мењају, деца се развијају и имају потребу за интеракцијом с другом децом. Kако постају све незаиснији од својих родитеља, имају и јачу потребу повезивања с вршњацима. Пријатељства им олакшавају одвајање од родитеља и помажу им да се осећају пријатније изван круга породице.
Свако дете рођено је с друкчијим карактерним особинама, што подразумева и различите начине склапања пријатељстава. Без обзира на способност склапања пријатељстава, родитељи играју велику улогу у друштвеном животу детета и изградњи његовог позитивног пријатељства.

Успоставите топао однос са својим дететом

Однос детета и родитеља осликава се у интеракцији деце. Постоји много примера како су деца која имају присан однос са својим родитељима приснија и с блиским пријатељима. Утврђено је и да је, тамо где постоји позитиван однос мајке и детета, оно изградило хармоничнији однос са својим пријатељима.

Практични кораци

Подстичите дружење детета с вршњацима. Организујте дружења у домовима, парковима, играоницама. Упишите дете на оне активности где се крећу деца сличних интереса које има и ваш малишан. Тако ћете му помоћи да се приближи деци с којом има сличних, додирних точака.

Научите своје дете социјалним вештинама

Kада се родитељи придруже детету у игри и помогну му у, рецимо, слагању слагалице, они га уче ефективном начину стицања пријатељстава и показују му начин да се приближи групи те можда подстакне ново пријатељство.

Поштујте индивидуалне разлике

Немојте губити живце ако ваше дете одбија дружење с другом децом. Ваш предшколац је можда већ стекао једног или два пријатеља или му је лепше да се игра се сам једно дуже време. Нека деца једноставно немају потребу социјализације с другом децом. Ако је ваше дете нарочито тихо и воли мирније игре, пружите му могућност таквог играња. Чак и ако је јако стидљиво, стручњаци саветују да га не силите на дружење и да му дате довољно времена за социјализацију.

Очекујте углавном пријатељства истог пола

Родитељи су понекад забринути што се њихово дете дружи само с вршњацима истога пола. Иако постоје пријатељства између девојчица и дечака, током вртића чак две трећине четворогодишњака имају пријатеље истога пола. Многа ће се деца играти с вршњацима супротног пола, али њихови су најбољи пријатељи ипак деца истога пола. То се може протумачити чињеницом да деца траже пријатеље у особама које имају сличне интересе као и они.

Подстичите активности један на један

Kада се деца заједно играју, њихове игре и комуникација постају софистициранији. То помаже интимности пријатељства, а истрајност у томе деци допушта да се боље упознају и развију добре односе. Добробит блиског пријатељства је та да дете које има блиског пријатеља посједује више социјалних вештина.

Понудите савет и смернице кад вам се пружи прилика

Родитељи могу водити спонтане дијалоге са својом децом о томе како склопити пријатељство и дружити се с вршњацима. Сугестијом позитивних стратегија како се понашати у различитим социјалним ситуацијама, пружате свом детету оруђе које му је потребно за вештине склапања пријатељства. Родитељи треба да причају о ситуацијама у којима се дете налази и ангажују се у решавању проблема. Позитивно интерпретирајте понашање друге деце. Тако, уместо да кажете: „Ово дете је неваљало, немој да се играш с њим”, реците: „Можда је овај дечак или девојчица имао/ла лош дан”. Покушајте да вербализујете осећаје друге деце. „Погледај, дечак плаче. Осећа се тужно.” То ће помоћи вашем детету да сагледа ствари из друге перспективе и да буде више емпатично.

Kаквом пријатељству се уче вртићка деца

Kако пријатељства напредују, деца уче много од друге деце – од практичних ситуација (како нацртати звезду или завезати пертлу на ципели) до апстрактних (како решити проблем или преговарати). Дружење с вршњацима стални је изазов који укључује однос давања и примања који не постоји баш увек у односу детета и родитеља. Тако, рецимо, у игри с дететом можете доживети да вам ваш син говори тачно како морате да се играте његовим фигурицама, док у игри с пријатељима допушта слободу изражавања и игре свог вршњака.
Деци од треће до пете године играње с пријатељима важан је део свакодневног живота. Пријатељи су забавни, а играње с њима је велика радост и чудесан строј за учење нових искустава. Понекад се родитељи чуде што је пријатељ којег је њихово дете упознало с три године и даље пријатељ с њиховом децом. Но, сви знамо, пријатељства су драгоцена и зато деца (као и одрасли) покушавају да их сачувају.
Извор: Roditelji.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама