Dečja prijateljstva i kako da pomognete detetu da odabere prijatelje

18 aprila, 2018

U trećoj godini života Vedran je upoznao svog najboljeg prijatelja Petra. Danas, nakon nekoliko godina druženja s Betmanom, višesatnog gnječenja plastelina, svakodnevnog igranja s autićima i vozićima, Vedran i Petar imaju poverenja jedan u drugog, a izgradili su i čvrsto prijateljstvo. Kao i druga deca predškolskog uzrasta Vedran i Petar zajedno se šale, svađaju i rešavaju zajedničke probleme. Dva vršnjaka dele sve – od igračaka i knjiga do talenata, izraza i stilova. A pre nekoliko nedelja, kada se Petar ošišao, i Vedran je poželeo istu kul frizuru kao i njegov prijatelj.

Igranje s prijateljima potpomaže emocionalni razvoj dece, a jedna od primarnih stvari druženja s vršnjacima je učenje da određenu stvar ili situaciju mogu sagledati na više načina.
Kroz prijateljstva deca razvijaju manje egocentričan pogled na svet. U predškolskom uzrastu sposobnost nalaženja prijatelja raste s uzrastom deteta. Pre treće godine deca se povezuju s drugom decom samo u formi paralelne igre, to znači da sede jedan nasuprot drugom i, recimo, dodaju stvari. Iako se čini da ne obraćaju pažnju jedni na druge, oni zapravo imitacijom uče jedni od drugih. U uzrastu od četiri godine stvari se menjaju, deca se razvijaju i imaju potrebu za interakcijom s drugom decom. Kako postaju sve nezaisniji od svojih roditelja, imaju i jaču potrebu povezivanja s vršnjacima. Prijateljstva im olakšavaju odvajanje od roditelja i pomažu im da se osećaju prijatnije izvan kruga porodice.
Svako dete rođeno je s drukčijim karakternim osobinama, što podrazumeva i različite načine sklapanja prijateljstava. Bez obzira na sposobnost sklapanja prijateljstava, roditelji igraju veliku ulogu u društvenom životu deteta i izgradnji njegovog pozitivnog prijateljstva.

Uspostavite topao odnos sa svojim detetom

Odnos deteta i roditelja oslikava se u interakciji dece. Postoji mnogo primera kako su deca koja imaju prisan odnos sa svojim roditeljima prisnija i s bliskim prijateljima. Utvrđeno je i da je, tamo gde postoji pozitivan odnos majke i deteta, ono izgradilo harmoničniji odnos sa svojim prijateljima.

Praktični koraci

Podstičite druženje deteta s vršnjacima. Organizujte druženja u domovima, parkovima, igraonicama. Upišite dete na one aktivnosti gde se kreću deca sličnih interesa koje ima i vaš mališan. Tako ćete mu pomoći da se približi deci s kojom ima sličnih, dodirnih točaka.

Naučite svoje dete socijalnim veštinama

Kada se roditelji pridruže detetu u igri i pomognu mu u, recimo, slaganju slagalice, oni ga uče efektivnom načinu sticanja prijateljstava i pokazuju mu način da se približi grupi te možda podstakne novo prijateljstvo.

Poštujte individualne razlike

Nemojte gubiti živce ako vaše dete odbija druženje s drugom decom. Vaš predškolac je možda već stekao jednog ili dva prijatelja ili mu je lepše da se igra se sam jedno duže vreme. Neka deca jednostavno nemaju potrebu socijalizacije s drugom decom. Ako je vaše dete naročito tiho i voli mirnije igre, pružite mu mogućnost takvog igranja. Čak i ako je jako stidljivo, stručnjaci savetuju da ga ne silite na druženje i da mu date dovoljno vremena za socijalizaciju.

Očekujte uglavnom prijateljstva istog pola

Roditelji su ponekad zabrinuti što se njihovo dete druži samo s vršnjacima istoga pola. Iako postoje prijateljstva između devojčica i dečaka, tokom vrtića čak dve trećine četvorogodišnjaka imaju prijatelje istoga pola. Mnoga će se deca igrati s vršnjacima suprotnog pola, ali njihovi su najbolji prijatelji ipak deca istoga pola. To se može protumačiti činjenicom da deca traže prijatelje u osobama koje imaju slične interese kao i oni.

Podstičite aktivnosti jedan na jedan

Kada se deca zajedno igraju, njihove igre i komunikacija postaju sofisticiraniji. To pomaže intimnosti prijateljstva, a istrajnost u tome deci dopušta da se bolje upoznaju i razviju dobre odnose. Dobrobit bliskog prijateljstva je ta da dete koje ima bliskog prijatelja posjeduje više socijalnih veština.

Ponudite savet i smernice kad vam se pruži prilika

Roditelji mogu voditi spontane dijaloge sa svojom decom o tome kako sklopiti prijateljstvo i družiti se s vršnjacima. Sugestijom pozitivnih strategija kako se ponašati u različitim socijalnim situacijama, pružate svom detetu oruđe koje mu je potrebno za veštine sklapanja prijateljstva. Roditelji treba da pričaju o situacijama u kojima se dete nalazi i angažuju se u rešavanju problema. Pozitivno interpretirajte ponašanje druge dece. Tako, umesto da kažete: „Ovo dete je nevaljalo, nemoj da se igraš s njim”, recite: „Možda je ovaj dečak ili devojčica imao/la loš dan”. Pokušajte da verbalizujete osećaje druge dece. „Pogledaj, dečak plače. Oseća se tužno.” To će pomoći vašem detetu da sagleda stvari iz druge perspektive i da bude više empatično.

Kakvom prijateljstvu se uče vrtićka deca

Kako prijateljstva napreduju, deca uče mnogo od druge dece – od praktičnih situacija (kako nacrtati zvezdu ili zavezati pertlu na cipeli) do apstraktnih (kako rešiti problem ili pregovarati). Druženje s vršnjacima stalni je izazov koji uključuje odnos davanja i primanja koji ne postoji baš uvek u odnosu deteta i roditelja. Tako, recimo, u igri s detetom možete doživeti da vam vaš sin govori tačno kako morate da se igrate njegovim figuricama, dok u igri s prijateljima dopušta slobodu izražavanja i igre svog vršnjaka.
Deci od treće do pete godine igranje s prijateljima važan je deo svakodnevnog života. Prijatelji su zabavni, a igranje s njima je velika radost i čudesan stroj za učenje novih iskustava. Ponekad se roditelji čude što je prijatelj kojeg je njihovo dete upoznalo s tri godine i dalje prijatelj s njihovom decom. No, svi znamo, prijateljstva su dragocena i zato deca (kao i odrasli) pokušavaju da ih sačuvaju.
Izvor: Roditelji.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama