Дефектолог: У страху од екрана, заборављамо на ДОБРЕ стране технологије. Ево како она деци може бити од користи

Foto: Canva

Оно што у страху од тога како ће екрани утицати на нашу децу заборављамо је: технологија сама по себи није злo, већ је ми таквом можемо учинити.

Када бисмо само истражили како да технологију добро искористимо када су деца у питању, уместо да је се плашимо, то би могло изгледати овако:

  • Нема слободног сурфовања по интернету, већ се то дешава увек под надзором, временски и садржајно ограничено, проверено. То значи проучити апликације на тржишту, прилагодити едукативне садржаје узрасту детета.
  • Направити процену дететових способности, уочити јаке и слабе стране детета. То можете учинити сами, посматрањем свог детета и провлачењем кроз развојне скале, то јест проверити да ли и колико ваше дете прати развојне миљоказе и чек листе. Тако онда можете прилагодити садржаје које ће дете користити, шта ће гледати, које ће игре играти према његовим способностима и интересовањима. 

Наравно, уколико желите увек се можете обратити стручњаку, дефектологу- олигофренологу, ако имате дилеме или имате дете са тешкоћама у развоју.

Постоје специјално прилагођене апликације за децу, са визуелним и сензорним ефектима, које могу бити прикладне и корисне у сваком случају. Неке од тих апликација које имају нашу препоруку су: „Sensory Learning, Toddler games, Montessori 123 Learning, Sorter Deluxe, My Emotions, Toddler Flashcards, Draw Stars, Drum Pad, Jezična Gradilica, Mala glaskalica, Pisalica, Slovarica, Daily Habits, Prskalice, Pamtilica, Memory and attention trainer, Komunikator, Ponašalica, Autism iHelp.“

Такође врло корисна алатка може бити примена видео-моделовања. Шта је то видео-моделовање?

То је иновативна и ефикасна техника учења која користи видео-записе како би демонстрирала одређене вештине или понашања. Она укључује снимање видеа који приказују жељено понашање или вештине, затим репродукцију тог видеа како би се дете научило и подстакло да имитира жељено понашање. Овакав приступ може бити посебно користан у раду са децом са тешкоћама у развоју, јер им омогућава да виде конкретне примере које изводе друга деца или одрасли, што може олакшати њихово разумевање и усвајање.

Врсте видео-моделовања

Овом методом користе се видео снимци који могу приказивати:

– Другу децу или одрасле особе које изводе циљана понашања (базично видео-моделовање)

– Саму децу која су снимљена у различитим ситуацијама (видео самомоделинг)

– Моделовање са тачке гледишта детета (како извршити задатак)

– Видео подстицање (учење корака)

Како видео-моделовање функционише?

Процес видео моделинга обухвата неколико корака:

1. Идентификација вештине или понашања које треба научити: Ово може бити било шта, од основних социјалних вештина, као што је поздрављање, до сложенијих активности као што је прање зуба.

2. Креирање видео-записа: Снимање кратког видеа који јасно показује жељено понашање или вештину. Видео треба да буде једноставан и јасно структурисан.

3. Гледање видео-записа: Дете гледа видео неколико пута, што му омогућава да се упозна са понашањем или вештином коју треба да имитира.

4. Практиковање уз помоћ: После гледања видеа, дете покушава да понови понашање уз подршку дефектолога или родитеља.

5. Понављање и генерализација: Редовно гледање видеа и пракса су кључни за учвршћивање нове вештине.

6. Процена напретка. Редовно праћење напретка детета. Уколико дете има потешкоће у усвајању садржаја видеа, можда ће бити потребно прилагодити га или поновити одређене кораке.

Видео-моделовање тако постаје снажна алатка која може помоћи деци да науче нове вештине, побољшају своје социјалне способности, као и да допринесу развоју њихове самосталности. Ова метода је једноставна за примену и може донети значајне резултате, што је чини вредном покушаја. 

Уколико тако користимо екране, време проведено на њима може бити не само лепо заједничко искуство већ и начин сазнавања, учења нових ствари.

Аутор: Александра Бокун, дипл. дефектолог – олигофренолог АБЦ дете