Dekin metod smirivanja koji svi roditelji treba da znaju

decembar 13, 2017

Nije nikakvo čudo da vidite dete koje u samposluzi vrišti sa željom da mu roditelji kupe čokoladu ili nešto drugo što je iznenada postalo neophodno u dečjoj glavi.

Foto: Canva

Posmatrači obično imaju svoje ideje šta bi uradili i uglavnom kritikuju roditelje što nisu vaspitali decu, ali jedno je sigurno – najgore je onom čije dete vrišti i nikako neće da se smiri, pa roditelji uglavnom dobiju slom živaca.

Kako ostati miran u takvoj situaciji? Portal Brightside možda ima rešenje!

Naime, oni su preneli iskustvo jedne žene koja je u supermarketu posmatrala deku koji je kupovao neophodne namirnice, dok je njegov trogodišnji unuk vrištao prvo za keksom, zatim za nekim voćem, pa žitaricama, sokom, a onda i za čokoladicama.

“Videlo se da mu nije lako. Ali, dok je uzimao neophodne stvari sa rafova pregledajući spisak, stari čovek je potpuno smirenim glasom govorio: Polako, Alberte, nećemo još dugo. Polako, dečko”, i nastavio sa traženjem namirnica sa spiska.

Nakon nekoliko minuta, dete je opet krenulo sa vrištanjem, a deka je samo rekao: “U redu je, Alberte, još nekoliko minuta i idemo. Izdrži, dečko”.

Na izlazu iz samoposluge, dete počelo da izbacuje stvari iz kolica. Žena je opet čula deku:
“Alberte, opusti se, druže. Nemoj biti uznemiren. Bićemo kod kuće za nekoliko minuta. Ne uzbuđuj se, Alberte”.

Žena je bila impresionirana dekinom smirenošću i pošla je za njima na parking, gde je stari čovek pakovao namirnice u automobil. Nije mogla da mu se ne obrati:

“Znate, gospodine, znam da me se ovo ne tiče, ali stvarno ste bili sjajni! Ne znam kako ste uspeli. Sve vreme ste zadržali smirenost, i koliko god da je on bio glasan i nervirao vas, vi ste neprestano smireno govorili da će sve biti u redu. Albert stvarno ima sreće što ima takvog deku.”

Deka se nasmešio i rekao:

“Hvala gospođo. Ali vi ste u zabludi. Ja sam Albert. Mali “terorista” se zove Stiv”, rekao je deka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Dekin metod smirivanja koji svi roditelji treba da znaju

 1. Nana kaže:

  Vrlo pogresan nacin. Deca koja se tako deru traze potvrdu da ih osoba cuje i razume njihovu zelju, sto ne znaci da ce im udovoljiti. Ovaj deda je ignorisao potpuno ovo dete. Nije ni cudo sto dete nije emotivno stabilno. Ne prenosite pedagoski lose savete.

 2. Maja kaže:

  Meni se tekst svideo. Verujem da je prvenstveno saljivog karaktera i ne treba zameriti portalu sto je tekst preneo. Sva su deca razlicita i svakome deluje drugaciji metod. Pedagoski dobro ili lose je po mom misljenju pogresna koncepcija jer roditelji ne treba da se edukuju na internetu. Verujem da vasi roditelji nisu sledili savete iz novina pa smo svi porasli. A kakvi smo ispali na kraju… ja bih rekla ne tako losi

 3. Miroslav kaže:

  Kako zna da je to bio deka,možda je to bio tata.

 4. Dragana kaže:

  Apsolutno ispravno. Dete histerisuci skrece paznju i ocekuje reakciju. Kad reakcija i paznja izostane, nece vise biti ni histerije. Pri tom, treba imati u vidu da je i grdnja reakcija. Samo ignorisati. Pouzdano i isprobano.?

 5. Marina kaže:

  Upravo sam malopre imala takvu situaciju sa sinom koji ima 3 godine, bili smo napolju, igrao se sve je bilo u redu, onda je smo otišli u igraonicu, momenat kada smo krenuli počela je histerija sa sve bacanjem po podu, vristanjem itd. U početku sam bila smirena, ali sam se posle pošteno naljutila na sebe, pitajući se gde grešim. Sa tatom se to nikad ne dešava.

 6. Tamara kaže:

  U redu je ovo, ako ste prethodno objasnili detetu da treba da bude stprljivo i da morate da obavite kupovinu, bez obzira koje je starosti dete, objasnjavajte im ma koliko vi mislili da ne razumeju.
  Naravno treba najpre proveriti da li ih nesto ne boli itd.
  Ja mom prvo lepo kazem da cemo brzo da zavrsimo i idemo kuci, tad se ili smiri ili nastavi sa scenama, ali ignore je skroz ok tada.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama