Dete vam ulazi u pubertet? Evo šta možete da očekujete

Deca koja su na ulasku u pubertet nalaze se na velikoj životnoj prekretnici. Tinejdžersko doba je period kojeg se roditelji najviše plaše. To je i period koji je nemoguće izbeći, prelazak iz dečjeg u odraslo doba koji ume da bude poput tornada. Poslednji stadijum pre nego što dete postane odrastao čovek.

Kao i period kad su deca mala, tinejdžersko doba ima trenutke smeha i zabave i ako se usudite da trepnete, propustićete ih.

Nema više onog dečjeg lica, visinom su vas skoro stigli i sve manje ste im potrebni. I dalje vas jednako vole, ali počinju da se udaljavaju. I to je potpuno u redu.

Ako još niste stigli do tog momenta i teško vam je i da zamislite tako nešto, možda nije loše da se pripremite.

Evo 10 načina na koje će se vaše dete promeniti kad postane tinejdžer.

Postaju samostalniji

Ovo je logično i očekivano, a opet nam ponekad bude iznenađenje šta sve naša deca mogu i rade bez naše pomoći. Imaju svoje prijatelje i svoja interesovanja. Provode više vremena u svojoj sobi, sami i manje ste im potrebni u svakodnevnom životu.

Ok, verovatno ćete i dalje morati da ih podsećate da nameste krevet i donesu onih 6 čaša koje im stoje u sobi, ali većinu stvari će moći da urade sami.

Ovo je najteže – vi im više niste broj 1

Tinejdžeri se svađaju s roditeljima. To je činjenica. I iako je pomalo tužno, očekujte da, kad uđu u pubertet, vi više nećete biti najomiljenija osoba, ona s kojom najviše vole da provode vreme. Čak naprotiv, postajete ona osoba koja ih sputava da izraze svoju novootkrivenu samostalnost.

Naravno da vas i dalje vole, ali jednostavno više niste kul. I to može da zaboli, zato se pripremite.

Vole da imaju i izraze svoj stav

Bilo da je reč o politici, muzici ili nečem trećem, tinejdžeri žele da imaju svoj stav i žele da se on čuje.

Počinju da eksperimentišu

Svet je pun izazova i iskušenja za koja se nadate da vašem budućem tinejdžeru neće pasti na pamet da im se prepusti. Cigarete, alkohol, seks su samo neki od njih. Jasno je da nećete moći da kontrolišete i sprečite sve, ali držite oči širom otvorene, a komunikaciju pokušajte da lišite osude i stresa.

Hormoni divljaju

Telo tinejdžera bukvalno vrvi od hormona i to može da ih navede da se ponašaju drugačije, da više rizikuju. Nivoi dopamina su neprestano visoki u ranoj adolescenciji, a to je hormon koji prirodno raste kad osećamo da će nam se desiti nešto dobro.

Postaju socijalno svesniji

U periodu adolescencije deca postaju svesnija toga da ih svet posmatra na određeni način i to im je veoma važno. Nauka kaže da nivo socijalnog stresa dostiže svoj vrhunac kad dete napuni 15 godina.

Imaju osećaj da ih niko ne razume

Tinejdžeri se suočavaju sa mnogo osećanja o kojima nikome ne govore. Imaju mnogo misli koje čuvaju za sebe i, kao rezultat, toga, može im se činiti da su jedini na svetu koji se tako osećaju. I da ih niko ne može razumeti.

Baš kao trogodišnjaci, tinejdžeri proživljavaju velika osećanja koja ne umeju da objasne ni da izraze.

Izgled im je baš važan

Ovo, naravno, ima direktno veze sa prihvatanjem od strane vršnjačke grupe. Tinejdžeri veoma brinu o tome kako izgledaju drugima i kako ih drugi vide. Nažalost, živimo u društvu koje je veoma fokusirano na izgled, a u svetu Instagram filtera, tinejdžeri ne shvataju koliko su sve te savršene fotografije zapravo lažne. Ova faza bi trebalo da prođe kad malo odrastu, ali budite vrlo oprezni i pružite im razumevanje i podršku.

Potrebno im je više sna

Možda mislite da kako rastu, tako im je potrebno sve manje spavanja, ali nije tako. Odraslima je dovoljno između 6 i 8 sati sna. Tinejdžeri ne bi trebalo da spavaju manje od 9 sati.

Fizički i emotivno oni se mnogo menjaju i razvijaju, a dodatni san će im pomoći da sačuvaju raspoloženje. Kad bi se posmatrale stvarne biološke potrebe dece, škola nikad ne bi počinjala u 7:30.

Povrediće vas rečima

Spremite se na to. Vaš tinejdžer će verovatno reći stvari koje će vas zaboleti. Razlog je to što ćete stati na put nečemu što jako žele, a nisu svesni ili ne žele da vide da ih svojim zabranama samo štitite. I ovo je možda najteži deo adolescencije za roditelje – sačuvati komunikaciju i odnos sa detetom, iako vas je povredilo.

Imajte na umu uvek da iz vašeg deteta govore hormoni koji divljaju i da će sve proći. Dosledan stav, komunikacija, kompromisi, razumevanje i izbegavanje svake osude provešće vas kroz ovaj nimalo jednostavan period u kom vaše dete prestaje da bude dete i postaje čovek.