Дете заражено морбилама у Новом Саду, пребачено у Тиршову

Потврђен је још један случај малих богиња у Србији, код невакцинисаног деветогодишњег детета из Новог Сада. Укупно је до сада регистровано 25 случајева морбила, саопштио је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

У Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”, морбиле су потврђене код невакцинисане особе старе девет година из Новог Сада.

Foto: Canva

Дете је најпре хоспитализовано у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, одакле је, због компликација основног обољења, упућено у Универзитетску дечју клинику Тиршова која је пријавила случај сумње на морбиле, а Градски завод за јавно здравље Београд спровео је епидемиолошко испитивање.

Епидемиолог Института за јавно здравље Војводине Миољуб Ристић каже да у тренутку хоспитализације дете није имало осип по кожи.

“Пре хоспитализације у Тиршовој, дете је хоспитализовано у нашој Дечјој болници и било је у том катаралном стадијуму инфекције. То је стадијум који не можете разликовати у односу на неке друге вирусне инфекције, ако се не деси оспа. Дете је имало температуру и мало сузне очи, али се није могла поставити сумња на морбиле све док није оишло у Тиршову где се осуло”, објаснио је Ристић.

Истиче да су јуче у касним поподневним часовима добили потврду из “Торлака” да је реч о морбилама.

“То дете, нажалост, има озбиљне коморбидитете због чега није из медицинских разлога вакцинисано против морбила, то морам да нагласим. То дете је повремено одлазило у Тиршову ради прегледа и терапије, тамо се лечи већ дуже време, тако је било и овај пут. Међутим, у међувремену се установило да има и морбиле”, навео је Ристић.

Епидемија у Смедереву пријављена 12. јануара

На територији Смедерева регистрована су укупно 24 случаја морбила.

Ради се о 14 невакцинисаних особа испод две године живота, три особе предшколског узраста и седам одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом.

Компликација у виду упале плућа забележена је код двоје оболеле деце.

Цео текст: РТС