Дидактичке игре у развоју почетних математичких појмова

24 новембра, 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Дидактичке игре у развоју почетних математичких појмова

 1. Violeta каже:

  ПОЈАМ СКУПА
  Игра у кухињици: воћна салата
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: формирање скупова са задатим бројем елемената, придруживање елемената 1 на 1, додавање за још један, који број је већи, мањи, за колико. Формирање скупова по задатим карактеристикама (број јабука, јагода). Класификовање воћа по боји.
  Материјал: пластичне тацне, шољице, шерпице, гумено воће у тегли (10 јабука, 10 јагода, 10 помаранџи, 10 банана, 10 боровница, 10 гроздова).
  Опис игре: Једно или двоје деце глуме кувара, једно је конобар а остали су гости. Гости траже рецимо две кафе или један сладолед, пет колача. Конобар пренесе кувару поруџбину, он припреми и конобар поново донесе гостима. Када заврше са „јелом“ конобар тражи новац, пребојава (кобајаги) и враћа кусур. Васпитач поставља захтев да му се спреми воћна салата од разног воћа. Деца доносе једну посуду са различитим воћем. Питам прво од ког све воћа су ми спремили салату. Деца набрајају: јабука, банана, јагода, наранџа… Колико сте ми јабука ставили? Деца пребројавају и говоре број. Колико има банана? (Пребројавају и говоре број)… Хајде сада донесите ми компот од 6 јабука. Једно од деце доноси посуду са траженим бројем јабука. Донесите и мом другу томи компот али од 4 јабуке. У чијем компоту има више јабука? (У твом). Настављамо игру са различитим захтевима васпитача или гостију. На крају игре сакупљамо посуђе и воће, враћамо на место.
  Игра у кутку за улепшавање (фризерски кутак)
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: Формирање скупова по предметима (шналица, гумица), пребројавање елемената. Класификовање скупова по величини, боји, облику, пребројавање елемената, класификовање предмета у одговарајућу фиоку (када враћају ствари на место).
  Материјал: У четири фиоке се налазе реквизити за ову активност и игру. У првој фиоци су гумице и шналице, у другој виклери, четке, чешљеви и фен. У трећој фиоци су разне Опис игре: капе, качкети и перике а у четвртој рукавице и каишеви.
  Опис игре: Неколико деце се игра у фризерском кутку. Једно или двоје деце су „фризери“ а остало су муштерије. У току иге прилазим деци и постављам питања везана за реквизите које користе. Колико шналица си ставила Види? Које боје су гумице на Милициној кикици. Колико има виклера у фиоци? Када деца заврше игру треба да врате ствари на место и да их класификују по кутијама и фиокама. Шналице стављају у једну, гумице у другу кутију. Кажем деци да развстају у неколико кутија бо бојама шналице па затим пребројавају колико има розих шналица, колико црвених, плавих и упоређују којих има више, највише. Затим удружују шналице свих боја и пребројавају колико их има упупно. Исто понављамо и за гумице. Питам их у којој по реди фиоци треба да спакују капе, где стоје виклери? Која фиока је изнад фиоке са феном, а која испод? Шта стоји у првој а шта у последњој фиоци?
  ПРВА ДЕСЕТИЦА
  Монтесори презентација розе куле
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: формирање појмова величине као и визуелно распознавање тродимензионалне величине, препознавање везе између величине и масе, прављење низа серијацијом, тачност и концентрација, припрема за развијање почетних математичких појмова.
  Материјал: десет коцки розе боје које се међусобно разликују по томе што се обим коцке повећава за 1цм од најмање коцке странице 1цм до највеће чија је страница 10цм.
  Опис игре: Розе кула је међу омиљеним Монтесори материјалима. Деца распоређују коцке по величини на следећи начин: донеси једну простирку и ставе је на под. Доносе појединачно коцке јер је то важно због уочавања димензија. Један део простирке треба да остане празан за изградњу куле. Највећа коцка се ставља прва. Упоређујући међусобне величине дете проналази следећу коцку и ставља је на предходну водећи рачуна да буде стављена на средини. Устаје када је саграђена кула, обилзи и визуелно проверава редослед коцака. Да би потврдио исправан редослед поравна две стране ивице свих коцака тако да се налазе у истом нивоу. Овако добијеној фигури одговара најамање коцка која се провуче по слободним ивицама. Даље дете узима картице са бројевима и квадратима розе боје у одговарајућим величинама (странице од 1цм до 10цм). Узима коцку по коцку и ставља на картице ређајући у низ од 1 до 10. Изговара бројеве на срском а затим и на енглеском језику.
  Монтесори презентација вретена
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: упознавање и учвршћивање појма о количини, стварање сазнања о томе да количине настају од бројности елемената, упознавање са значењем нуле, формирање скупа са задатим бројем елемената.
  Материјал: Дрвена кутуја подељена на 10 одељака. На унутрашњим зидовима одељка иписани су бројеви од 0 до 9. Штапићи су распоређени по количини тј.броју.
  Опис игре: Дете просипа штапиће и поново их враћа у почетно стање. Дете чита наглас бројеве исписане на зидовима преградака. Пребројава штапиће и ставља их у одговарајући преградак један по један проверавајући да ли је пребројао тачно онолико колико показује број на преградку. Исто поступа са свим штапићима. Када поређа све штапиће враћа ствари на место.
  МЕРЕЊЕ И МЕРЕ
  Аритметички штапови и бројеви
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: препознавање количина, упоређивање бројева и количина, мерење дужине
  Материјал: 10 дрвених штапова издељених на црвена и плава поља. Најкраћи штап је црвен и он је 10цм дужине, следећи црвено – плави има 20цм, сваки следећи је дужи за 10цм а најдужи је 100цм односно 1м.
  Основни циљ овог Монтесори материјала је упознавање и препознавње бројева и њихово упоређивање са количином, односно дужином. Када деца упознају ову сврху материјала могу да приступе и даљим вежбама, као што је рецимо мерење дужине. А најкраћи штап је 10цм а најдужи 100цм. Деца могу да употребљавају ове мере а могу да користе и бројеве једанштап као мерну јединицу (штап од 10цм вреди 1, 20цм вреди 2 итд.)
  Опис игре: Може се мерити дужина, ширина, висина стола. Деца постављају штап, или штапове на сто или од пода до висине стола и пребројавају колико делова има. Могу мерити приближну висину својих другова, дужину учионице, раздаљину од једне до друге тачке. Могу такође упоређивати измерене дужине и величине по налогу васпитача.
  Мокро пресипање
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: упознавање појма литар, децилитар, појма запремине.
  Материјал: посуде, мерице од 1дл, 1л, више посуда са обележеним мерама на 5цл и 2,5цл, вода.
  Основни сиљ овог материјала је вежбање прецизности, усмеравње пажње и концентрације, као и савладавање вештине пресипања течности без просипања.
  Опис игре: Када деца савладају вештину пресипања течности, могу са упознати са појмом литар и децилитар уз помоћ обележавања мерице и пресипања у две или више посуда са обележеним мерама (центилитрима, децилитрима). Деца уочавају да 1 дл може да се подели у две посуде по 5цл, да четири посуде које садрже течност од 2,5цл могу да се преспу у мерицу од 1дл.
  ПРОСТОР И ПРОСТОРНЕ РЕЛАЦИЈЕ
  Игра возића
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: упознавање и утврђивање појмова просторних релација испред, иза, лево, десно, као и бројева и радних бројева.
  Материјал: столице, натписи и картице са бројевима до 10.
  Опис игре: деца узимају столице и ређају их једну иза друге. Обележавамо их бројевима од 1 до 10 редом. Деца извлаче карте са бројевима, траже столицу са одговарајућим бројем и седају на њу. Одговарају на питања васпитача који су број извукли који је број столица на којој седе. Који број је испред а који иза њих, који је друг испред а који иза њих, ко седи на првој столиси, ко седи на трећој… Певамо сви заједно неколико песмица, деца замишљају да путују, обично на море. Када се заврши песмица, додају још по једну столицу, тако да су сад парови столица поређани један иза другог и обележени бројевима, први у реду си 1 и 2, други 3 и 4 и тако даље. Деца помешају картице и поново извлаче и седају на столице. Васпитач поставља питања ко седи лево, а ко десно, који пар деце је испред а који иза одређеног пара и питања као у првом делу игре. Након питања поново певамо песмице. Понекад једно дете буде кондуктер па проверава да ли је свако сео на право место.
  Хоки – поки покретна игра
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: коришћење појмова испред, иза, унитра, споља, лево десно кроз песму и игру.
  Материјал: музика, песма „Хоки – поки“.
  Опис игре: деца формирају круг држећи се за руке. Пусте руке и скушајући песму „Хоки – поки“ изводе покрете по стиховима. Уколико имају проблема при одређивању леве и десне стране у току првог извођења игре, обележава се једна рука (десна) везивањем трачице. Када савладају и препознају леву и десну страну скида се трачица.
  Хоки – поки
  Стави леву руку, онда склони је
  Стави леву руку, онда мрдај је, (стављају леву руку унутар круга и склањају је)
  Играј хоки – поки и окрени се (окрећу се око себе)
  И то је све! (поклоне се или пљесну рукама).
  Стави десну руку,онда склони је
  Стави десну руку, онда мрдај је,
  Играј хоки – поки и окрени се
  И то је све!
  Стави леву ногу, онда склони је,
  Стави леву ногу онда мрдај је,
  Играј хоки – поки и окрени се,
  И то је све!
  Стави десну ногу, онда склони је,
  Стави десну ногу онда мрдај је,
  Играј хоки – поки и окрени се,
  И то је све!
  Стави леви бок, онда склони га,
  Стави леви бок онда мрдај га,
  Играј хоки – поки и окрени се,
  И то је све!
  Стави десни бок, онда склони га,
  Стави десни бок онда мрдај га,
  Играј хоки – поки и окрени се,
  И то је све!
  Стави главу, онда склони је,
  Стави главу, онда мрдај је,
  Играј хоки – поки и окрени се,
  И то је све!
  Стави целог себе, онда склони се,
  Стави целог себе онд мрдај се,
  Играј хоки – поки и окрени се
  И то је све!
  ГЕОМЕТРИЈСКА ТЕЛА И ОБЛИЦИ
  Монтесори презентација геометријска тела
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: упознавање са геометријским фигурама и њиховим међусобним односом.
  Материјал: Ово дидакичко средство или монтесори материјал како га ми називамо садржи 10 геометријских фигура обојених у плаво: лопта, коцка, ваљак, квадар купа, елипсоид, јаје, тетраедар, призма, четвроространа пирамида, 3 постоља за фигуре лопта, јаје и елипсоид..
  Опис игре: Деца могу да узимају по три фигуре или више, проналазе одговарајуће слике ових геометријских фигура, стављају у низ испод одговарајуће фигура, као и слике предмета из живота које су тих облика и њих стављају такође у низ испод одговарајуће фиргуре. Именују геометријске фигуре, препознају предмете на слици које су датог облика као и фигуре. Даље могу градити са фигурама јер рецимо квадар и коцка, као и четворострана пирамира имају основу једнаких страница, док ваљак и купа имају кружну страницу једнаког обима.
  Израда модела геометријских тела
  Задаци везани за развијање почетних математичких појмова: конструкција геометријских тела, пепознавање облика и величина.
  Материјал: чачкалице, пластелин
  Опис игре: на столу се налазе чачкалице и пластелин. Васпитач показује деци како могу да направе модел коцке спајањем чачкалица уз помоћ пластелина. Деца праве овај модел. Након тога васпитач даје задатак да направе квадар, али им не демоснстрира начин на који то треба да ураде. Уколико им је након 5 минута потребна помоћ или је затраже, васпитач предлаже и даје нструкције не нудећи готова решења. Након тока праве квадрат, троугао, правоугаоиник, ромб и фигуре по њиховој жељи.

 2. Milan Živanović каже:

  Bio bi red da kada navodite neki tekst napišete i njegov izvor. Tekst Matematičko-didaktičke igre u razvoju početnih matematičkih pojmova preuzet je sa sajta Pitagorac profesora dr Milana Živanovića.

 3. Milan Živanovi каже:

  Nije problem da članak Matematičko-didaktičke igre bude objavljen na vašem sajtu. Treba samo da stojii izvor odakle je tekst preuzet. Pozdrav

  1. Милан Живановић каже:

   Захваљујем редакцији на уважавању примедбе.

 4. Svetlana каже:

  Veoma mi se sviđa stranica i često je koristim.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама