Директор Прве економске школе: Шта је формативна, а шта сумативна оцена и зашто ученици не могу да носе своје контролне задатке кућама као некад

4 априла, 2023

Директор Прве економске школе у Београду Милибор Саковић говорио је за емисију Јутро на Првој и том приликом разјаснио неколико важних питања која се тичу оцењивања, објаснио шта је формативно, а шта сумативно оцењивање, која правила важе када је реч о жалбама на оцене, као и због чега је забрањено да се контролни и писмени задаци носе кућама.

Foto: Canva

– Постоји формативно и сумативно оцењивање. Код формативног оцењивања наставник уписује успех ученика, његово напредовање (или назадовање) и оно што ученик постиже. То све пише у есДневнику који је као педагошка свеска. Родитељ тако има приступ и не мора да долази на отворена врата код сваког професора. Наравно, сваки наставник мора да дефинише и отворена врата у току године, па је и то начин. Код сумативног (бројчаног) оцењивања, ако је усмено испитивање у питању, обично се записују постављена питања, а код писаних провера не морају стајати питања већ само бројчана оцена. Свака оцена мора бити дефинисана, одакле потиче – да ли је писана провера, активност на часу или нешто треће. – рекао је Саковић.

Формативна оцена је, како је објаснио, управо оно што се у последње време у медијима назива “образложење оцене”. Ту пише шта ученик треба да научи, где је проблем, ако га има и слично.

Када је реч о писменим и контролним задацима, Саковић каже да је школа у обавези да све те провере чува до 31. августа, односно до почетка наредне школске године.

– Зато не постоји могућност да ученику дамо контролну вежбу да однесе родитељима на увид, па да онда врати. Сваки контролни задатак остаје у педагошкој документацији наставника. Јер у супротном, ако их дајемо ђацима да носе кућама, постоји могућност да се тест загуби, па ако дође до жалбе на оцену или на закључну оцену, како ће тај наставник мени као директору да докаже да је то та оцена? – објашњава Саковић.

Он додаје да родитељ зато има право да дође на отворена врата и сваку писану проверу затражи на увид. Израда контролних задатака је, каже он, један врло комплексан посао за наставника. Он мора да за свако питање које осмисли одреди број бодова који ће носити, а онда и бодовну скалу која стоји на крају теста – колико поена је оцена 5, колико 4, 3…

Саковић сматра и да су садашња законска решења врло добра и да их не треба мењати.

– Оцена се родитељу образлаже онда кад дође до жалбе на оцену, а то, код нас у Првој економској заиста није чест случај. Можда једна или две ситуације у периоду од две године. Ако до жалбе на оцену дође, родитељи треба да знају да је рок за ту жалбу три дана од дана сазнавања оцене, осим за ученике завршних разреда где је рок један дан. Даља процедура је да директор од предметног наставника тражи изјаву, затим сазивамо ПП службу, одељењског старешину, све сагледамо и одлучујемо да ли се оцена поништава или остаје. Ако је реч о закључној оцени, она се враћа одељењском већу на поновно закључивање. – каже Саковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Директор Прве економске школе: Шта је формативна, а шта сумативна оцена и зашто ученици не могу да носе своје контролне задатке кућама као некад

 1. Marta каже:

  Uz toliko papirologije, nastavnik nema mogućnost da formira svoju porodicu, a nema ni razlog.Privatan život mu i ne treba, pa on je zaboga sluga bahatih, silikonki i njihove razmažene dece.
  Mora da napiše čitav referat kako bi opisao ocenu učenika, pa puta 30 učenika, pa puta po 10 ocena u polugodištu… Pa planovi, administracija, pripreme. Još ako ima IOP, a uvek ima, posao puta 2.
  Pa uz to da trpi neobuzdanu decu, nasiljem nastrojenu, pa nezadovoljne roditelje koji stalno traže bod više…
  Užasu kraja nema, baš se pitam zašto niko neće u prosvetu???
  P.S.
  Pametni ljudi su opis zamenili ocenom, jednom cifrom, a ove budale tu cifru vraćaju na opis… Alo, ima li ovde normalnih???

 2. Irena каже:

  Toliko o stvarnom polozaju nastavnika. S punim integritetom predlaze ocenu obrazlaganu ko zna koliko puta, zatim ga na odeljenskom preglasavaju nastavnici gradj, lik muz, ver, fiz, itd plus poltroni obavezni. I onda neko uvaljuje nastavnicima pricu da treba da zderu sopstvene zivce trpeci tudju kojekakvu decu, pa i roditelje, jer rade plemeniti posao pa i ako je za dzabe..bla..bla.
  A kontrolu vrse politicki zbrinuti ucitelji koji su uspeli da pobegnu iz nastave, i direktori isti takvi, kao ovaj.

 3. Ines каже:

  Ne razumem.
  Đak se uči odgovornosti i na taj način kada svoj test odnese kući i pokaže ga roditeljima. A zatim ga vrati nastavniku .
  Zašto od zdrave i prave dece pravite debile. Moraju da se nauče ozbiljnosti.
  Vr

 4. Средњошколац каже:

  А неко треба да одвоји једну собу да би чувао тестове, како да не. У мојој школи видиш да ли има нешто да кажеш одмах и носиш тест кући ако се родитељ жали на оцену, наће начин да тог ученика оборе, зашто родитељи морају да се стим смарају, није оцена све у животу.

 5. Velja каже:

  Prosvetni radnici najvise rade a imaju najmanje plate i standard u drzavi. Niko ih nista ne pita a oni su temelj skole i nastave. I oni bi trebali prvo da se pitaju. Ponizeni su sa svih strana i svako ih ismeva jer niko ih ne stiti

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама