Директорка ОШ “Јован Миодраговић”: Сада разумем наше ђаке који говоре да баш њих наставници увек уписују ‘јер су дежурни кривци за све’

“Свака реч коју је написала моја колегиница Тијана Ковачевић задире у саму суштину свега што нам се дешава, чега смо сви свесни, а правимо се као да је све у најбољем реду.”

OŠ “Jovan Miodragović” na Vračaru

Овим речима Вера Шаиновић, директорка ОШ “Јован Миодраговић” коментарише иступ Тијане Ковачевић, директорке Музичке школе “Јован Славенски”, која је отворено и оштро критиковала одлуку Школске управе Београд да организује новогодишње дружење директора београдских школа у “години која ће најцрњим словима остати записана у историји школства”.

“Ових дана се учестало питам да ли је на делу развијање још једне од многобројних компетенција директора школа, а то је препознавање степена опасности од ‘подметнутих бомби’ и доношење одлуке шта урадити у том тренутку, јер ко може боље од директора школа да процени ризик по живот и безбедност његових ученика, чак и када опасност долази споља?” – пита се Вера Шаиновић.

Како каже, дојаве о ,,подметнутим бомбама” стижу на неке друге адресе, а директори одлучују и на тај начин директно постају најодговорнији за, евентуално, погрешно донету одлуку.

“Сада потпуно разумем оне наше ђаке који говоре да баш њих наставници увек уписују ‘јер су дежурни кривци за све’. Догађаји у Рибникару су показали да су за тешку трагедију одговорни само директорка школе и њени стручни сарадници. Зашто онда не наставити у том маниру? Оне који су најслабија карика у друштву треба још више ослабити, а не радити на томе да им се да подршка и да се оснаже. Зар принципи нашег просветног система не говоре баш супротно?” – каже директорка београдске основне школе и додаје:

Уколико разрешења, смене и у последње време многобројне оставке директора школа, могу да врате догађаје уназад и уколико су залог за то да дође до промена у систему школства и да свима буде боље, ја их подржавам, али уколико су залог за то да се небрига, неслушање, попуштање и подилажење замаскирају – дижем свој глас против!