“Možda je to hiperaktivnost ili joj možda trebaju lekovi”

22 maja, 2021

“Gilian je sedmogodišnja djevojčica koja ne može da sjediti mirno u školi. Neprestano ustaje, leti mislima i ne prati lekcije. Učitelji se brinu zbog nje, kažnjavaju je, grde, nagrađuju nekoliko puta kada je pažljiva, ali ništa.
Gilian ne zna da sjediti mirno i nije pažljiva.

Kad se vrati kući, kažnjava je i majka. Dakle, ne samo da ona Gilian ima loše ocjene i kazne u školi, već od njih pati i kod kuće.

Jednog dana, Gilianina majka je pozvana u školu. Gospođa, tužna kao neko ko čeka loše vijesti, uzima je za ruku i odlazi u sobu za razgovore. Učitelji govore o bolesti, o očitom poremećaju. Možda je to hiperaktivnost ili joj možda trebaju lijekovi.

Tokom razgovora dolazi stari učitelj koji poznaje djevojčicu. Traži od svih odraslih, majke i kolega, da ga slijede u susjednu sobu odakle je i dalje mogu vidjeti. Na odlasku kaže Gilian da će se uskoro vratiti i uključuje stari radio s muzikom.

Kako je djevojčica sama u sobi, ona odmah ustaje i počinje se kretati gore-dolje jureći muziku u zraku, nogama i srcem. Učitelj se smiješi dok ga kolege i majka gledaju između zbunjenosti i sažaljenja, kao što se to često radi sa starima. Pa kaže:
“Vidite?! Gilian nije bolesna, Gillian je plesačica!”

Preporučuje majci da je odvede na tečaj plesa i da joj kolege povremeno dozvole da pleše. Pohađa svoju prvu lekciju i kad se vratila kući kaže majci:

“Svi su poput mene, tamo niko ne može da sjediti mirno!”

1981. godine, nakon plesačke karijere, otvorivši vlastitu plesnu akademiju i primivši međunarodno priznanje za svoju umjetnost, Gilian Lyne postala je koreograf mjuzikla “Mačke”.”

Nadamo se da će sva „različita“ djeca pronaći odrasle osobe sposobne da ih prihvate onakvima kakvi jesu, a ne da obraćaju pažnju na ono što im nedostaje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama