Доктор Карп: Мислим да знам шта изазива аутизам!

Светски признати педијатар, професор Харви Карп, открива шта би могао бити узрок појаве аутизма код деце и на који начин би родитељи могли да спрече развој овог поремећаја. Након много нагађања да ли вакцине изазивају аутизам, научници су доказали да су овакве сумње засноване на лажним подацима. Међутим, оно што нису доказали јесте шта заправо изазива овај поремећај, као и због чега је број деце са дијагнозом аутизма из године у годину све већи.
На недавном догађају, који је имао за циљ да подигне свест о загађујућим материјама у храни и животној средини, а који је организовала непрофитна организација “Здраво дете, здрав свет”, Харви Карп, цењени педијатар и аутор познатог водича за родитеље “Тхе Хаппиест Бабy”, говорио је о аутизму, једној од данас највећих брига родитеља широм света.
Ево шта је рекао:
“Нешто се променило, а сви смо већ много пута чули о вези вакинације и аутизма, као и да ли је оправдана или не. Изгледа да није. Многе студије су то и потврдиле, колико је то у могућности науке данас.
Дакле питање је – шта се онда догађа? За сада постоје два објашњења. Једно од њих је да аутизмом називамо стања за која у прошлости нисмо имали назив – постоји помак у дијагностици. Али, једно је сигурно – нешто јесте постојало и раније, али половина ствари је у потпуности нова и не би требало да се догађа. Онда морамо да се запитамо зашто се догађа.
Једна теорија је да аутизам изазива изложеност организма одређеној врсти хемикалија које ремете рад ендокриног система (ЕДЦс, ендокрини дисраптори). Испоставило се да постоји више различитих врста ових хемикалија у пластифицираним производима. Чули сте за Бисфенол-А (БПА), хемикалију која се користи за израду пластике или паковање хране и пића, а људи су јој највише изложени путем исхране. Ова хемикалија је најпре направљена као замена за женски хормон естроген, а онда је откривено да може да послужи у пластици. Имате фталате (материје које улазе у крвоток и опонашају женски хормон естроген реметећи хормоналну равнотежу. Они могу тело навести да смањи или појача производњу одређених хормона), који су саставни део пластике. Чудна ствар, када су ове материје у питању, јесте то да оне ћелијама говоре ‘уради ово, немој да урадиш то’, а оно што може да се догоди јесте да те хормонски активне хемикалије доспеју до мозга бебе чак и пре рођења и изврше промене у развоју мозга.

Разлог због којег сматрам да све то може имати везе са аутизмом јесте тај да ове хемикалије не утичу подједнако на девојчице и дечаке. Аутизам се чешће јавља код дечака, чак четири пута више. Ако бисмо мало продубили причу, можда бисмо заиста могли увидети да ли је ова теорија оправдана. Не знам одговор, али знам да га морамо наћи. Научници константно раде на томе, али требало би урадити још истраживања.”

Шта је БПА и зашто “продире” у мозгове наше деце?
Хемикалија БПА или бисфенол А почела је да се користи још пре 120 година у производњи пластике, а касније је постала саставни део лименки, пластичних производа и дечјих флашица.
Студије из 2009. године утврдиле су да ове хемикалије могу имати изузуетно штетно дејство на здравље људи, а нарочито деце, јер осим што се налазе у дечијим флашицама, има их и у лименкама са храном за децу и адаптираним млеком.
До испуштања штетних хемикалија у дечију храну долази због изложености флашица високим температурама.
Већ следеће године, многе државе забраниле су употребу ове хемикалије у дечијим производима, али она се и даље у неким земљама употребљава. Такође, према мишљењу доктора Карпа, БПС, замена за БПА, може бити подјенако опасна. Недавно истраживање показује да БПС може довести до многих поремећаја у каснијем животу, као и да може доћи до поремећаја мушких хормона.
Шта могу родитељи да ураде?
БПС није увек означен на производима и може се наћи на онима који не садрже БПА. Зато би родитељи требало да:
1. Не употребљавајте лименке које имају ознаку троугла са седмицом у средини или само седмицом #7.
2. Користите што више свеже или замрзнуте намирнице. Лименке за конзервисано воће и поврће могу да садрже БПА или БПС.
3. Користите силиконске посуде за храну које не садрже БПА и БПС.
Извор: yumama.com