Др Радловић о чоколади: То је нешто најгоре што се деци може препоручити

22 октобра, 2016

Парче хлеба премазано свињском машћу и алевом паприком далеко је здравија исхрана него млечна чоколада, каже др Недељко Радловић, педијатар у Универзитетској дечјој клиници и председник Педијатријске секције Српског лекарског друштва.

– Овај десерт је нешто најгоре што може некоме да се препоручи. Комбинација млечне масти и шећера сахарозе која даје фруктозу је најбољи пут да некоме закрчите крвне судове, односно да добије атеросклерозу. Због тога треба мењати свест деце, али и родитеља и уместо млечне понудити им црну чоколаду, која је далеко здравија – објашњава овај познати педијатар.

Он каже да су деца у Србији све више гојазна због нездраве исхране у којој преовлађује млечна чоколада. Зато се, каже, у пракси сусреће с децом која већ имају промене на зглобовима због тежине, али и с малишанима који имају висок притисак и предиспозицију за шећерну болест.

Стручњаци упозоравају да је млечна чоколада попут неке разблажене варијанте, чије су све добре вредности стављене по страни науштрб доброг укуса. Садржај какао делова је и до три пута мањи него код црне чоколаде, док додато млеко садржи засићене масноће које повећавају ниво холестерола. Друга чињеница је да млечна чоколада садржи више шећера од црне, који последично подиже апетит, док код црне нема такав учинак.

Проф. др Љубомир Пфаф, један од наших истакнутијих нутрициониста у земљи, каже да су хлеб и маст бољи од чоколаде.

– Све што имате у чоколади имате и у хлебу. Али, ако на хлеб додате животињске масти, онда имате и А, Д, Е и К витамине. Уколико још ту маст намажете на црни хлеб, онда у организам уносите и комплекс Б-витамина, што је здравије од млечне чоколаде – саветује Пфаф.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама