Драга моја децо, не могу препливати реку за вас, али бићу ту да бодрим

Драга моја децо,
Још сте мали, али кроз главу ми пролазе мисли, којима, као и сваки родитељ, тешко успевам да се отргнем. Полази ми, још увек, за руком да вас заштитим од свега што би могло да вам поремети мир, али свесна сам, како одрастате то ће бити све теже.

Не желим да вас држим под »стакленим звоном«. Знам да вас, за ваше боље, морам пустити да видите, упознате, схватите, прођете, прегурате, устанете и оснажите. Али, ме плаши тај пут. Више него овај мој.
Не могу бирати људе којима ћете бити окружени, мада вероватно бих, на основу искуства, направила неки прихватљив избор. Али, прихватљив за кога?! За мене и моје критеријуме?! То није оно што ви желите. Тиме ништа нећете научити. Кроз пар лоших избора успећете сами да ваљано изаберете, а ја ћу бити ту да вас покушам научити шта је то ваљано, а шта не.
Предстоји дуг и напоран пут. Пут којим пролази сваки човек. Не могу склањати препреке пред вама, али вам могу помагати да их савладате. Учила сам од најбоље, од своје мајке. Трудићу се све да применим, чак и оне методе које су ми некада биле крајње неразумљиве и којима несам видјела сврху. Многе сам сматрала и неоправданим, а сада увиђам њихову пуну важност. Не могу препливати реку за вас, али бићу ту да бодрим, ако посустанете да вам пружим руку, да као сада, док сте дјеца и док пливамо стварним морем, одморите на мојим леђима и у том, много захтевнијем имагинарном мору.
Некада и ја знам бити повријеђена, али не боли ме то, већ сазнање да ћете се и ви у животу некада тако осећати. А, ја сам немоћна да вас сачувам од тога. У тим тренуцима загрљај, речи подршке, неће одагнати горак осећај, али ће додати још мало меканог перја у оно гнездо које већ сада градимо и у које ћете моћи да се ушушкате када год имате потребу, да вас свет рањиве не гледа, него ту да прикупите снагу за нове битке и победе.
Искуство вам не могу пренети, али могу створити осећај да, са каквом било нелагодом да се суочите, имате ослонац, мјесто на којем можете тражити разумевање и црпити снагу.
Волите друге, пружајте им и показујте љубав, али волите и себе, јер без тога не можете наћи равнотежу, а без равнотеже у свему, ни задовољство живљења.
 
Извор: roditelji.me