Разлике између деце која расту под стакленим звоном и деце са тешким детињством

4 маја, 2017

Добре стране тешког детињства

Тешки услови у раном добу доприносе развоју различитих способности које ће помоћи особи да се носи са стресним окружењем. Овај еволутивни одговор омогућава појединцу да зрелије реагује на недаће

Многи малишани данас расту под стакленим звоном, али истина је да деца која нису имала тако лепо, заштићено детињство могу бити у предности кад одрасту. Тешки услови у раном добу доприносе развоју различитих способности које ће помоћи особи да се носи са стресним окружењем. Овај еволутивни одговор омогућава појединцу да зрелије реагује на недаће и развије вештине које ће му осигурати да лакше савлада тешкоће.

Тим истраживача предвођен научницима са Универзитета у Јути анализирао је студије о људима који су преживели неку врсту трауме. Занимало их је како је траума утицала на њихов начин размишљања. Закључили су да су испитаници имали добро памћење што се објашњава потребом да избегну сличан сценарио у будућности.

На пример, деца која имају престроге и вербално агресивне родитеље су развила вештину препознавања емоција. Они који су живели у оскудици су се брже осамостаљивали и лакше прилагођавали променама у животу и на послу. Тешко детињство утиче и на то да се све ствари сагледају реалније. Истраживачи су нагласили да им није намера да промовишу стрес или одрастање у сиромаштву, већ да укажу на предрасуде у друштву. Ово је први научни рад који анализира позитивне аспекте тешког детињства јер су се стручњаци до сада бавили искључиво негативним последицама траума у младим данима.

Ово истраживање потврђује и речи наших старих који су говорили да су у ратним страхотама, болестима, сиромаштву и гвозденој дисциплини израсли у добре, способне и честите људе.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама