Dragi roditelji, dobro došli na otvaranje prve pijace za upis u srednju školu

Poštovani roditelji, draga deco, bake i deke,

Hvala vam što ste u ovom broju došli na otvaranje prve Pijace za upis u srednju školu. Nadam se da će ova Pijaca postati tradicija, i da će se održavati svake godine, nakon završenih maturskih ispita i isticanja konačnih rezultata.

Kada pričamo o upisu u srednje škole, obično mislimo na taj maturski ispit, i sav stres oko poena, kombinovanog testa, pa negde može da se prepisuje, negde ne može… da ne nabrajam. Praksa je pokazala da, i pored skupih priprema, vrednog učenja i rada, učenici često nemaju dovoljan broj poena za željenu školu ili smer. Deca budu očajna, bude tu i suza, nezadovoljstva, jave se ozbiljni psihički problemi… Šta će roditelji, nego da počnu da traže veze, da obijaju pragove, trče sa jedne adrese na drugu, zovu telefonom, i da se na razne načine snalaze kako bi dete došlo baš do onog odeljenja gde želi da uđe i nastavi svoje školovanje. Većina u tome uspe, ali se onda javi određeni broj roditelja koji nije imao vezu, niti je znao da postoje još brojne mogućnosti da se stvari poprave kad svi misle da je sve već gotovo. Njihova deca završe u školama koje nisu želela, gledajući svoje drugare koji su, možda i sa manje poena od njih, završili u glasovitim gimnazijama, ili posebnim odeljenjima sa po 20 učenika i tako dalje… Sve to stvara jedno nezadovoljstvo, deca se posvađaju, roditelji prestanu da govore, padnu ružne reči i uvrede…

Direktori škola su pod posebnim pritiskom.

Zovu ih rođaci, prijatelji, prijatelji njihovih prijatelja, članovi Školskog odbora i Saveta roditelja, usijaju se telefoni. Oni prosto ne znaju koje dete da prime, a koje ne! Mnogi ljudi se vode onom starom da je najbolja veza u školi tetkica, pa su te sirote žene pod posebnom vrstom pritiska. Tu nema ni reda ni pravila! Odeljenja od početnih 30 dođu do 45 učenika, i opet je neko nezadovoljan!

Naša Pijaca stavlja tačku na sve te probleme. Godinama pratimo prigovore koji nam stižu, i koji se vrte oko istih stvari, koje sam već pomenuo. Naša Pijaca ima za cilj da se stvari reše na jednom mestu, bez gubljenja vremena, i da svi imaju iste šanse. Rasteretićemo direktore, nastavnike, tetkice… Nećemo više dozvoliti da neko uspe, a neko ne uspe da ubaci dete u školu koju želi.

Odmah da bude jasno, za sve zahteve koje budete podnosili na našim tezgama morate imati validan dokaz, lekarsko uverenje, potvrdu, izjavu uz dva svedoka i tako dalje, jer radi se o veoma ozbiljnoj stvari, i ne treba da iko pomisli da može upisati dete u određenu školu samo zato što to želi, ili što nekoga poznaje. Sve mora biti zakonito i legitimno.

Bitno je da znate da možete aplicirati samo na jednoj tezgi, tako da dobro proračunate koja tezga je za vaše dete najbolja.

Sa moje leve strane, pogledajte u pravcu moje ruke, su dve tezge na kojima možete prijaviti da je dete imalo fizikalnu terapiju tokom školovanja, i da nije imalo mogućnosti da pripremi ispit kao druga deca. To podrazumeva vežbe za kičmu, ravne tabane, bilo koju vrstu vežbica koje su detetu oduzimale vreme, i na toj tezgi dobijate od pet do dvanaest poena u slučaju manjih deformiteta, ili direktan prolaz u željeno odeljenje, u slučaju krive kičme, iščašenog skočnog zgloba i tako dalje.

Odmah pored te tezge je tezga gde prijavljujete sportiste, muzičare i umetnike koji su paralelno nešto trenirali, ili svirali, ili učili neku školu glume, recimo, i uz odgovarajući dokaz o uspesima u toj oblasti, dete će dobiti između osam i sedamnaest poena za upis.

Ako pogledate iza bandere u sredini, tu je velika tezga sa balonima, i tu treba da se prijave đaci koji imaju probleme kao što su levorukost, slaba orijentacija u prostoru, strah od visine i slično, jednom rečju, deca koja su različita, i na toj tezgi će im pokazati da su prihvaćeni iako su drugačiji, i ako imate validan dokaz za svoje tvrdnje, dete će dobiti do deset poena za upis. Ako uspete da dokažete da je dete bilo žrtva vršnjačkog nasilja, izdaje se automatska upisnica za željeno odeljenje, bez obzira na broj poena.

Najveća tezga, ne možete je promašiti, sa velikim srcima i natpisima „I love you“ je adresa za svu decu koju su nastavnici u školi mrzeli, i namerno im davali manje ocene, zbog čega su deca imala i manji broj poena. Ova tezga je najveća sa dobrim razlogom, jer očekujemo najveću navalu ovde. Svi smo svesni tog problema subjektivnosti nastavnika, ali ne možemo ostaviti tu decu na cedilu, ili po nekim stručnim školama ili slabijim gimnazijama, u koje upadnu bez svoje krivice. Dakle, sa dokazom u vidu knjižice, svedočanstva, ili prepričanih situacija uz dva svedoka koji će to potvrditi, ovde dete dobija do dvadeset dodatnih poena, a u posebno teškim situacijama, upisuje se direktno u željeno odeljenje.

U sredini je tezga sa vrhunskim psiholozima i psihijatrima, tu treba da se prijave deca koja imaju psihičke probleme zbog neuspeha na maturskom ispitu, kao i ona koja su tokom školovanja, zbog grubih nastavnika, preobimnog gradiva, neadekvatnog okruženja, neudobnih stolica u učionici, i sličnih problema, počela da osećaju znake anksioznosti ili druge tegobe. Ako nemate nalaz lekara, naši stručnjaci će tu, na licu mesta, utvrditi da li je to zaista tako, ili dete laže, i ako se utvrdi da je situacija stvarno ozbiljna, dete se automatski upisuje gde god želi.

Tezge u izdvojenom, zatvorenom delu pijace, koje su ograđene i odvojene jedna od druge tapaciranim pregradama, predstavljaju šansu za one koji imaju veze u Ministarstvu i u školama. Potrebno je samo da kažete ko je vaš kontakt, naš ljubazni službenik će to i proveriti, pozvati konkretno lice, i dogovoriti na licu mesta da li je potrebno dodati određeni broj poena, ili dete odmah upisati tamo gde je to poželelo.

Svaka tezga je umrežena u sistem za upis, poeni će biti automatski sabrani, i odmah tu ćete dobiti potvrdu da je dete upisano u konkretno odeljenje.

Da ne dužim više, želim vam uspeh i lep provod, uz poruku – Nije kraj kad misliš da je kraj, nego kad je stvarno kraj!

Autor: Maja Bugarčić