Država bi da prevaspita roditelje

maj 24, 2015

 
Država Srbija, božji raj na zemlji, gde je sve idealno, rešila je da zakonom uredi samo još jednu malu sitnicu koja je preostala i koja prosto kvari sliku savršenstva naše srećne, napredne i bogate zajednice nasmejanih ljudi.
porod
Pošto je našoj deci obezbedila perfektne uslove za rađanje, odrastanje i školovanje, uz obilje svega što im duša ište, sada će malo prevaspitati i roditelje.
Prednacrtom Građanskog zakonika zabranjeno je fizičko kažnjavanje dece, a kako je za Tanjug objasnila članica Komisije Olga Cvejić Jančić „ovim predlogom uvode se novi standardi ponašanja u porodici“
Nije važno što se iznevereni, razočarani, nezaposleni, premoreni od obavljanja raznih poslova „na crno“ za mizernu crkavicu kod nezahvalnih despota, snalaze kako znaju i umeju da svojim mezimcima obezbede topao obrok, čistu postelju, „besplatno“ školovanje, roditelji će sada morati i da pripaze kako se prema njima ponašaju.
Da se razumemo, žestoko se protivim batinjanju, zlostavljanju, fizičkom, psihičkom maltretiranju.
Ljubav prema svojoj deci ne mogu da uporedim ni sa čim na svetu i nikada ih nisam tukla. Šljepnula, da. Vikala, da. Slala u ćošak, zabranjivala kompjuterske igrice, gledanje televizije, izlaske sa drugarima.I ne mislim da sam zbog toga loša majka. Naprotiv.
Uloga roditelja i jeste da detetu postavlja granice, a ne obrnuto, jer bi u tom slučaju divlja, razmažena i prezaštićena deca manipulisala svojim roditeljima. Uostalom, mnogi roditelji su odavno izgubili i autoritet i dostojanstvo.
Poznatni psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je ovakav pravni zahvat države i posezanje u intimu odnosa roditelja i deteta opasni socijalni inžinjering, koji može izazvati negativne dugoročne posledice u našem društvu.
Da li je i šamar krivično delo? A šta ako deca zloupotrebe to što im zakon omogućava? Krivično zakonodavstvo ne može da stvori savršenu porodicu,a ukoliko bi se svaki „vaspitni udarac“ shvatio kao krivično delo, onda bi većina porodica imala kriminalca u kući, a deca bi završila kod hranitelja ili u domu za nezbrinutu decu.
U zemlji gde kriminalci postaju ugledni ljudi, gde se tajkunima koji su opljačkali sve što su mogli nudi da upravljaju javnim preduzećima, u društvu gde je važnije koga a ne i koliko znaš, gde ubistva, ucene, politička prepucavanja i „prljav veš“ pune novine, a javnost žmuri na porodično i vršnjačko nasilje, ispade da će najveći zločinci biti roditelji koji ne poštuju ličnost svog deteta.
Ne kažem da nema onih kojima bih oduzela starateljstvo bez razmišljanja, ali sam sigurna da je mnogo više porodica u kojima deca, bez obzira na nemaštinu, rastu okružena ljubavlju i pažnjom. A to se ne uređuje zakonom.
Suzana Stamenković
Izvor: http://www.novojutro.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Država bi da prevaspita roditelje

  1. tako treba! kaže:

    Nije promelm što država nešto hoće da uvede, nametne i sprovede. Problem je što mi kao društvo ne postojimo, ne borimo se zajednički, ne odupiremo se nasilništvu države, već svako gleda svoja posla i svoj interes. Zbog toga nam je tako!

  2. Franja Pavlov kaže:

    Ovo prevazilazi cvaku ljudsku normu ovo vodi u totalisticku zabranu i ugrozavanju roditeljskih prava prava deteta pravo na najsvetlije na svetu a to je udar na postojanje porodice i medju sobne ljubavi ugrozavanje mentalnog zdravlja dece i njihovih celokupnih porodica ne samo oceva i majki vec i na sestre i brace i ostatak porodice svijuh koji se vole a kada se zna da je ljubav jedini nacin povezivanja medjusobnih odnosa onda kada se to prekine postaje strasno neljudsko i neprimereno coveku a to su nasilje oholost kradje tuca ubistva drogiranje pijancenje i sva okrutnost koje prouzrokuju geni geni se istina daju nauciti ali bez ljubavi mogu biti samo vraceni u proslost to jest u divlje gene koji izgube znacaj za ljubav i sve dobro sto ljubav nosi sa sobom.Dali je istina da hranitelj ili vaspitac moze pruziti ljubav istinsku koju on nemoze sakriti od deteta jer svako dete oseti ko ga voli i od koga treba pobeci dali je istina da neko moze voleti tudje dete vise od svoga ili obrnuto.Da vas pitam KO STE VI KOJI ZELITE TUDJO DECI BOLJE NEGO SVOJOJ.To pitajte vasu decu pa na osnovu vaseg predloga neka se deca izjasne jer vole vise da vbudu sa roditeljima ma kakvi oni bili ili sa tudjincima.OTETI TUDJE DETE JE TEZAK ZLOCIN KOJI ZASLUZUJE SMRTNU KAZNU KAO STO JE BOG I MAJKA PRIRODA ODREDILA AB I GENETSKO NASLEDJE JER SVE TO NA SVETU ZIVI SAMO ZATO DA ZASTITI SVOJE POTOMSTVO. I dok je tako bice mira a ako prekinete roditeljsku ljubav i zajednistvo porodice pocece strasna ubistva koja se vec desavaju a vi to krijete to jest razloge ubistava samo da bi bili zaposleni i primali plate ako TO NAROD SHVATI NEDO BOG DA VAM BUDEM U KOZI.

  3. Dušanka Davidović-Crnic kaže:

    Zaista ne mogu da verujem koja opravdanja tražite za sebe da bi opravdali potrebu da svoju slabost i bes izživte na dečijem obraščiću. Pa zar nemate oštar pogled,strog ton glasa ruke da zagrlite i zaustavite dete kad čini nešto loše malo strpljenja da objasnite šta nećete i zašto nešto zabranjujete. Zašto kao mala devojčica okrivljujete državu. Je li nju briga što vašem detetu leti glava u stranu i što se oseća poniženo. Vašem detetu treba razgovor i odlučnost i odgovornost za formiranje karaktera i poštovanje i ljubav. Zašto naš narod kaže čuvati decu. Zato jer decu treba čuvati i od sebe i od drugih preduprediti opasnosti i reagovati za decu organizovati se sa drugim roditeljima. To vam je previše jer ste gurnuli u podsvest šta je vas bolelo kad ste bili dete, jer nećete da plačete nećete da se sećate ianalizirate postupke vaših roditelja. Nećete da preuzmete odgovornost. To je vaša odgovornost. Ali ne bojte se i kad se taj zakon donese nece se organizovati savetovališta za roditelje ni seminari ni razmene iskustava jer ni tada niko neće da prizna da i društvo i država i roditelji moraju da priznaju da im nije lako i da se mora radit,učiti i reagovati. Ceo život. I još jednom:ne iskaljujte se na deci i ne recite: A ko je samnom imao strpljenja. Drzava mora da radi svoj posao,tražite to od nje ali i vi morate svoj najlepši posao majke učiniti sve za svoje dete. Ni ja nisam bila najbolja majka ali se trudim da budem dobra,najdraža baka.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama