Душко Радовић: Детињство наше деце може се лако унаказити погрешном визијом среће!

Колико се, још и данас, паметне, зреле и особене деце вређа, понижава и дисквалификује суровим критеријумима школе, друштва и породице: колико вредиш можеш доказати једино оценама у школи.

Васпитање деце све је теже, али ове речи Душка Радовића могу вам помоћи да схватите суштину и научите у ком смеру ваше дете да усмеравате.

“Ако хоћемо здраву, ведру, паметну и слободну децу, морамо их ослобађати страха. А свако детињство лако се може унаказити разним страховима: да је све важно и пресудно, да ниси добар, да можеш унесрећити родитеље, да си у свему недорастао, да си глуп, да си непотребан, да си угрожен и слично. Једна бесмислена концепција литературе за децу проистекла је из трагичне и архаичне педагошке концепције: да је рад пре свега – физички рад, да је сврха учења и рада – запослење, да се човек потврђује пре свега у социјалној и професионалној хијерархији.

Та “визија” деце као будућих чиновника и службеника, са класама и платама, са положајима и угледом – то је она школска и друштвена Баба-рога која игнорише личност а унапређује послушност и медиокритетство… Колико се, још и данас, паметне, зреле и особене деце вређа, понижава и дисквалификује суровим критеријумима школе, друштва и породице: колико вредиш можеш доказати једино оценама у школи.

Мудрости Душка Радовића су свевременске и универзалне, прилагодљиве и деци и одраслима, као својеврсна упутства којих се ваља с времена на време присетити. У времену када многи мисле да се само новцем може купити све, Душко Радовић нас опомиње и подсећа да су највредније ствари на свету заправо бесплатне. Само понекад заборавимо смо их бесплатно добили.

Бесплатно је само оно што је највеће, најлепше и најважније: Овако је говорио Душко Радовић!

“Колико се плаћа претплата за цвркут птица?
Колика је цена ваздуха у новим динарима?
Да ли се хлад дрвећа плаћа на сат или на метар?
Да ли је цена сунца иста и лети и зими?
Да ли цвеће посебно наплаћује гледање, а посебно мирисање?
Колико времена треба да се сагради планина средње величине?
Да ли је река јефтинија на извору или на ушћу?
Извините, колико сте платили што сте се родили?
Шта је бесплатно?
Само оно што је највеће, најлепше и најважније.”

Друштво, затим школа, телевизија и новине инсистирају на томе да је то новац. Међутим, пример људи који “живе за новац” то не потврђује.”