Едукативна играчка која развија машту, интелигенцију, моторичке способности

Шта се догоди када своју креативност, искуство и љубав према едукацији удруже један машински инжењер у ципелама наставника и један лекар? Догоди се феноменална едукативна играчка, сваки пут другачија, за свако дете посебна и уникатна. Играчка коју ће деца носити и свима показивати, коју ће чувати да покажу својој деци, али и уз коју ће учити. Играчка ручно рађена, од потпуно природних материјала. У зависности од тога шта дете воли, уз Тиху књигу ће моћи да кува, пере веш, спрема ручак, лети у свемир, броји, сабира, учи да веже пертле, откопчава дугмиће и још стотине други ствари. Све то користећи своје прстиће. О томе говоримо са Соњом Николић и Маријом Вељковић Милојковић које су и створиле Feltro magic.

ЗУ: Можете ли нам рећи шта је то Тиха књига?
Тиха књига је уникатна, забавна, едукативна и интерактивна књига за децу. Може се користити у терапеутске сврхе код деце која имају повећану потребу за развојем фине моторике. Деца кроз игру вежбањем са књигом подстичу развој фине моторике, која је директно повезана са развојем говора. Такође, у зависности од садржаја, деци се на забаван начин могу усадити неке здраве навике или ће на лакши начин прихватити неке дневне активности. Поред тога, не смемо заборавити и едукативни карактер јер уз књигу деца могу учити разне појмове, слова, боје, бројеве, сабирање… Деца воле да се играју оваквим књигама, па са њима, и родитељи могу добити мало времена за себе.
ЗУ: Једна од вас је наставник, друга лекар. Како сте се „нашле” и како сте дошле на идеју да правите едукативне књиге за најмлађе?
Ми смо другарице из детињства, годинама смо неговале то пријатељство које је прерасло у један заједнички креативни хоби. Идеја је пре свега настала као првобитни покушај да направимо едукативну и еколошку играчку која ће држати пажњу нашој деци. Та прва књига је заправо испала јако добро, чак и превазишла наша очекивања, па смо за почетак поклањале деци наших пријатеља што и данас радо чинимо. Осим пријатеља ту се врло често нађу и деца која имају потребу за оваквом књигом, а родитељи баш и нису у ситуацији да им то приуште. Како заиста уживамо у поклањању наших производа, покренуле смо акцију – Feltro magic књига на дар. Сваког месеца одаберемо једно дете, које обрадујемо једном персонализованом књигом, како би им детињство учиниле лепшим. Овог месеца књигу је добила девојчица Сандра. Њу је пријавила њена учитељица јер је приметила слабији напредак девојцице у школи. Она је сматрала да би са оваквом књигом девојчица могла имати боље резултате. У томе смо је подржале и са пуно љубави направиле књигу по Сандриним потребама. Искрено се надамо напретку.
ЗУ: У вашем раду се препознаје огромна доза љубави и креативности. Како настају странице тихе књиге? Ко их осмишља? Да ли понекад и родитељи дају идеје?
При изради станица увек се консултујемо са родитељима чији су захтеви различити. Поједини родитељи нам дају потпуну слободу, док други активно учествују при њеној изради, дајући нам податке о интересовањима детета, омиљеној боји и дневним активностима. Трудимо се да свакој књизи дамо печат будућих власника, јер су све књиге персонализоване. Зато се никада није десило да направимо две исте тихе књиге. Многе странице су заиста продукт наше маште и увек се трудимо да апликације на страницама имају едукативан карактер. Дешава се често да странице и мотиве које осмислимо, убрзо видимо и код особа које се такође баве израдом сличних књигица, што нам прија. Значи да се многима допада ово што радимо!

ЗУ: Ком узрасту су Тихе књиге намењене и које вештине развијају код малишана?
Књигице прилагођавамо узрасту од 6 месеци до 7 година. Књиге коришћене у најранијем детињству развијају машту, интелигенцију, моторичке способности, усавршавају перцепцију на потпуно забаван начин. Такође, с обзиром на то да се књига прилагођава потребама детета, могућности су заиста велике. На пример, ако дете не воли да једе поврће – ми ћемо му направити страницу са припремом здраве хране или ћемо га учити бојама преко шаргарепе, парадајза и паприке.
ЗУ: Које су то омиљене активности које клинци најчешће бирају?
За различите узрасте и различит пол детета популарне су странице различитих садржаја. За нешто млађу децу јако су популарне луткице за прстиће. Ту обично сместимо животињице из џунгле, шуме или са фарме. Нешто старијим девојчицама се јако допада сто са шминком или сређивање фризуре, док дечаци јако воле слагалице са мотивима моторних возила.

ЗУ: Колико је времена потребно да се уради једна књига?
Наше књиге се разликују по томе што су у потпуности ручно рађене, без коришћења машине за шивење или неких већ унапред припремљених шаблона. Све што направимо је продукт наше маште и наших 20 прстију. Такође, у потпуности су од филца (врста пресоване вуне) а корице имају чврстину иако су пресвучене памучним материјалом и заиста подсећају на корице праве књиге. У почетку, за једну књигу нам је било потребно више од 10 дана, сада смо то доста убрзале вежбом, тако да је једна књига готова за 4-6 дана.
ЗУ: Како родитељи (или баке, деке, тетке…) могу поручити књигу за своје клинце?
Сви који желе да се упознају са нашим стваралаштвом, могу нас наћи на ФБ страници – Feltro magic или на Инстаграму са истоименим профилом.
А како једна Тиха књига изгледа, погледајте овде:
[ot-video][/ot-video]