Екстерни евалуатор (спољна инспекција)

20 јула, 2014

 

Министарство просвете је увело нешто што се зове екстерни евалуатор (спољна инспекција). То су људи који долазе да оцене рад школе и наставника. Међутим  евалуаторе баш брига  за образовање или знање ученика. Њих занима бирократија и ништа више. Они су ту да оцене професорске планове, планове за припреме, свеске, белешке, записнике тимова, итд… Оцењују чак и стање мокрих чворова у ВЦ-има, као и стање инвентара. Једна школа у Нишу са врло високим просеком оцена, као и одличним резултатима на републичким такмичењима је добила оцену нула (од 4) јер је инвентар био у лошем стању.

Увели су нешто и што се зове професорско самовредновање. Сваки професор оцењује самостално свој рад, а те оцене касније проверавају посебни „евалуатори“ (који немају везе са гореописаним). Најинтересантније  је што те евалуаторе бира школска управа. Не пролазе никакав посебан тренинг, не зна се ко их је одредио и због чега.

Обавезно усавршавање.

Сваки професор је у обавези да похађа одређен фонд часова стручног усавршавања (44 ван школе, око 60 у самој школи). То опет држе којекакви људи за које се не зна по ком су основу квалификовани да држе едукацију. Не зна се ни ко им даје дозволу и ко их бира. Професори морају да плате те часове, а те паре им се не рефундирају. Не морам да помињем да је та едукација углавном бескорисна, јер се ништа корисно не научи.

Још једна глупост бирократије је – родитељски дневник. Професори морају да воде свеске о посетама родитеља, и то до танчина – по принципу он је рекао, ја сам рекао. Шкакљиви и строго поверљиви разговори завршавају ту. Те свеске опет прате разноразни евалуатори… Занима ме да ли министра заиста занима то што мали Јован из Доње Моштанице не прати наставу како треба јер му се родитељи разводе, а он пишки у кревет свако вече.

Планови, планови, планови.

Професор мора да планира све унапред. Од наставе преко писмених вежби у следећем полугодишту до тога шта ће да ради ако има одређен број слабих оцена у одељењу. Да ли је мајка добра ако испланира шта ће да кува сваки дан за ручак, или ако одреди детету унапред са којим ће играчкама да се игра. Да ли доктори на основу једних анализа одреде терапију за цео ток болести без даљег праћења и нових анализа?

Чини се као да професори све раде осим што преносе знање својим ученицима…

Наравно ту није само министарство криво, постоје и лоши професори.Ти професори не познају материју коју предају, и генерално су погубни по просвету. Синдикати просветара су мач са две оштрице. Колико год они држали просвету на каквом-таквом нивоу, они штите и лоше професоре.

Прећи на кључни фактор у образовању и развоју деце.

Родитељи

Много пута кажем ову реченицу: „Нису деца крива, родитељи су лоши“.

Деца не знају многе ствари и не могу да размишљају увек логично и како треба. Родитељ је први ту који треба да васпита, усмери и заинтересује дете за школу. Учитељ је ту да заједно са родитељем помогне детету да одрасте и да се спреми за оно што се зове живот. Некако ми се чини да родитељи данас не брину много о својој деци. Не причају са својом децом, не васпитавају их, не уче их. Децу им васпитава интернет, ТВ, вршњаци и друштво.  Родитељи вреднују наставнике, и то само тако што им лове грешке. Њихови мезимци су најпаметнији, најбољи, најлепши. Професор је крив или је лош(не спорим да има таквих случајева). Инспекције које долазе сваки дан у школе због анонимних пријава родитеља. Анонимне углавном због лоших оцена. Родитељ се жали инспекцији да је професор престрог, а не сме да именом и презименом пријави, искључиво јер није сигуран у знање свог детета. А није сигуран јер не познаје сопствено дете… Родитељи газе наставнике, деца газе наставнике, министарство гази све редом, а само добре професоре је суштински брига за ту децу. Они лоши су ту само да зараде паре…

Извор: etfovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Екстерни евалуатор (спољна инспекција)

 1. jasna каже:

  Sve je apsolutno tacno.Eksterna komisija za evaluaciju je bila i u skoli u kojoj sam zaposlena,dobili smo dvojku.Najlosije je ocenjeno to sto ne koristimo kapacitete skole dovoljno/skola ima bazen /.Bazen je izdat posto od bednih materijalnih troskova koje dobijamo od lokalne samouprave ne mozemo ni struju da platimo,a ne da odrzavamo bazen.Ta ocena je srozala ukupnu ocenu za kvalitet nastave iako ucenici skole svake godine stignu do drzavnih takmicenja i osvajaju nagrade i uvek smo medju prvih deset skola na maturskim,kvalifikacionim ili kako su se vec do sada zvali ti ispiti.Medjuljudski odnosi su ocenjeni na osnovu pitanja da li zaposleni znaju kada je rodjendan direktoru skole.Glavna tacka pregleda su IOP-i.
  Mislim da HITNO treba menjati Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja,posebno u delu koji se odnosi na prava ucenika i roditelja,a u korist nastavnika.
  Nastavnici su potpuno degradirani,ne samo po platama,polozaju u drustvu,nego najvaznije po svojim pravima na osnovu Zakona.
  Prosvetna inspekcija postupa ne samo po anonimnim prijavama,prijavama roditelja vec smo u skoli imali slucaj i prijave babe jednog ucenika,DOKLE?

 2. zeljko каже:

  Bas cudno da nam se sve to desava u prosveti , i , na zalost , ne samo u prosveti . Ako nam je obrazovanje temelj neke uspesne drzave , kojoj barem po izjavama gospodara nasih zivota , svi tezimo , imamo slicne probleme , samo svako na svoj nacin , u zdravstvu , policiji , vojsci . Jedino u javnim , propalim preduzecima , sa visoko placenim direktorima moramo pokrivati sve gluposti , jer , ne daj boze , da se prizna da partijski kadar nije sposoban da radi nesto sto mu je partija dodelila , uglavnom zbog skupljanja velike svote para koje svaka ta (postena) partija mora da ima , da bi podmirila sve svoje , ne male , troskove . Svi su se na zalost izredjali na ledjima ovog siromasnog naroda , i , naravno svima su rezultati pogubni , opet po narod naravno. Znaci svima su puna usta naroda , i puni dzepovi dolara . Unosno zar ne .DAKLE DECO , UCITE ZA POLITICARE . TU SE I NE UCI MNOGO , KUPITE NEKU DIPLOMU , ILI CAK DOKTORAT , UCLANITE SE U PARTIJU , I BOG DA VAS VIDI . u SUPROTNOM , AKO REDOVNO POLAZETE SVE ISPITE , RADIT CETE NA PIJACI , PRODAVATI ZELENIS , ILI PROIZVODE OD NEKOG NEPISMENOG PROIZVODJACA RAZNE SUMNJIVE ROBE . pa , nazdravlje . . . . . . .

  1. Учитељ са разумевање и љубав ка деци каже:

   Sve dok ima ovaca bice i vune.
   Nas NIKO ne pita za ikakve promene i zasto bi ta promena koristila. Navodno donesenje ove zakone o nama su takva zasto nas’a deca su neuspes’na uporedjivajuci sa zapadne 🙁 , sto uops’te nije tacno. Ponosni smo sa nas’a deca a neponosni sto ta ista deca ne mogu ostati ovde i nadju osgovarajuci posao.
   Ovo lici samo da buduci gragjani budu manje sa otvorenog uma, kreacije…
   Zato mislim da se izborimo s’to pre zaustavite ove prljave promene koi doprinose da mi kao ljudi s’to vis’e da postanemo sebicni, otudjeni jedne od dtruge, naginjimo glave i da manipulis’e sa nama kako oni hoce. Nisu ove promene donesene za dobrobit naroda !

 3. dasha каже:

  Džaba nam svaka priča, svaka ostaje samo među nama i to je to…i da je čuje neko ko treba – ogluši se i to je to! Nego neka, možda nam je ovako lakše!

 4. Цеца каже:

  Код мене су били, негде средином фебруара. Плашила сам се да ће бити баш тако како описујете. Грдно сам се преварила. Били су ОК. Најважнија им је била атмосфера у разреду, активност ученика, да ли су нешто научили, спонтаност, континуитет. Гледали су они и сва та наметнута писанија, али смо ми у школи прихватили то као обавезу, досадну, некада непотребну, али обавезу (шта ћеш, кад је већ уведено, док се не промени, мораш поштовати). Били су изузетно коректни. Можда смо имали среће да нам дођу такви евалуатори. Не знам, али не бих ни волела да упознам такве о којима причате и какве сам очекивала. Али, да ли је лако и трговцима кад им дође пореска, санитарна! Мислим,није исто, али… Мислим, нисам ја заговорник екстерне, али, признајмо, ипак се већина нас штрецне, па мало ,,обогати” свој рад. Зар је то лоше. А те оцене, које добија школа, не виим да су неком наштетиле, или добро донеле. И онај ко је добио високу оцену, треба да је оправда, а онај са ниском да је поправи. И признали ми то, или не, сви се упецамо у те замке!
  Ма, све то иде у рок службе!

 5. Beli Patuljak каже:

  Drage kolege,
  sve je tačno i sve je netačno.
  Ovako usko gledanje na “sistem” obrazovanja i vaspitanja me čudi. Autor teksta je mogao da konstatuje da se u Srbiji ovaj posao evaluacija spoljašnjih i unutrašnjih ne odvija kako treba a da je sa druge strane neophodan. Interesantno je da smo se svi duboko zagledali u tuđe aktivnosti, ministra i Ministarstvo, Zavode, lokalne samouprave, eksterne evaluatore, osim u nas same.
  Krajnje je vreme da se okrenemo sebi i svojoj praksi. Po svim istraživanjima (uglavnom složenim meta-analizama) najveći uticaj od školskih faktora koji na postignuće učenika ima nastavnik! Toga se trebamo držati zato što na to jedino možemo uticati i pozitivne promene u nastavnom procesu mogu dati nabrže i najvidljivije rezultate.
  Nesrećno spoljašnje vrednovanje uopšte u obzir ne uzima SES učenika te je stoga ništavno u smislu međusobnok poređenja škola. To je faktor koji ne pripada školi i on je za nas nekako izolovan, da ne kažem baš da na njega ne možemo imati nikakav uticaj. Ono što “sistem” nije prepoznao, je potreba da se vrši pedagogizacija roditelja. Drugim rečima, šta i kako roditelj treba da čini sa detetom da bi isto imalo bolja postignuća u školi. Tu svoju ulogu “sistem” nije video.
  Ako svi pođemo od toga sa da je svako od nas najslabija karika u obrazovnom “sistemu” i počnemo sa jačanjem iste odnosno sebe možemo reći da činimo sve što je u našoj moći.
  POJMOVNIK:
  “Sistem” – u ovom smislu je besmislen!

 6. Nevenka каже:

  Od 18 skola u Moravickom okrugu,17 je dobilo ocenu 3 i jedna 2. Toliko o strucnosti i objektivnosti evaluatora.

 7. Jututunac каже:

  Koje pare?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама