Фарсичност резултата ТЗВ. екстерне евалуације!

Најпре: доста често користим, у педагошким темама, скраћеницу „тзв.“ (ради изражајности у варијанти: „ТЗВ.“), из контекста се види да је то најчешће ради ознаке нечега што је „фејк“, „лажњак“, што му је званични назив, тако му име стоји, али је – по суштини и са дубљим прегледом, увидом – „лажњак“, дилетенатизам. А тога је као плеве у нашем Систему, у његовој регулативи, у текстовима о њему и о раду у њему, итд.
1345287721_429941052_1-Slike--Poduke-iz-matematike-i-fizike (1)
Фарсичност (првих) резултата ТЗВ. екстерне евалуације није потребно ни образлагати, јасна је свакоме ко уме да без дигитрона сабере 2+2, и ко је чисте свести и здраве памети. Довољно је да се без икаквог образлагања само издвоје неки акценти:
„- Превише добрих школа, а лоши резултати матуре.
– Готово 40 одсто гимназија је оцењено јединицом или двојком!
– Тек свака 10 гимназија и свака четврта средња стручна школа, добила је највишу оцену – четворку, што намеће логично питање – да ли то значи да су нам стручне школе боље од гимназија.“ Итд, итд!
https://zelenaucionica.com/i-najbolje-gimnazije-dobile-keca
Да је ТЗВ. екстерна евалуација као некаква, народски речено – скаламерија, гломазна машинерија која сам Бог зна како и зашто функционише, јасно је одавно, од самог почетка, већ код првих ЕВАЛУИРАНИХ СЛУЧАЈЕВА. Тј. јасно је било да ће она бити ТОТАЛНИ ПРОМАШАЈ – тиме што се знало да се заснива на ТЗВ. интерној евалуацији и концепту самовредновања. Имам ретку горку част да сам у њему од самог почетка, те као сведок из прве руке могу да тврдим и докажем, ако затреба (понешто од тога на разним местима сам већ и чинио) – како је постојећи концепт ТЗВ. самовредновања претходни тотални промашај, на који се надовезао, надоградио накнадни тотални промашај, са ТЗВ. екстерном евалуацијом.
Поводом објављених првих резултата – издвојио бих само реченицу која ми је у целом извештају у „Политици“ НАЈФАСЦИНАНТНИЈА, изјаву госпође Председнице Националног просветног савета, др Десанке Радуновић, која „је тако рекла да је ово превише добар резултат и да би било потребно нешто променити у самој методологији рачунања„.
ЈА СЕ НЕ БИХ УСУЂИВАО ДА БИЛО КАКВУ ИЗЈАВУ О ТЗВ. ЕКСТЕРНОЈ ЕВАЛУАЦИЈИ ДАЈЕМ – А ДА СЕ ПРЕТХОДНО НИСАМ ЛИЧНО НА ТЕРЕНУ УВЕРИО КАКО САМ ТАЈ МОДЕЛ ФУНКЦИОНИШЕ. Или, ако се не бих, због достојанства Члана Националног просветног савета, понижавао да идем по школама и горама („по шумама и горама“), да проверавам како функционише та евалуаторска заврзлама, а ја бих се потрудио да, седећи у својој канцеларји – бар на неке начине допрем до каквих-таквих сигнала, ако не поузданих показатеља. Довољно је да се у том смислу само мало „прелистају“ педагошки блогови, довољно макар и само то, да се види шта о ТЗВ. „ектерној“ кажу наставници-практичари, па да се добије нека пластичнија слика.
Не, лакше нам је да седимо у својој удобној фотељици, уз кафицу и евентуалне „мудре“ разговоре са сарадницима и колегама, те да замишљамо како тамо напољу све функционише онако како ми замишљамо, из перспективе своје фотељице.
УЗ ОЧИГЛЕДНЕ ФАРСИЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ ТЗВ. ЕКСТЕРНЕ ЕВАЛУАЦИЈЕ – РЕЋИ ДА ЈЕ ПОТРЕБНО, ТЕК САМО ТО, МАЛЧИЦЕ, „НЕШТО ПРОМЕНИТИ У САМОЈ МЕТОДОЛОГИЈИ РАЧУНАЊА“! Ко, ОЗБИЉАН, само мало боље проучи сам модел ТЗВ. „ектерне“, а да тек елементарно познаје како функционише наставна пракса код нас, па тек ако само мало буде присутан и прати шта се дешава у самим школама (бар нека оде на два-три таква места), при „евалуацији“, да чује изјаве наставника и свих актера у школи, итд, итд. – И ДА НИЈЕ ПОСЕБНО ИНТЕЛИГЕНТАН, УПУЋЕН У ПЕДАГОГИЈУ И ПРОНИЦЉИВ: ОЧАС ПОСЛА БИ КОНСТАТОВАО КАКО ЈЕ ПОСТОЈЕЋИ МОДЕЛ ТЗВ. ЕКСТЕРНЕ ЕВАЛУЦИЈЕ – ТОТАЛНИ, ГРАНДИОЗНО-СИСТЕМСКО-ОБРАЗОВНИ ПРОМАШАЈ!
А показатеља на сваком кораку – „колико ти душа хоће“!
Извор: https://nekinovinastavnici.wordpress.com