Просветни радник: Како су ме корумпирали

11 новембра, 2015

Стигао  допис из Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У њему, поред осталог, лепо пише да су таблети које су добили наставници од појединих издавачких кућа корупција, а како ствари стоје, и мито!
Издавачка кућа не сме ништа да донира школи. Можда сме месари, или пекари?
И сад, пошто сам добила сведочанство да сам корумираТа, суочила се сама са собом и почела интроспекцију.
Схватила сам да нисам крива за то што сам подложна корупцији.
Корени корумпирања моје личности, персоналитета и дигнитета сежу од мог најранијег детињства. За поједен спанаћ, мама ме корумпирала јагодама. Тата ми читао бајке да бих заспала. Нису ми рекли да је то корупција! И то су ми родитељи! Но, пошто су били просветни радници, сад тек схватам да су и они, осим што су сигурно били подложни корупцији, умели и да корумпирају, и то рођену децу!
После сам се већ лакше дала корумпирати. У продавници су ми враћали жваку уместо кусура, а ја, наивно навучена на корупцију, исте те жваке узимала. Ма, не само узимала, жвакала!
Дубоко загазивши у такав корумпирани живот, кад сам била средњошколка, за пет плаћених паклица папирних марамица добијала сам шест. Тада се фирма која је корумпирала широке народне масе, чак рекламирала чувеним слоганом:“Платиш пет, добиш шест!“
Добијала сам на поклон књиге као некитамосуперђак, не мислећи да ме неко подмићује.
Али, то је било у старој Југи, изгледа да је то било легално…
Запослила сам се и у школи добијала Оријентационе планове, дебеле, плаве, не знајући да је то корупција (ох, колико ћу пута вечерас исписати ту одвратну реч „КОРУПЦИЈА“!?)
После, приручнике уз поручене уџбенике. Па торбе (јадне и никакве, али, зову се „торбе“) од разних издавача уџбеника. После је тај корупционашки лоби узнапредовао. Уместо приручника, слали ми CD с пропратним материјалом.
До тада сам већ огуглала на те нечасне радње, а успут сам и сама научила да, на пример, дајем мито конобару који ме одлично услужи. Корумпирала сам све градске конобаре са по десет, а некад и са по двадесет (динара, хиљада, милиона, милијарди…у зависности од важећег курса опадајућег динара). Понекад и осмесима, морам признати.
Примала мито од рођене деце, у виду загрљаја, давала мито истом мером, не мислећи да је то кажњиво…
Али, добро, то је нематеријално. Него, да се вратим на материјалну корупцију. Примам то свакодневно. Кад купујем јогурт и две киле меса, добијем сличице Сунђер Боба, па кад купим три пепсике, добијем још једну гратис, и тако, сваког дана… Те ме неко подмити, те ме неко корумпира.
А корумпирали ме и ови из кабловске, дали ми да месец дана гратис гледам неке канале које нисам желела! Једном ме подмитио Здравко Чолић, лично! Сигурно је он, јер сам уз картицу за мобилни добила његов CD!
Кад купим крему одређене козметичке куће, добијем 30 % мита за куповину следеће креме.
Подмитила ме и електродистирбуција, један једини пут кад сам на време платила струју. Дали ми мито у виду попуста! Неваљалци!
Да сам знала да су се служили нечасним радњама, пријавила бих их Министарству просвете и којечега!
Да ја не набрајам даље, да не бих увела неке еминентне институције у истрагу за кривична дела мита и корупције, морам да изјавим следеће:
Молим часни СУД МПНТР да узме у обзир мој корупционашки живот приликом изрицања пресуде у случају „таблет“.
Чим вратим све што сам као мито примила до сад: јагоде, жваке, пепси коле, папирне марамице, погачице, видео канале, киловате електричне енергије, креме и дезодорансе, торбе и упаљаче, хемијске оловке и роковнике, враћам и таблет, кинески, са све именом нашег највећег научника!
Тако ми шес иљада солидарне помоћи!
Ивана Бошњак Бошњак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Просветни радник: Како су ме корумпирали

 1. danijela каже:

  Ovde se mešaju babe i žabe. Kada se nešto dobije gratis, na primer 30% više napitka, vas niko ne tera da ponovo kupite taj napitak, kupite koji želite. A kada vam izdavačka kuća pokloni tablet, od vas se očekuje da vi uzmete od nje ono što ona nudi, i ni od koga više. Vi svakako tako i postupite jer ste korumpirani iliti nagrađeni za dati postupak. Ali najbolje je praviti se kao da se ništa ne dešava, i negirati bilo kakave optužbe, baš kao i u slučajevima kada se neko primi preko veze na radno mesto a ne ispunjava uslove. Prosveta je postala sve , samo ne prosveta!

  1. Alba каже:

   Pogrešno !!Izdavača birate u skladu sa sadržajem i kvalitetom.Niste u obavezi da udžbenike naručite i naredne školske godine.Ja već par godina udžbenike uzimam od iste izdavačke kuće, nikada ništa do sada nisam dobila, niti sam znala da će mi stići neki tablet-ić.Iskreno, nisam ga još ni otvorila, jer kažu da su lošeg kvaliteta.Ja sam tri godine koristila svoj računar, isti uništila, sada imamo par lap topova u školi, tako da mi ovaj i ovakav ne treba.U koliko se pojavi kvalitetniji izdavač, naravno, odabraću njihov udžbenik, ne očekujući ništa, mada smatram da izdavač treba da obezbedi prateći edukativni materijal (postere, multi medijalne sadržaje, 21. vek je!!). kakvoj korupciji je ovde reč.Gluposti.Tekst iznad je sjajan i duhovit.MIslim da su ZUNS i ministarstvo digli prašinu, jer je monopol ZUNS-a izdahnuo… Nije ni čudo, kako su bili lošeg sadržaja.U udžbenicima za Muzičku kulturu godinama su u njima bile nedopustive greške (i to ne samo štamparske):Ali su zato oni svojim zaposlenima u toku 2013/2014.godine podelili po 60.000 solidarne pomoći.Hmmm…

   1. Poklon каже:

    Poklon je do 5% vrednosti prosecne plate. preko toga je mito i korupcija i pripada Republici Srbiji da njime raspolaze :kapetanovde:

  2. Gaga каже:

   Mi smo tablete dobili zato sto godinama uzimamo udzbenike tog izdavaca, bez ikakvog ocekivanja ili uslovljavanja sa njihove strane da ih odaberemo I za narednu skolsku godinu. A da li se neko bavi time sto farmaceutske kuce vode lekare na kongrese sirom Evrope, a boga mi I Azije?

 2. Tabletoman каже:

  Trebada je zakonska obavza da doniraju skolama tablete i opremu a ne da se to tretira kao korupcija???
  Da bi se opravdaonerad drzavnog Zavoda, jel zato? Mislim, smesno je sve ovo. Sa druge strane, afera Index prodje nekaznjeno, otvaraju se fakulteti kao trafike i sve je to ok, ali da izdavac ulozi u prosvetu e to je vec korupcija.
  Text odlican!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама