Prosvetni radnik: Kako su me korumpirali

novembar 11, 2015

Stigao  dopis iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U njemu, pored ostalog, lepo piše da su tableti koje su dobili nastavnici od pojedinih izdavačkih kuća korupcija, a kako stvari stoje, i mito!
Izdavačka kuća ne sme ništa da donira školi. Možda sme mesari, ili pekari?
I sad, pošto sam dobila svedočanstvo da sam korumiraTa, suočila se sama sa sobom i počela introspekciju.
Shvatila sam da nisam kriva za to što sam podložna korupciji.
Koreni korumpiranja moje ličnosti, personaliteta i digniteta sežu od mog najranijeg detinjstva. Za pojeden spanać, mama me korumpirala jagodama. Tata mi čitao bajke da bih zaspala. Nisu mi rekli da je to korupcija! I to su mi roditelji! No, pošto su bili prosvetni radnici, sad tek shvatam da su i oni, osim što su sigurno bili podložni korupciji, umeli i da korumpiraju, i to rođenu decu!
Posle sam se već lakše dala korumpirati. U prodavnici su mi vraćali žvaku umesto kusura, a ja, naivno navučena na korupciju, iste te žvake uzimala. Ma, ne samo uzimala, žvakala!
Duboko zagazivši u takav korumpirani život, kad sam bila srednjoškolka, za pet plaćenih paklica papirnih maramica dobijala sam šest. Tada se firma koja je korumpirala široke narodne mase, čak reklamirala čuvenim sloganom:“Platiš pet, dobiš šest!“
Dobijala sam na poklon knjige kao nekitamosuperđak, ne misleći da me neko podmićuje.
Ali, to je bilo u staroj Jugi, izgleda da je to bilo legalno…
Zaposlila sam se i u školi dobijala Orijentacione planove, debele, plave, ne znajući da je to korupcija (oh, koliko ću puta večeras ispisati tu odvratnu reč „KORUPCIJA“!?)
Posle, priručnike uz poručene udžbenike. Pa torbe (jadne i nikakve, ali, zovu se „torbe“) od raznih izdavača udžbenika. Posle je taj korupcionaški lobi uznapredovao. Umesto priručnika, slali mi CD s propratnim materijalom.
Do tada sam već oguglala na te nečasne radnje, a usput sam i sama naučila da, na primer, dajem mito konobaru koji me odlično usluži. Korumpirala sam sve gradske konobare sa po deset, a nekad i sa po dvadeset (dinara, hiljada, miliona, milijardi…u zavisnosti od važećeg kursa opadajućeg dinara). Ponekad i osmesima, moram priznati.
Primala mito od rođene dece, u vidu zagrljaja, davala mito istom merom, ne misleći da je to kažnjivo…
Ali, dobro, to je nematerijalno. Nego, da se vratim na materijalnu korupciju. Primam to svakodnevno. Kad kupujem jogurt i dve kile mesa, dobijem sličice Sunđer Boba, pa kad kupim tri pepsike, dobijem još jednu gratis, i tako, svakog dana… Te me neko podmiti, te me neko korumpira.
A korumpirali me i ovi iz kablovske, dali mi da mesec dana gratis gledam neke kanale koje nisam želela! Jednom me podmitio Zdravko Čolić, lično! Sigurno je on, jer sam uz karticu za mobilni dobila njegov CD!
Kad kupim kremu određene kozmetičke kuće, dobijem 30 % mita za kupovinu sledeće kreme.
Podmitila me i elektrodistirbucija, jedan jedini put kad sam na vreme platila struju. Dali mi mito u vidu popusta! Nevaljalci!
Da sam znala da su se služili nečasnim radnjama, prijavila bih ih Ministarstvu prosvete i koječega!
Da ja ne nabrajam dalje, da ne bih uvela neke eminentne institucije u istragu za krivična dela mita i korupcije, moram da izjavim sledeće:
Molim časni SUD MPNTR da uzme u obzir moj korupcionaški život prilikom izricanja presude u slučaju „tablet“.
Čim vratim sve što sam kao mito primila do sad: jagode, žvake, pepsi kole, papirne maramice, pogačice, video kanale, kilovate električne energije, kreme i dezodoranse, torbe i upaljače, hemijske olovke i rokovnike, vraćam i tablet, kineski, sa sve imenom našeg najvećeg naučnika!
Tako mi šes iljada solidarne pomoći!
Ivana Bošnjak Bošnjak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Prosvetni radnik: Kako su me korumpirali

 1. danijela kaže:

  Ovde se mešaju babe i žabe. Kada se nešto dobije gratis, na primer 30% više napitka, vas niko ne tera da ponovo kupite taj napitak, kupite koji želite. A kada vam izdavačka kuća pokloni tablet, od vas se očekuje da vi uzmete od nje ono što ona nudi, i ni od koga više. Vi svakako tako i postupite jer ste korumpirani iliti nagrađeni za dati postupak. Ali najbolje je praviti se kao da se ništa ne dešava, i negirati bilo kakave optužbe, baš kao i u slučajevima kada se neko primi preko veze na radno mesto a ne ispunjava uslove. Prosveta je postala sve , samo ne prosveta!

  1. Alba kaže:

   Pogrešno !!Izdavača birate u skladu sa sadržajem i kvalitetom.Niste u obavezi da udžbenike naručite i naredne školske godine.Ja već par godina udžbenike uzimam od iste izdavačke kuće, nikada ništa do sada nisam dobila, niti sam znala da će mi stići neki tablet-ić.Iskreno, nisam ga još ni otvorila, jer kažu da su lošeg kvaliteta.Ja sam tri godine koristila svoj računar, isti uništila, sada imamo par lap topova u školi, tako da mi ovaj i ovakav ne treba.U koliko se pojavi kvalitetniji izdavač, naravno, odabraću njihov udžbenik, ne očekujući ništa, mada smatram da izdavač treba da obezbedi prateći edukativni materijal (postere, multi medijalne sadržaje, 21. vek je!!). kakvoj korupciji je ovde reč.Gluposti.Tekst iznad je sjajan i duhovit.MIslim da su ZUNS i ministarstvo digli prašinu, jer je monopol ZUNS-a izdahnuo… Nije ni čudo, kako su bili lošeg sadržaja.U udžbenicima za Muzičku kulturu godinama su u njima bile nedopustive greške (i to ne samo štamparske):Ali su zato oni svojim zaposlenima u toku 2013/2014.godine podelili po 60.000 solidarne pomoći.Hmmm…

   1. Poklon kaže:

    Poklon je do 5% vrednosti prosecne plate. preko toga je mito i korupcija i pripada Republici Srbiji da njime raspolaze :kapetanovde:

  2. Gaga kaže:

   Mi smo tablete dobili zato sto godinama uzimamo udzbenike tog izdavaca, bez ikakvog ocekivanja ili uslovljavanja sa njihove strane da ih odaberemo I za narednu skolsku godinu. A da li se neko bavi time sto farmaceutske kuce vode lekare na kongrese sirom Evrope, a boga mi I Azije?

 2. Tabletoman kaže:

  Trebada je zakonska obavza da doniraju skolama tablete i opremu a ne da se to tretira kao korupcija???
  Da bi se opravdaonerad drzavnog Zavoda, jel zato? Mislim, smesno je sve ovo. Sa druge strane, afera Index prodje nekaznjeno, otvaraju se fakulteti kao trafike i sve je to ok, ali da izdavac ulozi u prosvetu e to je vec korupcija.
  Text odlican!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama